Καταγγελίες για φρικτά βασανιστήρια σε ομοφυλόφιλους που κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Τσετσενία

Καταγγελίες για φρικτά βασανιστήρια σε ομοφυλόφιλους που κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Τσετσενία

Έκκληση για διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν ευσταθούν οι αναφορές των διεθνών ΜΜΕ περί λειτουργίας στρατοπέδων συγκέντρωσης για ομοφυλόφιλους στην Τσετσενία, απευθύνουν ειδικοί επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, χαρακτηρίζουν «κρίσιμο» το να διερευνηθούν οι πληροφορίες περί απαγωγών, παράνομων κρατήσεων, βασανισμών και δολοφονιών ανδρών που είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι.
 
Σύμφωνα με τις καταγγελίες οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τον Μάρτιο έχουν αυξηθεί οι αναφορές ότι εξαφανίζονται ομοφυλόφιλοι άνδρες στην Τσετσενία.
 
Τα διεθνή ΜΜΕ προσπαθούν να ρίξουν φως στην υπόθεση. Σε ρεπορτάζ του, ο Guardian δημοσιεύει μαρτυρίες ανδρών, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι κρατήθηκαν σε αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και ότι υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια.
 
Ένας εξ’ αυτών, ο Άνταμ αποκαλύπτει ότι οι απαγωγείς του, του έβαλαν μεταλλικούς σφιγκτήρες στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών του. Ένας απ’ αυτούς τους άνδρες, στη συνέχεια συνέδεσε αυτούς τους σφιγκτήρες με καλώδια και τον υπέβαλε σε ισχυρό ηλεκτροσόκ. Εάν κατάφερνε να μην ουρλιάξει από τους πόνους, τότε και άλλοι άνδρες έμπαιναν στο δωμάτιο και τον ξυλοκοπούσαν χρησιμοποιώντας ξύλινα μπαστούνια και μεταλλικές ράβδους, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
 
Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων, οι άνδρες αυτοί τον κακοποιούσαν και λεκτικά επειδή είναι ομοφυλόφιλος και απαιτούσαν να τους αποκαλύψει τα ονόματα κι άλλων ομοφυλόφιλων ανδρών που ξέρει στην Τσετσενία. «Μερικές φορές προσπαθούσαν να αποσπάσουν πληροφορίες από εμένα, άλλες απλά διασκέδαζαν βασανίζοντάς με», είπε στην εφημερίδα ο Άνταμ περιγράφοντας με μεγάλη δυσκολία τα όσα έζησε πριν από ένα μήνα.
Σύμφωνα με τον Guardian, η μαρτυρία του Άνταμ και ενός ακόμη ομοφυλόφιλου άνδρα που έχει στη διάθεσή του, επιβεβαιώνουν τις αναφορές για τη λειτουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης για γκέι στην Τσετσενία.
 
Ο Άνταμ, παρέμενε υπό κράτηση σε μία ανεπίσημη εγκατάσταση, μαζί με 12 ακόμη ομοφυλόφιλους άνδρες, που επίσης υπόκειντο σε φρικτά βασανιστήρια καθημερινά, όπως αποκαλύπτει.
 
Ο Ιγκόρ Κοτσέτκοβ, ένας ακτιβιστής από την Αγία Πετρούπολη βοήθησε να οργανωθεί ένα επικοινωνιακό κέντρο με το οποίο θα μπορούν να έρχονται σε επαφή Τσετσένοι ομοφυλόφιλοι, προκειμένου να τους παρασχεθεί βοήθεια. Όπως ανέφερε στην βρετανική εφημερίδα, ήδη δεκάδες άνθρωποι έχουν απευθυνθεί στο κέντρο, ενώ άλλοι κρύβονται μαζί με τις οικογένειές τους, φοβούμενοι για το τι μπορεί να τους συμβεί.
 
Πολλοί ομοφυλόφιλοι Τσετσένοι είναι παντρεμένοι και επί της ουσίας ζουν μία διπλή ζωή, καταπιέζοντας τα συναισθήματά τους, προκειμένου να μην προκαλέσουν αναστάτωση στις οικογένειές τους, αναφέρει ο Guardian. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν έχουν μιλήσει σε κανέναν για την σεξουαλική τους ιδιαιτερότητα και κανονίζουν συναντήσεις με άλλους ομοφυλόφιλους άνδρες κάτω από άκρα μυστικότητα και με μεθόδους συνωμοσίας. 
Πηγή: ethnos.gr