Καρπούζης Κωνσταντίνος: Τι γίνεται με τους Δήμους;

Είμαστε στο 3ο έτος της τρέχουσας δημοτικής περιόδου. Μόλις πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το 1ο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

Έγιναν εξαγγελίες για το επιπλέον 1 δις ευρώ του «Αντώνης Τρίτσης», 320 εκ. ευρώ για smart cities, αύξηση 15% των ΚΑΠ από τον Ιανουάριο του 2023 και άλλα πολλά. Παροχές σημαντικές μεν, λίγες δε.

Τι θα γίνει με τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης;

• Διοικητική Αποκέντρωση
• Προσλήψεις προσωπικού
• Απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων των Δήμων
• Συμμετοχή των ΟΤΑ στο σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης

Αυτά είναι τα σοβαρά, τα μεγάλα ζητήματα, η μεγάλη εικόνα της αυτοδιοίκησης που θέλει και χρειάζεται η κοινωνία.

Τα μνημόνια και η πανδημία που διανύσαμε και διανύουμε, απέδειξε ότι δίνουμε τεράστιες μάχες ως λαός. Ταυτόχρονα όμως,  η επόμενη μέρα για το μέλλον της αυτοδιοίκησης έχει έρθει. Οι δήμοι μπορούν να μετατραπούν σε μοχλούς ανάπτυξης για την χώρα μας.

Ας βοηθήσουμε λοιπόν την αυτοδιοίκηση, με περισσότερες αρμοδιότητες, με οικονομικούς πόρους, με προσωπικό και μέσα για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκησή τους, προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών. Θέλουμε περισσότερη αποκέντρωση των Δήμων παρά συγκέντρωση για μια καλύτερη δημοκρατία. Τα ενστερνίζεται όλα αυτά η εκάστοτε κυβέρνηση και η σημερινή;

Οι προσδοκίες των πολιτών είναι υψηλές. Εάν η χώρα επιθυμεί να διατηρήσει και να βελτιώσει το επίπεδο ζωής της, πρέπει να οργανωθεί καλύτερα.
Το κράτος πρέπει να στηρίξει την αυτοδιοίκηση, προκειμένου να συγκλίνουμε στα πρότυπα της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης. Υπάρχει επαρκής χρόνος, πρέπει να υπάρξει και ισχυρή πολιτική βούληση.
Διαφορετικά πρέπει να αναληφθεί από τους Δήμους της χώρας εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών των τοπικών κοινωνιών μας.

Καρπούζης Κωνσταντίνος
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης Δημιουργική Αλλαγή

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως