Σκουπίδια

Καθαρισμός και απομάκρυνση σκουπιδιών από τον πυθμένα του Θερμαϊκού (ΦΩΤΟ)

Στον καθαρισμό και και στην απομάκρυνση σκουπιδιών από τον πυθμένα του Θερμαϊκού προχώρησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την εταιρεία INTERGEO.

Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας «η άμπωτη μας αποκάλυψε ένα ακόμη σκουπιδότοπο στον πυθμένα της θάλασσας. Mας επιβεβαίωσε ότι όσες προσπάθειες κι αν κάνουμε, όσους πόρους κι αν διαθέσουμε, η ποιότητα της ζωής μας, η δημόσια ασφάλεια και το περιβάλλον, θα απειλούνται από αδιάφορους και ασυνείδητους συμπολίτες μας.

Πέρυσι στις αρχές του καλοκαιριού, σε μια πολυήμερη εκστρατεία με πολλές τεχνικές και οργανωτικές δυσκολίες για τον καθαρισμό της ακτογραμμής και της θαλάσσιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου, καταφέραμε να απομακρύνουμε περισσότερους από 15 τόνους κατεστραμμένων πλαστικών διχτυών και πάνω από 500 πλαστικά βαρέλια από το βυθό και τις ακτές. Όλα εστάλησαν για ανακύκλωση, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας για αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Μια γιγάντια επιχείρηση χωρίς προηγούμενο σε τέτοια έκταση και βάθος, από τη Χαλάστρα, τις εκβολές του Λουδία και το Δέλτα του ποταμού Αξιού, μέχρι την Πιερία, την παραλία των Αλυκών Κίτρους, αλλά και ανατολικά στη Μηχανιώνα.

Επιδίωξη μας είναι να την επαναλάβουμε και φέτος. Μάλιστα αυτή τη φορά θα οριοθετήσουμε σημεία για τη συγκέντρωση των κατεστραμμένων διχτυών από τις μυδοκαλλιέργειες, ώστε να αποτρέψουμε να καταλήγουν στο βυθό του Θερμαϊκού.

Σε ό,τι αφορά στον καθαρισμό που ξεκινάμε σήμερα, θέλω να ευχαριστήσω την εταιρία INTERGEO που είναι η ανάδοχος του έργου για την «απορρύπανση και την εξυγίανση του δυτικού παράκτιου μετώπου», η οποία παρόλο που δεν είναι υποχρεωμένη, προθυμοποιήθηκε αμέσως να μας συνδράμει με τα τεχνικά μέσα και το προσωπικό της στην απορρύπανση κι αυτής της περιοχής.

Την ίδια ώρα, στο δυτικό παράκτιο μέτωπο οι εργασίες απορρύπανσης και εξυγίανσης συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός και η απομάκρυνση αποβλήτων στο Καλοχώρι, από τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, βόρεια της Λιμνοθάλασσας σε έκταση 322 στρεμμάτων. Αυτή την περίοδο τα συνεργεία ενεργούν στην περιοχή των βυρσοδεψείων από όπου έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής, 15 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων.

Χρειαζόμαστε όμως πάντα και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, για να μπορέσουμε να εξαλείψουμε φαινόμενα συνεχούς και επαναλαμβανόμενης ρύπανσης, που δεν τιμούν κανένα».

Διαβάστε επίσης:

Υπογραφή σύμβασης για την συνέχιση των 31 γραμμών αστικής συγκοινωνίας από τα ΚΤΕΛ

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως