{ Χώροι }

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

 

Κατηγορίες: Δημαρχεία - Δημοτικές επιχειρήσεις

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Χώρος: Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση: Εθνικής Αμύνης 27, 54621
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, πληροφορίες, για τρέχουσες και μελλοντικές εκδηλώσεις, τμήματα, ωράριο, τηλέφωνα, πρόσβαση

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης στεγάζεται σε ένα ιδιόκτητο οκταόροφο κτίριο  σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, στη διασταύρωση των οδών Εθνικής Αμύνης και Αλεξάνδρου Σβώλου.
 
Η συλλογή της περιλαμβάνει βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, χάρτες και αφίσες αλλά και μουσικά cd, dvd, slides, cd-rom. Η συλλογή της είναι ανοιχτής πρόσβασης, μπορούν δηλαδή οι χρήστες να αναζητήσουν οι ίδιοι το υλικό που τους ενδιαφέρει.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

η ιστορία της

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1932, οι εργασίες όμως για τη συγκρότησή της άρχισαν το 1938 από το Γεώργιο Βαφόπουλο, που υπήρξε ουσιαστικά ο πρώτος διευθυντής της και τα εγκαίνια της λειτουργίας της έγιναν την άνοιξη του 1939 σε μια αίθουσα του Μεγάρου της ΧΑΝΘ με 2.500 περίπου βιβλία. Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41 η Δημοτική Βιβλιοθήκη αναγκάστηκε να κλείσει το αναγνωστήριό της, οργάνωσε όμως ένα σύστημα δανεισμού βιβλίων στους τραυματίες της πόλης μας. Στη διάρκεια της Κατοχής σταμάτησε εντελώς να λειτουργεί και  τα βιβλία της περισώθηκαν σε διάφορες αποθήκες.
Μετά την απελευθέρωση, το 1945, επαναλειτούργησε στην οδό Αγίας Σοφίας και το 1947 μεταφέρθηκε στο 2ο όροφο του Μεγάρου της ΧΑΝΘ, όπου λειτουργούσε συνεχώς μέχρι το Μάιο του 2000. 
 
Το 1989, έτος κατά το οποίο εορτάστηκαν τα 50 χρόνια λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, έγινε η πρώτη δωρεά από τον ποιητή Γεώργιο Βαφόπουλο - η δωρεά έφτασε στο ποσό των 120.000.000 δραχμών-για την ανέγερση νέας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, πρόταση που αγκαλιάστηκε από τους Δημάρχους της πόλης, που προώθησαν το έργο μέσω του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης και με ενέργειές τους, το ενέταξαν στο τεχνικό πρόγραμμα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1997. Η επίπλωση του κτιρίου ολοκληρώθηκε με τη δωρεά 100.000.000 δραχμών της Ευθυμίας Επιβατιανού εις μνήμην του εκλιπόντος συζύγου της, καθηγητή του Α.Π.Θ., Παναγιώτη Επιβατιανού.   Τα εγκαίνια της νέας Βιβλιοθήκης έγιναν την 1η Οκτωβρίου του 2001.
Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, το αναγνωστικό κοινό της πόλης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ποιότητα και χρησιμότητα των υπηρεσιών που προσέφερε και προσφέρει.
Ίδρυσε ένα από τα πρώτα δανειστικά τμήματα στην Ελλάδα (1956), το πρώτο παράρτημα βιβλιοθήκης (Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας, 1957) και την πρώτη κινητή βιβλιοθήκη (1963). Το 1984, αποφασίστηκε  ότι το προσωπικό των βιβλιοθηκών θα αποτελείται αποκλειστικά από βιβλιοθηκονόμους.
 

Τμήματα Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης

Στη Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης εντάσσονται η Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη,  η Διεθνής Συλλογή, η Συλλογή Τεχνών και Επιστημών, η Λογοτεχνία και η Παλαιά Συλλογή, τα περιοδικά και οι εφημερίδες καθώς και το Γραφείο Εκδηλώσεων, όπως περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω:
 

Εφημερίδες-1ο Υπόγειο- τηλ. 23131318574

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει πλήρες αρχείο των Ημερησίων και Εβδομαδιαίων πολιτικών εφημερίδων που εκδόθηκαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μετά το 1974, αλλά και εκτενές αρχείο εφημερίδων που εκδόθηκαν ήδη από τον 19ο αιώνα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι τίτλοι των τοπικών εφημερίδων, Μακεδονία, Ελληνικός Βορράς, Θεσσαλονίκη και των αθηναϊκών Ακρόπολις, Βήμα, Τα Νέα, Αυγή. Η παλαιότερη εφημερίδα της συλλογής είναι ο Αιών (1880).
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης πλήρες αρχείο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως από το 1945 και εξής και εκτενές αρχείο προηγουμένων ετών με παλαιότερο το πρώτο φύλλο της του 1833, με το οποίο ιδρύεται το Ελληνικό Κράτος.
 
Λειτουργεί η τράπεζα νομικών πληροφοριών «Νομοτέλεια», πρόγραμμα που παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης πληροφοριών της ελληνικής νομοθεσίας-νομολογίας.
Υπάρχει έντυπος αλφαβητικός και χρονολογικός κατάλογος των εφημερίδων της συλλογής. 
Για λόγους προστασίας και διατήρησης της συλλογής δεν επιτρέπεται να φωτοτυπηθούν φύλλα εφημερίδων. Δεμένοι τόμοι εφημερίδων είναι δυνατόν να φωτογραφηθούν μόνο στο χώρο της βιβλιοθήκης, με εξοπλισμό των ενδιαφερομένων, ύστερα από προφορική συνεννόηση με τον προϊστάμενο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Η ψηφιοποίηση των εφημερίδων σε dvd (από το Σεπτέμβριο του 2002),  διευκολύνει ιδιαίτερα την χρήση τους από τους αναγνώστες. Επίσης  έχει ψηφιοποιηθεί η Εφημερίς των Βαλκανίων για τα έτη 1919-1950. 
 

Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη- Ισόγειο τηλ. 231331 8572, 231331 8573

Στο ισόγειο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης λειτουργεί Παιδική Βιβλιοθήκη, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, όπου έχει αναπτυχθεί συλλογή με 9.649 τίτλους βιβλίων μεταξύ των οποίων και μια μικρή συλλογή ξενόγλωσσων ενώ υπάρχουν και επιτραπέζια παιχνίδια. Από το Γραφείο Εκδηλώσεων του Τμήματος Κεντρικής Βιβλιοθήκης (τηλ. 2313318591) προγραμματίζονται σε εβδομαδιαία βάση εκπαιδευτικά προγράμματα για το μαθητικό κοινό και  ενημέρωσής του για τον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης. Επίσης, οργανώνονται  δραστηριότητες όπως, ώρες παραμυθιού με αφήγηση, δραματοποίηση και χειροτεχνίες για  τους μικρούς μας φίλους, ενώ για μεγαλύτερα παιδιά λειτουργούν μουσικά και εικαστικά εργαστήρια, λέσχη ανάγνωσης καθώς και πολλές άλλες δράσεις καθ? όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα που οργανώνονται στοχεύουν στην ανάπτυξη και διάδοση της φιλαναγνωσίας στα παιδιά και στους εφήβους.
 

Διεθνής Συλλογή-1ος όροφος- τηλ. 231331 8575

Στον 1ο όροφο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης λειτουργεί η «Διεθνής Συλλογή»  με βιβλία που απευθύνονται σε όλους τους ξενόγλωσσους πληθυσμούς της πόλης. Οι προσκτήσεις του υλικού γίνονται με χορηγίες των προξενείων και δωρεές. Η συλλογή εμπλουτίζεται διαρκώς, έτσι ώστε  η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης να είναι σε θέση να προσφέρει τις υπηρεσίες της, σε όλους τους κατοίκους που διαμένουν σ? αυτήν την πόλη. Ο νέος αυτός χώρος  λειτουργεί ως χώρος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με τη συνδιοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων μεταξύ της Βιβλιοθήκης και των Πρεσβειών, Προξενείων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων, αλλά και Βιβλιοθηκών του εξωτερικού.
 

Αίθουσα εκδηλώσεων- 2ος όροφος- τηλ. 231331 8593

Το Γραφείο Εκδηλώσεων διοργανώνει εκδηλώσεις και δραστηριότητες: Εκπαιδευτικές, μορφωτικές, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, διαλέξεις, συνέδρια, ημερίδες και εκθέσεις βιβλίων. Επίσης πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στους χώρους της βιβλιοθήκης, σε οργανωμένες ομάδες, προκειμένου να ενημερωθούν για το υλικό της βιβλιοθήκης και να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας της. 
 

Επιστήμες και Τέχνες -3ος όροφος-τηλ. 231331 8576

Η συλλογή του 3ου ορόφου αποτελείται από 30.000 τόμους βιβλίων. Είναι οργανωμένη σύμφωνα με τα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα και καλύπτει τομείς της ιατρικής, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της θρησκείας, των καλών τεχνών και γενικά των επιστημών. Στο σύνολο της είναι δανειστική και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τους ερευνητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς  και τους απλούς αναγνώστες.
 

Λογοτεχνία - Παλαιά Συλλογή- 4ος όροφος- τηλ. 231331 8571 & 231331 8578

Λογοτεχνία Στον 4ο όροφο υπάρχει η συλλογή 26.856 τόμων Λογοτεχνίας, Γλώσσας-Γλωσσολογίας, Μαγειρικής και Κόμικς, η οποία δανείζεται με κάρτα δανεισμού.
Παλαιά Συλλογή επίσης στον 4ο όροφο στεγάζεται η συλλογή 27.500 τόμων από παλαιότερες εκδόσεις (έως το 1983), με θέματα Λογοτεχνίας, Φιλοσοφίας, Κοινωνικών Επιστημών, Τεχνών και Τεχνολογίας. Τα βιβλία της συλλογής αυτής δεν δανείζονται, χρησιμοποιούνται στο χώρο της βιβλιοθήκης, (απαραίτητη η αστυνομική ταυτότητα) και μπορούν να φωτογραφηθούν. Μεγάλο μέρος της συλλογής έχει καταχωρηθεί στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης.
 Σπάνια Βιβλία  Η συλλογή περιλαμβάνει 157 τίτλους. Ο παλαιότερος τίτλος της συλλογής είναι το αρχέτυπο ”Γραμματικής Εισαγωγή”, βιβλία τέσσερα του Θεοδώρου Γαζή (δεξιότητι Άλδου Μανουτίου, 1495). Υπάρχει αλφαβητικός και χρονολογικός κατάλογος. Η πρόσβαση στο υλικό της συλλογής αυτής είναι αυστηρά περιορισμένη. 
 

Περιοδικά- 5ος όροφος-τηλ. 231331 8579

Η συλλογή των περιοδικών αποτελείται από 9.827 τόμους και 1817 τίτλους, ενώ οι τρέχουσες συνδρομές είναι 251 τίτλοι. Τα περιοδικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στο χώρο της βιβλιοθήκης. 
 

Οργάνωση και λειτουργία 

Η συλλογή είναι ενιαία, σε ράφια ελεύθερης πρόσβασης για το κοινό και το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής δανείζεται. Προσφέρονται νέες υπηρεσίες (εκμάθηση ξένων γλωσσών, καλλιτεχνικά εργαστήρια κ.ά.) οι οποίες βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό της πόλης. 
Στην υπηρεσία του κοινού υπάρχει άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο ενημερώνεται διαρκώς με συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια. 
Υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο Internet και δωρεάν WIFI.
 

Ωράριο

Η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή στο κοινό, Δευτέρα-Παρασκευή σε συνεχές ωράριο:
8 π.μ.-8:30 μ.μ. 
 

Εξυπηρέτηση κοινού

Το προσωπικό της βιβλιοθήκης διευκολύνει το κοινό σε οτιδήποτε έχει σχέση με τη λειτουργία της, την χρήση των συλλογών και του εξοπλισμού, όπως επίσης  τον εντοπισμό υλικού και πληροφοριών.  Παρέχεται τηλεφωνική εξυπηρέτηση για ερωτήσεις σχετικά με το ωράριο λειτουργίας, τις διευθύνσεις των βιβλιοθηκών όλου του δικτύου, για ερωτήσεις σχετικά με συγκεκριμένους τίτλους βιβλίων, ανανεώσεις δανεισμών, εκδηλώσεις και δραστηριότητες της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.  Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τη Βιβλιοθήκη και τη συλλογή μας στο www.thessaloniki.gr  αλλά και στο https://www.facebook.com/kentrikivivliothikithessalonikis/
Πληροφορίες καταλόγου μπορείτε να βρείτε στο http://lib.thessaloniki.gr/#focus 
 
Το email της Βιβλιοθήκης είναι [email protected] και για γενικές πληροφορίες μπορείτε να ενημερώνεστε από το τηλέφωνο 231331 8570. 
 

Δανεισμός 

Δανείζονται οι σύγχρονες εκδόσεις (τρίτος και τέταρτος όροφος).
Δεν δανείζονται εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, εφημερίδες (σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή), περιοδικά, Φ.Ε.Κ.
Για κάθε δανεισμό είναι απαραίτητη η κάρτα μέλους της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. 
Η έκδοση κάρτας μέλους γίνεται δωρεάν και προϋποθέτει την καταγραφή των προσωπικών στοιχείων με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου. Για τους αλλοδαπούς  γίνεται αποδεκτή η άδεια παραμονής τους. Άλλο αποδεικτικό έγγραφο δε γίνεται δεκτό. 
Για την έκδοση κάρτας μέλους σε παιδιά απαιτείται η παρουσία ενός εκ των δύο γονέων, με την αστυνομική του ταυτότητα.
Ο δανειζόμενος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιστρέφει έγκαιρα και σε καλή κατάσταση το υλικό που δανείζεται. Μπορεί να δανειστεί έως τέσσερα βιβλία κάθε φορά, για χρονικό διάστημα 15 ημερών.  
Σε περίπτωση καθυστέρησης χάνει το δικαίωμα δανεισμού για δυο εβδομάδες την πρώτη φορά, ενός μήνα για τη δεύτερη φορά ή και μόνιμα κατά περίπτωση, σύμφωνα με την κρίση του προϊσταμένου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. 
Είναι δυνατό να ανανεωθεί ο δανεισμός και τηλεφωνικά, αρκεί η ανανέωση να γίνει έγκαιρα και το συγκεκριμένο υλικό να μην έχει ήδη ζητηθεί από άλλο μέλος της Βιβλιοθήκης. 
 

Κρατήσεις

Αν το υλικό για το οποίο ενδιαφέρεται κάποιος αναγνώστης είναι ήδη δανεισμένο σε άλλον, μπορεί να γίνει κράτηση (μέχρι 3 βιβλία), να αναλάβει δηλαδή η Βιβλιοθήκη την υποχρέωση να ειδοποιήσει τηλεφωνικά τον ενδιαφερόμενο μόλις επιστραφεί το υλικό που ζήτησε. Αν υπάρχουν περισσότερες από μία κρατήσεις για το ίδιο βιβλίο, τηρείται σειρά προτεραιότητας κράτησης. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να παραλάβει το βιβλίο εντός δυο ημερών, μετά την τηλεφωνική ειδοποίηση. Μετά από αυτό το διάστημα η συγκεκριμένη κράτηση ακυρώνεται.
 

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ