{ Εκδηλώσεις }

Καστοριά: Ημερίδα με θέμα, συντήρηση, ανάδειξη, πιστοποίηση παλαιών και νέων πεζοπορικών διαδρομών - μοχλός τοπικής ανάπτυξης


Κατηγορίες: Συνέδρια - ημερίδες

Καστοριά: Ημερίδα με θέμα, συντήρηση, ανάδειξη, πιστοποίηση παλαιών και νέων πεζοπορικών διαδρομών - μοχλός τοπικής ανάπτυξηςΧώρος διεξαγωγής: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς
Είσοδος ελεύθερη
Εκδήλωση: https://www.facebook.com/events/191863408542265/
 
Βασικός Διοργανωτής: «ΤΟ AENAON-NEVEREST» (ΚοινΣΕπ).
Η ΚοινΣΕπ Το Αέναον - neverest έχει ως βασικούς στόχους το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αγροδιατροφή. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο μονοπατιών που ξεκινά από το Περιβάλλον, περνά από τον Πολιτισμό και καταλήγει στην αγροδιατροφή. Η διαδικασία πιστοποίησης των μονοπατιών στην περιοχή της Καστοριάς είναι ένας από τους βασικούς μας στόχους, μιας κι αυτή ανοίγει πόρτα και διέξοδο στις τοπικές κοινωνίες να συνδεθούν με την Ευρωπαϊκή συνομοσπονδία πεζοπόρων (από όπου δίδεται και η πιστοποίηση), η όποια ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια μέλη σε 54 ομοσπονδίες από 34 χώρες. Ανοίγει με αυτόν τον τρόπο νέα σελίδα στον λεγόμενο εναλλακτικό τουρισμό.
 
https://www.facebook.com/toaenaon/
Συνδιοργανωτές:, Κπε Καστοριάς, Σύνδεσμος Ξενοδόχων ΠΕ Καστοριάς, Δήμος Καστοριάς
https://www.facebook.com/KPE.KASTORIAS/
http://www.kastoria.gov.gr/
 
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Νικόλαος Μερτζανίδης, τηλ. 6944944854,
https://www.facebook.com/toaenaon/
 
Σάββατο 7 Μαρτίου 2020
 
10:00 π.μ. Ανάβαση στην «Ψαλίδα». Ανοιχτή πρόσκληση για πεζοπορία με υπέροχη θέα στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς (2,5 ώρες περίπου μετάβαση- επιστροφή).
Ραντεβού στον περιφερειακό Καλλιθέας Καστοριάς (Πληροφορίες: Νικόλαος Μερτζανίδης, τηλ. 6944944854)
 
4:30 μ.μ. Έναρξη Εργασιών Ημερίδας
Συντήρηση, ανάδειξη, πιστοποίηση παλαιών και νέων πεζοπορικών διαδρομών
- μοχλός τοπικής ανάπτυξης
 
Βασικός στόχος της ημερίδας είναι να ευαισθητοποιήσει τους τοπικούς φορείς αλλά και την τοπική κοινωνία αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα της πιστοποίησης των μονοπατιών της ελληνικής υπαίθρου και την χρησιμότητα που αυτό θα έχει ως μοχλός της τοπικής ανάπτυξης. Η τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση των περιοχών γύρω από τα μονοπάτια μπορεί να ενεργοποιήσει επιχειρηματικές επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, στον κλάδο της εστίασης, αλλά και γενικότερα των εναλλακτικών τουριστικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα στον κλάδο των outdoor δραστηριοτήτων. Πρόκειται για μία προσπάθεια που αφορά και θα ωφελήσει όχι μόνο τον Δήμο Καστοριάς, αλλά και όλες τις τοπικές κοινότητες, δημιουργώντας έναν πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.
 
Πρόγραμμα Ημερίδας
 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
ΟΜΙΛΙΕΣ
 
1. Αρχαίες πορείες που είναι σχετικά άγνωστες. Γιάννης Σίσσιου (Αρχαιολόγος)
 
2. Menalon trail η δημιουργία ενός Ελληνικού προτύπου διαχείρισης καιανάπτυξης δικτύου μονοπατιών. Γιάννης Λαγός (υπεύθυνος του 1ου πιστοποιημένου μονοπατιού στην Αρκαδία - Μαίναλον Κοιν.Σ.Επ.)
 
3. Andros Routes - η μεταμόρφωση της Άνδρου σε ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό για πεζοπορία . Όλγα Καραγιάννη (υπεύθυνη του 2ου πιστοποιημένου μονοπατιού της Άνδρου)
 
4. Μια πολύ σύντομη παρουσίαση της διαδρομής μονοπατιού της Καστοριάς που θέλουμε να προχωρήσει στην διαδικασία της πιστοποίησης Kastoria Trail. Νικόλας Μερτζανίδης
 
Ερωτήσεις, απορίες, απαντήσεις, συζήτηση
 
Διάλειμμα – μπουφές 15-20΄
 
5.Βασικές αρχές πεζοπορίας με παιδιά / Δεν παίρνουμε εμείς τα
παιδιά στη Φύση αλλά τα παιδιά παίρνουν εμάς. Γιώργος Χαλάτσης (πρόεδρος του
συλλόγου Φίλοι μονοπατιών Χίου)
 
6. Narrative Trails/ Αφηγηματικές Διαδρομές - το Πανεπιστήμιο, ένας εν δυνάμει
συνεργάτης εντός εκτός πεδίου Μαρία Βροντίση (επίκουρη καθηγήτρια στο
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Dr.Sc., ETH Zürich, Master in Design Studies, Harvard
University , Διπλωμα Αρχιτεκτονα Μηχανικου, Εθνικο Μετσοβιο Πολυτεχνειο
 
7. Γεωπάρκο Βίκου - Αώου: Μονοπάτια και πεζοπορικός τουρισμός. Χαριτάκης Παπαϊωάννου, Βιολόγος ΑΠΘ (υπεύθυνος του γεωπάρκου), μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιολογία Διατήρησης (M.Sc. in Conservation biology, Manchester Metropolitan University, UK) και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με θέμα σχετικά με ένα οπληφόρο θηλαστικό της Ελλάδας, το αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra). Επίσης, είναι Ιχθυολόγος ΤΕ (ΤΕΙ Μεσολογγίου).

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ