Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ για έλλειψη αντιοφικού ορού

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ για έλλειψη αντιοφικού ορού

Το αντίδοτο πρέπει να το διαθέτουν όλα τα Νοσοκομεία της χώρας και ειδικά της υπαίθρου

Αυξανόμενα είναι εφέτος το καλοκαίρι τα περιστατικά  που φτάνουν στις Υγειονομικές Μονάδες από δαγκώματα φιδιών. Κάποια εξ αυτών των περιστατικών εμφανίζουν δαγκώματα από δηλητηριώδες οχιές που υπάρχουν στη χώρα μας.
 
Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι τα περιστατικά από δαγκώματα φιδιών «αντιμετωπίζονται στα ΤΕΠ με εναλλακτική θεραπεία και όχι εξ αρχής με τη χορήγηση αντιοφικού ορού»  τονίζοντας δε, ότι «εάν εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές (καρδιολογικές, αιματολογικές κλπ) επιβάλεται το συντομότερο δυνατόν (εντός δίωρου όπως ορίζει σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας) η χορήγηση αντιοφικού ορού».
 
Το αντίδοτο επιβάλλεται να είναι διαθέσιμο στα Τμήματα των Επειγόντων Περιστατικών στα Νοσοκομεία όλης της χώρας, ειδικά της υπαίθρου.
 
Κι όμως εφέτος το υπουργείο Υγείας δεν φρόντισε τα Νοσοκομεία να διαθέτουν το εν λόγω αντίδοτο, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωσή της. Ο αντιοφικός ορός δεν πωλείται στα φαρμακεία ή κάπου αλλού και για την προμήθειά του θα πρέπει να φροντίζουν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας (Ε.Ι.ΠΑΣΤΕΡ). Δεν φρόντισε το Υπουργείο Υγείας να προμηθευτούν τα Νοσοκομεία τους κατάλληλους αντιοφικούς ορούς, σημειώνει.
 
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι παρότι ο προγραμματισμός θα έπρεπε να είχε γίνει από πέρυσι τον Οκτώβριο, το Υπουργείο Υγείας ασχολήθηκε τώρα που εξαντλήθηκαν ή έλειψαν τα αποθέματα και υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων.
 
Με νέα εγκύκλιο 31/7/2018 τροποποιείται ο κατάλογος των αντιδότων και ο αντιοφικός ορός τίθεται στην κατηγορία 3 από την κατηγορία 2 και έτσι θα πρέπει να το διαθέτουν μόνο κάποια Νοσοκομεία αναφοράς, τα οποία ορίζονται από τις ΔΥΠΕ. Απόφαση πολύ επικίνδυνη λόγω των μεγάλων αποστάσεων.
 
Τι προκάλεσε την αλλαγή της κατηγορίας του εν λόγω αντιδότου;
 
Έγγραφο 23/7/2017 της 2ης ΥΠΕ διαπιστώνει έλλειψη από συγκεκριμένο τύπο (εταιρείας) αντιοφικού ορού που χρησιμοποιείται για δάγκωμα από είδος οχιάς που εμφανίζεται στα Νησιά (ειδικά στην Λέσβο). Χαρακτηριστικά λένε ότι τα αποθέματά τους είναι δύο αντιοφικοί οροί οι οποίοι λήγουν τον Αύγουστου του 2018.
 
Πως αντέδρασε το Υπουργείο Υγείας;
 
Το Υπουργείο Υγείας με νέο έγγραφο ζητάει από όλα τα Νοσοκομεία της χώρας εάν διαθέτουν το συγκεκριμένο είδος αντιοφικού ορού να μην το χρησιμοποιήσουν γιατί ενδεχομένως θα χρειαστεί να μεταφερθεί στα νησιά. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρξουν πλήθος ερωτημάτων προς το Κέντρο Δηλητηριάσεων από τα Νοσοκομεία της χώρας εάν καλύπτονται από τον άλλο τύπο (εταιρεία) του αντιοφικού ορού.
 
Με την μεταφορά του αντίδοτου στην κατηγορία 3 το οποίο θα πρέπει να διαθέτουν Νοσοκομεία αναφοράς της χώρας πως μπορεί να εξασφαλιστεί η έγκαιρη μεταφορά του, όταν στην ίδια την εγκύκλιο το Υπουργείο Υγείας ζητάει να αποφεύγεται η χρησιμοποίησή του από το ΕΚΑΒ και τα ασθενοφόρα του Νοσοκομείου. Στην 6η ΥΠΕ μία τεράστια Υγειονομική Περιφέρεια το αντίδοτο θα έχουν τρία Νοσοκομεία αναφοράς στο ηπειρωτικό τμήματα της (Πανεπιστημιακό Ρίο, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, Τρίπολη) και τρία στο νησιωτικό τμήματα της (Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά).
 
Πως είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η έγκαιρη χορήγηση σε ασθενείς όταν πρέπει να διανύσουν τόσες μεγάλες αποστάσεις;
 
Απαιτείται η άμεση επαναφορά του εν λόγω αντιδότου στην κατηγορία 2 ώστε να το διαθέτουν όλα τα Νοσοκομεία και έγκαιρος προγραμματισμός και προμήθεια από τον χειμώνα. Αυτό που συμβαίνει σήμερα μέσα στο καλοκαίρι είναι ασύλληπτο.
Για πέντε-δέκα χιλιάδες ευρώ τίθεται σε κίνδυνο οι ζωές των ανθρώπων. Δείχνει μεγάλη προχειρότητα και την προτεραιότητα της κυβέρνησης που θέτει πάνω από τις ζωές των ανθρώπων τα υπερπλεονάσματα.
 
 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως