Κατάθλιψη: Τροφές και ποτά που την επιδεινώνουν.

Κατάθλιψη: Τροφές και ποτά που την επιδεινώνουν.

Συνδυαστικά με την ψυχοθεραπεία και τη φαρμακευτική αγωγή, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης συμβάλλουν και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή.
 
Η κατάθλιψη είναι μια ιδιαίτερα συχνή ψυχική νόσος στην εποχή μας, καθώς υπολογίζεται ότι πάσχουν από αυτή περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
 
Ο ρόλος της διατροφής στην κατάθλιψη και την ψυχική υγεία γενικότερα έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών επιστημονικών μελετών. Ενώ μια ισορροπημένη διατροφή που παρέχει στον οργανισμό τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, μια ανθυγιεινή διατροφή έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
 
1. Ντόνατς: Μπορεί να είναι γευστικά, είναι όμως και πολύ πλούσια σε βλαβερά τρανς λιπαρά. Τα λιπαρά αυτά πυροδοτούν στον οργανισμό βιολογικές αντιδράσεις που επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεση. Επίσης, μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες τρανς λιπαρών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης.
 
2. Αναψυκτικά: Η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης που βρίσκεται σε πολλά αναψυκτικά προωθεί τις φλεγμονές σε όλο το σώμα. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Psychiatry του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, τα υψηλά επίπεδα φλεγμονής στον εγκέφαλο αποτελούν γνώρισμα της κατάθλιψης.
 
3. Αλκοόλ: Σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων του Ηνωμένου Βασιλείου, το αλκοόλ διαταράσσει τη χημική ισορροπία του εγκεφάλου κατά τρόπο που αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης ή επιδεινώνει τα συμπτώματα της ψυχικής νόσου. Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να περιορίζεται το πολύ σε ένα με δύο αλκοολούχα ποτά ημερησίως.
 
4. Πρόχειρο φαγητό: Τα πρόχειρα και έτοιμα γεύματα, ιδιαίτερα όταν αποτελούν κομμάτι της καθημερινής διατροφής, αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση British Journal of Psychiatry.
 
5. Αλλαντικά: Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το ζαμπόν, το μπέικον και τα λουκάνικα, έχουν συχνά μεγάλες ποσότητες αλατιού. Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να διαταράξει τη νευρολογική λειτουργία αλλά και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, επηρεάζοντας αρνητικά τη διάθεση και προκαλώντας ένα έντονο αίσθημα κόπωσης.
 
6. Λευκό ψωμί: Το λευκό ψωμί παρέχει μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένων υδατανθράκων, οι οποίοι προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η επίδρασή τους αυτή είναι επιβαρυντική στο άγχος και στην κατάθλιψη.
 
Πηγή onmed.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως