Κατάληψη στο Βασιλικό Θέατρο από σπουδαστές δραματικών σχολών

-Ματαιώθηκε η παράσταση του Γιώργου Καπουτζίδη 05/02/2023 20

Κατάληψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη, στο Βασιλικό Θέατρο από μέλη του συντονιστικού Καλλιτεχνικών Σχολών Θεσσαλονίκης και  σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

Πριν την έναρξη της παράστασης «Όποιος θέλει να χωρίσει ας σηκώσει το χέρι του» του Γιώργου Καπουτζίδη, μέλη του Συντονιστικού Καλλιτεχνικών Σχολών Θεσσαλονίκης και σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ – καλλιτέχνες-  ανάρτησαν πανό στο Βασιλικό Θέατρο και προχώρησαν σε κατάληψη.

«Οι κρατικές σχολές της χώρας τελούν υπό κατάληψη, οι ιδιωτικές σχολές καταφεύγουν στο συμβούλιο της επικρατείας, οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου δηλώνουν ότι αν δεν παρθεί απόφαση μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου θα παραιτηθούν, με κίνδυνο να χαθεί το ακαδημαϊκό έτος. Με ανακοίνωση του ΣΕΗ, πραγματοποιείται μαζική 48ωρη απεργία, με ακύρωση παραστάσεων και γυρισμάτων. Ο δρόμος της διεκδίκησης για τα σπουδαστικά και επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών είναι ανοιχτός για πρώτη φορά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συντονιστικού καλλιτεχνικών σχολών Θεσσαλονίκης.

«Πυρήνας» των αιτημάτων των καλλιτεχνών, παραμένει η ανωτατοποίηση των σπουδών τους και στο πλαίσιο αυτό σημειώνουν ότι δεν μπορούν να θεωρήσουν ικανοποιητική τη λύση της σύστασης διϋπουργικής ομάδας, που θα προτείνει μετατροπές προς αναβάθμιση των σχολών μέχρι 31 Μαρτίου. «Οι ενδεχόμενες εκλογές μόλις μια βδομάδα μετά καταργούν οποιαδήποτε αξιοπιστία μιας τέτοιας πρότασης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Προσθέτουν ότι «εμείς ως συντονιστικό, απαντάμε ότι η προσπάθεια φίμωσης της τέχνης δεν θα περάσει. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, σύσσωμοι με τις κατειλημμένες σχόλες του Εθνικού Θεάτρου, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και πλέον και της ΚΣΟΤ. Δεν κινούμαστε και δεν μπορούμε να κινηθούμε με υποσχέσεις και αναθέσεις σε μελλοντικές κυβερνήσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους και ως κλιμάκωση του αγώνα μας ενάντια στην κρατική αδιαφορία και τη συνεχή υποβάθμιση του πολιτισμού, προχωράμε στην κατάληψη του Βασιλικού θεάτρου. Αλληλεγγύη στην κατάληψη του κτηρίου Τσίλλερ», τονίζεται. Σημειώνεται ότι οι άλλες σκηνές του ΚΘΒΕ (ΕΜΣ, Μονή Λαζαριστών) λειτουργούν κανονικά.

Η κατάληψη γίνεται τόσο ως κίνηση αλληλεγγύης στην κατάληψη του κτηρίου Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια όσο και για να εκφράσουν οι σπουδαστές την αντίθεσή τους για ακόμα μία φορά στο Προεδρικό Διάταγμα 85.

Την κατάληψη στο ΚΘΒΕ χαιρέτισε η συντονιστική επιτροπή της κατάληψης της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου με ανάρτηση της αλλά και το ΣΕΗ.


Βασιλικό θέατρο


Θεσσαλονίκη 5 Φεβρουαρίου 2023    Πηγή Φωτό φβ/ Σύλλογος Σπουδαστών/τριών Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως