Κάθε 27 ώρες ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά στην Κύπρο

Κάθε 27 ώρες ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά στην Κύπρο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το γραφείο της επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για την 18η Νοεμβρίου – Ευρωπαϊκή Μέρα για την προστασία των παιδιών από σεξουαλική κακοποίηση.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως σε ό,τι αφορά την Κύπρο:

Το 2020 έγιναν 324 αναφορές για παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και αυτά είναι μόνο τα παιδιά που τόλμησαν να μιλήσουν, που δεν κράτησαν το «φυλαγμένο μυστικό». Το μυστικό που ο θύτης πείθει το θύμα να μη το μαρτυρήσει, ιδιαίτερα όταν η κακοποίηση προέρχεται από ένα άτομο που γνωρίζει, θαυμάζει ή αγαπά, παιδιά που σιωπούν και κουβαλούν την ενοχή και τη ντροπή της πράξης.

Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της πανδημίας περιόρισαν το δίχτυ ασφαλείας για τα παιδιά. Τα μέσα και τα κέντρα στα οποία τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να αναφέρουν την κακοποίηση ή/και να αναζητήσουν βοήθεια, μετατράπηκαν σε απρόσωπες διαδικτυακές πλατφόρμες. Τα παιδιά σκεπάστηκαν με το πέπλο της σιωπής, εγκλωβισμένα στο κακοποιητικό περιβάλλον, με λιγότερες πιθανότητες να αναζητήσουν βοήθεια. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2021, για περίοδο 6 μηνών, έγιναν 241 αναφορές, αριθμός που έφτασε το 83% των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν σε διάστημα 12 μηνών το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Σοκάρουν μαρτυρίες ανηλίκων για σεξουαλική κακοποίηση στην Καθολική Εκκλησία

Η 18η Νοεμβρίου – Ευρωπαϊκή Μέρα για την προστασία των παιδιών από σεξουαλική κακοποίηση – αποτελεί την έναρξη μιας συλλογικής προσπάθειας, ώστε όλοι να δηλώσουμε μηδενική ανοχή στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Για να μην παραμείνει όμως η σημερινή μέρα κενή νοήματος, απαιτεί τη δική μας εγρήγορση, την αναγνώριση των δικών μας υποχρεώσεων: να αποκαλύπτουμε και να αναφέρουμε κάθε περίπτωση που έρχεται εις γνώσιν μας, να ενημερώνονται κατάλληλα τα παιδιά και να ενδυναμώνονται, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν βλαπτικές συμπεριφορές και χειρονομίες και να ενθαρρύνονται να μιλήσουν και να αναφέρουν τέτοια φαινόμενα.

Απαιτούνται πρωτίστως συντονισμένες ενέργειες από τις συναρμόδιες αρχές και κρατικές υπηρεσίες για διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού, τόσο προληπτικά, όσο και σε όλα τα στάδια της διαδικασίας (της διερεύνησης της καταγγελίας και της ταχείας εκδίκασης της υπόθεσης, της στήριξης του θύματος και της οικογένειάς του) αλλά και άμεση εφαρμογή της περιεκτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες του σχολείου.

Για 24 ωρες κάθε 27 λεπτά σε μια συμβολική αντιστοίχηση των 27 ωρών (κάθε 27 ώρες ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά στην Κύπρο), ένα πρόσωπο θα ενώνει τη φωνή του μαζί με την επίτροπο, με μια φωτογραφία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της επιτρόπου (Facebook Page: επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού,
Instagram: Childcom: «Ούτε ένα» το σύνθημά μας. Μέχρι το ένα την ημέρα να γίνει κανένα.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως