Καθαρισμός ρέματος Δενδροποτάμου. ''Επίθεση'' ΕΥΑΘ στην ΠΚΜ για την ευθύνη ολοκλήρωσης του έργου

Καθαρισμός ρέματος Δενδροποτάμου. ''Επίθεση'' ΕΥΑΘ στην ΠΚΜ για την ευθύνη ολοκλήρωσης του έργου

Φερτές ύλες και απόβλητα θα μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο στη Σίνδο

Στον καθαρισμό του ρέματος για την αντιπλημμυρική προστασία των εγκαταστάσεων της ΕΥΑΘ και στην ανάθεση -εντός των ημερών- του έργου ολοκλήρωσης της αποχέτευσης στις δυτικές χαμηλές περιοχές, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της εταιρίας, Γιάννης Ν. Κρεστενίτης, κατά την επίσκεψή του στον Δενδροπόταμο σήμερα, δεύτερη μέρα των εργασιών.
 
«Ζητήσαμε επανειλημμένα από την Περιφέρεια να καθαρίσει το ρέμα.Δεν απάντησε στα έγγραφά μας, οπότε το πήραμε πάνω μας κι ας είναι ξεκάθαρη ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο καθαρισμός του ρέματος Δενδροποτάμου. Έτσι, θα προστατεύσουμε από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και το αντλιοστάσιό μας του πόσιμου νερού, που βρίσκεται εδώ, αλλά και τις κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται χαμηλά», επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ. 
 
«Ξέρετε πολύ καλά πώς εδραιώθηκε η φράση ”πετάει το μπαλάκι των ευθυνών”, είναι μια πονεμένη ιστορία οι ευθύνες στην Ελλάδα», είπε ο κ. Κρεστενίτης κι έφερε το παράδειγμα της μη ολοκλήρωσης του δικτύου αποχέτευσης στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα να χύνονται ακατέργαστα τα λύματα στον Δενδροπόταμο και στη συνέχεια στον Θερμαϊκό: «Δεν πρόκειται, όπως συχνά γράφτηκε, για ”αγωγό – φάντασμα”. Είναι ανολοκλήρωτα έργα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, μαζί με το τμήμα που καταστράφηκε από την Περιφέρεια, ώστε να κατασκευαστεί ο κόμβος Κ16. Η Περιφέρεια καθυστέρησε να εγκρίνει τη μελέτη αποκατάστασης των αγωγών που κατέστρεψε και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου – εξασφαλίστηκε μόλις τον περασμένο Μάρτιο.
Αυτήν τη στιγμή, είμαστε στη φάση αξιολόγησης των προσφορών και ανάθεσης του έργου, ώστε να διευθετηθεί επιτέλους ένα ζήτημα περιβαλλοντικό που εκκρεμεί δεκαετίες, υποβαθμίζει το κομμάτι αυτό της δυτικής Θεσσαλονίκης και… δεν ήταν ποτέ ευθύνη της ΕΥΑΘ!». 
 
Σε αυτό το σημείο ο κ. Κρεστενίτης αναφέρθηκε σε σειρά δικαστικών αποφάσεων που έχουν απαλλάξει προηγούμενες διοικήσεις της ΕΥΑΘ από τη σχετική ευθύνη, όπως και στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να κάνει δεκτή την έφεση της ΕΥΑΘ κατά του προστίμου που της είχε επιβάλει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακ. – Θράκης για το θέμα αυτό, μετά μάλιστα από εισήγηση της Περιφέρειας. «Η Περιφέρεια εισηγήθηκε πρόστιμο σε βάρος μας για την εκροή ακατέργαστων λυμάτων στον Δενδροπόταμο τον Φεβρουάριο του 2018, την ώρα που η ίδια είναι υπεύθυνη για την καταστροφή και μη αποκατάσταση μέρους αυτού του αποχετευτικού δικτύου, λόγω έργων του κόμβου Κ16!», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ.  
 
Σημειώνεται ότι τα έργα για την αποχέτευση των χαμηλών δυτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης είναι συνολικού προϋπολογισμού 7,1 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη δημοπρατηθεί και αξιολογούνται οι προσφορές, ώστε να γίνει ανάθεση. Χρηματοδοτούνται με 3 εκατ. ευρώ από την ΕΥΑΘ και 3,1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
 
 
 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως