Δικαστήριο

Κάθειρξη έξι ετών με αναστολή και «βραχιολάκι» στον 50χρονο για την «κλοπή του αιώνα»

 

Κάθειρξη έξι ετών με αναστολή επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων στον 50χρονο, ο οποίος το 2012 είχε κλέψει τρία σημαντικά έργα τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη. Ανάμεσα σε αυτά και ένα έργο του Πάμπλο Πικάσο, το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 1939, δωρεά του καλλιτέχνη στο ελληνικό κράτος.

Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση με τον όρο ηλεκτρονικής επιτήρησης με «βραχιολάκι» εντός τριών χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας του.

Το γυναικείο κεφάλι του Πικάσο αποτιμήθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι πίνακες των Πικάσο, Μοντριάν και Μονκάλβο είχαν βρεθεί στην Κερατέα μέσα σε μία ρεματιά, ενώ πάλι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ίδιος κατηγορούμενος είχε υποδείξει στην αστυνομία το σημείο όπου βρίσκονταν οι δύο πίνακες.

Η υπόθεση της κλοπής στην Εθνική Πινακοθήκη είχε συγκλονίσει την ελληνική, αλλά και παγκόσμια κοινή γνώμη, όταν το 2012 ο κατηγορούμενος είχε παραβιάσει τα συστήματα ασφαλείας της εθνικής πινακοθήκης και έκλεψε το «Γυναικείο κεφάλι», αναφορά του Πικάσο στη μούσα του Ντόρα Μάαρ, το έργο «Μύλος» (1905), από την πρώτη περίοδο του Ολλανδού Πιετ Μοντριάν και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης των αρχών του 17ου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο).

Διαβάστε σχετικά: Κλοπή Εθνική Πινακοθήκη: Προφυλακιστέος ο 49χρονος δράστης


Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 | Πηγή: ΕΡΤ