Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί από εμάς, τα λαχανικά που βάζουμε στην κατάψυξη διατηρούν τους διατροφικούς τους δείκτες σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ υπερτερούν των φρέσκων, που συντηρούνται στο ψυγείο από τη δεύτερη κιόλας ημέρα μετά τη συγκομιδή τους.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία έφερε στο φως έρευνα που πραγματοποίησε ο καθηγητής Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης. Ειδικότερα, τα δεδομένα έδειξαν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά υστερούν διατροφικά έναντι των φρέσκων (αναφορικά με τη συγκέντρωση βιταμίνης C) κατά περίπου 5% -15% την πρώτη ημέρα από την κοπή τους.
Όμως, από την επομένη έχουν την ίδια θρεπτική αξία. Προκειμένου να ισχύουν όλα τα παραπάνω, πρέπει οι συνθήκες της κατάψυξης να είναι σωστές, δηλαδή κάτω από 18ο C, αλλά και τα τρόφιμα να καταψύχονται από την πρώτη μέρα της κοπής τους και όχι μετά από καιρό.
Το επόμενο διάστημα, η διατροφική αξία των κατεψυγμένων λαχανικών παραμένει σταθερή, ενώ εκείνη των φρέσκων εξακολουθεί να μειώνεται σταδιακά.
Πηγή Elle
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε