Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Νεκροί από covid μένουν για μήνες στους νεκροθαλάμους των νοσοκομείων

Στο νοσοκομείο «Αττικόν» υπάρχει νεκρή από τον περασμένο Ιούνιο

Μια λιγότερο ορατή αλλά με μεγάλο ειδικό «βάρος» διαδικασία που σχετίζεται με την επιδημία κορωνοϊού αναδεικνύει με καταγγελία της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), αυτήν που αφορά την κατάληξη των ασθενών και τη μεταφορά τους στους νεκροθαλάμους των νοσοκομείων πριν οι σοροί τους παραληφθούν από τους οικείους τους.

Το κίνημα των «αρνητών», όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάζει και τη διαδικασία που ακολουθείται για την ταφή θανόντων από covid-19.

«Όταν οι συγγενείς αμφισβητούν την αιτία θανάτου, δεν παραλαμβάνουν τους νεκρούς τους. Ζητάνε να γίνει νεκροψία» λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκος. Σημειώνει ωστόσο ότι «τη νεκροψία την παραγγέλνουν οι θεράποντες ιατροί ή οι εισαγγελικές αρχές μετά από αίτημα των συγγενών του θανόντος».

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων ακολουθώντας το νομικό πλαίσιο καλούν τους συγγενείς των ασθενών που κατέληξαν να παραλάβουν τις σορούς τους εκτός αν αναμένουν την ιατροδικαστική έκθεση που έχει ζητηθεί από τους θεράποντες ιατρούς.

Ωστόσο, καταγράφονται περιπτώσεις όπου οι συγγενείς δεν παραλαμβάνουν ούτε και απευθύνονται σε Εισαγγελέα για να διαταχθεί νεκροψία. Το αποτέλεσμα είναι, κατά την Ομοσπονδία, νεκροί από λοίμωξη covid-19 να παραμένουν επί μήνες στα ψυγεία των νεκροθαλάμων των νοσοκομείων αφού αρνούνται να τους παραλάβουν οι συγγενείς χωρίς νεκροψία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία των συγκεκριμένων τμημάτων στα νοσοκομεία.

Αναφέρει ενδεικτικά η ΠΟΕΔΗΝ, ότι στο νεκροθάλαμο του νοσοκομείου «Αττικόν» υπάρχει νεκρή από τον περασμένο Ιούνιο. «Οι ιατροί δεν έκριναν σκόπιμο να γίνει νεκροψία. Μετά από ημέρες προσήλθαν οι συγγενείς να τη παραλάβουν για νεκροψία. Η διοίκηση του Νοσοκομείου ορθώς ενεργώντας ζήτησε εντολή Εισαγγελέα. Έκτοτε τέτοια εντολή δεν έχει εκδοθεί και η σορός παραμένει στο νεκροθάλαμο. Η οικογένεια από την πλευρά της αρνείται να παραλάβει τη σορό» λέει ο κ. Γιαννάκος.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως