{ Τελευταία νέα }

Κένυα: Tο πρώτο ηλιακό εργοστάσιο που μετατρέπει το νερό των ωκεανών σε πόσιμο είναι γεγονός


Κατηγορίες: Περιβάλλον

Κένυα: Tο πρώτο ηλιακό εργοστάσιο που μετατρέπει το νερό των ωκεανών σε πόσιμο είναι γεγονόςΣτην Κένυα εγκαταστάθηκε το πρώτο ηλιακό εργοστάσιο που μετατρέπει το νερό των ωκεανών σε πόσιμο και θα μπορούσε να είναι η λύση στην παγκόσμια έλλειψη νερού.

Η Γη είναι ένας πλανήτης όπου το υδάτινο στοιχείο υπερτερεί. Στην πραγματικότητα, το 71% του πλανήτη μας καλύπτεται από νερό. Παρ' όλα αυτά, ένας στους εννέα ανθρώπους δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό - δηλαδή περίπου 785 εκατομμύρια άτομα.
Το πρόβλημα είναι ότι, το 96,5% του συνόλου του νερού της Γης βρίσκεται στους ωκεανούς και δεν είναι πόσιμο για τον άνθρωπο. Αυτό μας αφήνει μόνο ποτάμια, λίμνες και υπόγεια νερά για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε νερό. 
 
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η ''παγκόσμια κρίση του νερού'' κατατάσσεται ως ο νούμερο 4 κίνδυνος όσον αφορά τις επιπτώσεις στην κοινωνία. Ας το παραδεχτούμε - οι άνθρωποι χρειάζονται νερό για να επιβιώσουν.
 
Στον λεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο, μπορούμε να ανοίξουμε τη βρύση και να έχουμε ασφαλές πόσιμο νερό. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει για δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε άλλες ηπείρους, με καλυτερο παράδειμα την κατάσταση στην Αφρική. Μία ΜΚΟ (μη κυβερνητικός οργανισμός) προσπαθεί να το αλλάξει αυτό.
 
Η αποστολή της Give Power είναι να εγκαταστήσει τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας που θα προσφέρουν βασικές υπηρεσίες σε αναπτυσσόμενες κοινωνίες που έχουν ανάγκη.
Το πιο πρόσφατο πρωτοποριακό έργο τους,  είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος  αφαλάτωσης με ηλιακή ενέργεια για να εξασφαλίσει καθαρό, υγιεινό νερό στους ανθρώπους στο Kiunga, ένα αγροτικό χωριό στην Κένυα.
 
Με αυτήν την τεχνολογία, το αλμυρό νερό των ωκεανών θα είναι πλέον πόσιμο για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτό το χωριό. Το σύστημα είναι ικανό να παράγει περίπου 70 χιλιάδες λίτρα πόσιμο νερό κάθε μέρα, το οποίο είναι αρκετό για έως και 35 χιλιάδες άτομα.
Η παγκόσμια κρίση νερού.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό ενώ 4,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγιεινής. Περίπου 3 χιλιάδες εκατομμύρια συνάνθρωποί μας  δεν διαθέτουν καν βασικές εγκαταστάσεις για το πλύσιμο των χεριών...
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εκείνοι που έχουν μια πηγή γλυκού νερού σε κοντινή απόσταση,  μπορεί να μην μπορούν να το πιούν επειδή το νερό δεν είναι επαρκώς καθαρό.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οκτώ στα δέκα άτομα που ζουν σε αγροτικές περιοχές δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγιεινής και η κάλυψη των βασικών υπηρεσιών μεταξύ των πλουσιότερων ομάδων,  ήταν τουλάχιστον διπλάσια από την φτωχότερη.
Αφαλάτωση: Τότε και τώρα
Η αφαλάτωση είναι μια διαδικασία στην οποία τα άλατα και άλλα μέταλλα διαχωρίζονται από το νερό. Οι παραδοσιακές διεργασίες αφαλάτωσης απαιτούν μεγάλες ποσότητες χημικών, συμπεριλαμβανομένων ρυθμιστών ρΗ, πηκτικών και κροκιδωτικών, παραγόντων ελέγχου εναπόθεσης (αντιδιαλυτικά, διασκορπιστικά), βιοκτόνων και χημικών αναγωγής.
Στη μετεπεξεργασία, οι χημικές ουσίες περιλαμβάνουν χλώριο, αντιδιαβρωτικά πρόσθετα και ενώσεις για επαναμεταποίηση.
Η GivePower έχει λύσει αυτά τα προβλήματα μέσω μιας νέας τεχνολογίας που ονομάζεται «ηλιακές φάρμες νερού». Το σύστημα χρησιμοποιεί ηλιακούς συλλέκτες που παράγουν πενήντα κιλοβάτ ενέργειας, η ενέργεια αποθηκεύεται από δύο μπαταρίες Tesla υψηλής απόδοσης και χρησιμοποιεί δύο αντλίες νερού που λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα.
Η ποιότητα του νερού που παράγει είναι καλύτερη από εκείνη μιας τυπικής μονάδας αφαλάτωσης νερού και δεν παράγει τα αλατούχα υπολείμματα και τους ρύπους που δημιουργούν και είναι επιβλαβή για τα ζώα και το περιβάλλον.
Αλλάζει τις ζωές στο Kiunga.
Πριν εγκατασταθεί εκεί το νέο σύστημα αφαλάτωσης με ηλιακή ενέργεια, οι άνθρωποι της Kiunga της Κένυας,  έπρεπε να ταξιδέψουν για μία ώρα για να φτάσουν στη μόνη πηγή νερού.
Αυτό το νερό προερχόταν από ένα πηγάδι που βρισκόταν στο ίδιο κανάλι που χρησιμοποιούν τα ζώα για μπάνιο και ήταν γεμάτο ρύπους και παράσιτα.
Αυτό ήταν το μόνο νερό για να πίνουν, να κάνουν μπάνιο και να πλύνουν τα υπάρχοντά τους.
«Βασικά δηλητηρίαζαν τις οικογένειές τους με αυτό το νερό», λέει ο Hayes Barnard, πρόεδρος της GivePower.
Τώρα, οι 3.500 κάτοικοι του Kiunga έχουν φρέσκο, ασφαλές πόσιμο νερό που προέρχεται απευθείας από τη βρύση.
Νερό για τον κόσμο
Μετά τη βαθιά επιτυχία του πιλοτικού έργου στο Kiunga, η GivePower σχεδιάζει να κατασκευάσει περισσότερα εργοστάσια για την καταπολέμιση της λειψυδρίας σε άλλα μέρη του κόσμου. Έχουν ήδη εγκαταστήσει ηλιακές φάρμες νερού. Με αυτήν τη νέα τεχνολογία, ένα μέλλον όπου το νερό είναι προσιτό σε όλους μπορεί να να γίνει πραγματικότητα.
 
 
Ελεύθερη μετάφραση /επιμέλεια  Χ.Α

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ