23.5 C
Thessaloniki
27.4 C
Athens

Κεραμέως: Δεν θα σταματήσει η Βουλή, για να ξεχαστεί η δήλωση Τσίπρα ότι «δέχεται το ρίσκο» (βίντεο)

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή Αλέξης Τσίπρας και Νίκη Κεραμέως με αφορμή το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναβολή συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που προκαλεί αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί στα μουλωχτά, με πρόσχημα την πανδημία, προκειμένου να αποφύγει τις αντιδράσεις και υποστήριξε πως αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων λόγω των διαδηλώσεων.«Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα», είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

Μίλησε για αθλιότητες της κυβέρνησης με μια εξ αυτών να είναι η διαστρέβλωση των δηλώσεων του κατά τη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη. Επεκρινε την κυβέρνηση ότι υιοθετεί γκεμπελίστικες μεθόδου και σημειωσε πως ουδέποτε είπε ο ίδιος ότι αναλαμβάνει το ρίσκο να νοσήσουν κάποιοι, αλλά ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει και υπάρξουν διαδηλώσεις δέχεται πως υπάρχει ρίσκο.

«Θέλετε να κλειδώσουμε τη Βουλή;», διερωτήθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και σχολίασε πως ο μόνος στόχος του αιτήματος Τσίπρα είναι να σταματήσει η συζήτηση γύρω από την πρωτοφανή δήλωσή του για το «ρίσκο» και πως η κυβέρνηση δεν θα του κάνει το χατίρι.

Με υψηλούς τόνους απέρριψε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να σταματήσει η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια.

Η κ. Νίκη Κεραμέως χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι πίσω από αυτή την πρόταση και την παρέμβαση που ζήτησε να κάνει στην συζήτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι «η προσπάθειά του να ανασκευάσει την πρωτοφανή δήλωση» που έκανε χθες κατά την τηλεοπτική συνέντευξή του, λέγοντας πως ««βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο» όταν του έγινε η ερώτηση από τον δημοσιογράφο για «το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μια τέτοια συγκέντρωση» διαμαρτυρίας.

Η υπουργός είπε, πως ο κ. Τσίπρας «δέχεται το ρίσκο να αρρωστήσει κάποιος!». Εμείς, είπε η κ. Κεραμέως, «λέμε απερίφραστα εκ μέρους της κυβέρνησης: δεν θα σταματήσει η συζήτηση στην Βουλή, για να σταματήσει η συζήτηση για την πρωτοφανή αυτή δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και συμπλήρωσε:
«Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πρωί διαδηλώνει και χωρίς στοιχειώδεις αποστάσεις και το μεσημέρι έρχεται και καταγγέλλει τις αυξήσεις στα κρούσματα. Ο ελληνικός λαός κρίνει».

Η υπουργός Παιδείας επίσης, απέρριψε τις επικρίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο και προσπαθεί να το περάσει από την Βουλή στα «μουλωχτά» λέγοντας: «Αυτό δεν μπορείτε να το λέτε, όταν υπήρξε εκτενής διαβούλευση, όταν έχουμε την μακρότερη δυνατή χρονική διάρκεια συνεδρίασης στην Βουλή και όταν έχουν εγγραφεί για να μιλήσουν 150 βουλευτές. Και εσείς αυτό το λέτε στα “μουλωχτά”» και τόνισε: «Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρη: “κλειδώνουμε την Βουλή, όσο διαρκεί η πανδημία”, να μην νομοθετούμε, να μην προχωράει η χώρα μπροστά, να περιμένουμε. Είναι στην ίδια λογική που λέτε “κλειδώνουμε τα σχολεία, από την πρώτη ημέρα της πανδημίας , μέχρι και την τελευταία”».

Η Νίκη Κεραμέως απέκρουσε τις επικρίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι πρυτάνεις είναι απέναντι στο σχέδιο νόμου» λέγοντας ότι «οι πρυτάνεις συμφωνούν με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, συμφωνούν με τον περιορισμένο αριθμό επιλογών στο μηχανογραφικό, με την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια και συμφωνούν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανομίας στα πανεπιστήμια. Δεν συμφωνούν όλοι ως προς την λύση, αυτή είναι η κατάσταση». Και παρατήρησε πως εκεί που υπάρχουν εντάσεις και διαφωνίες είναι «οι εσωκομματικές αντιθέσεις που υπάρχουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «για την ελεγχόμενη είσοδο, οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ είναι “υπέρ” 60%, για την βάση εισαγωγής οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι “υπέρ” σε ποσοστό 52% και το καλύτερο, για την πανεπιστημιακή αστυνομία, οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ είναι “υπέρ” σχεδόν σε 40%!». Συνεπώς, είπε, εκεί που προκαλεί το νομοσχέδιο αντιδράσεις είναι στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της κοινής γνώμης.

Σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, η Νίκη Κεραμέως αναρωτήθηκε ποια είναι αλήθεια, καθώς, όπως είπε, «η μόνη πρόταση που έχει ακουστεί είναι αυτή του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάρδα, που μας είπε “για ινκόγκνιτο αστυνομικοί-φοιτητές”».

Η υπουργός Παιδείας, αναρωτήθηκε κατά πόσο είναι φυσιολογικό, να συζητάμε ακόμη, για το «το εάν πρέπει να εισάγεται κάποιος στο ελληνικό πανεπιστήμιο με βαθμό 1 και 2 στα 20! Πόσο, επίσης θα πρέπει να συζητήσουμε, εάν είναι φυσιολογικό να είναι κανείς φοιτητής για 20 και 30 χρόνια. Πόσο πρέπει να συζητήσουμε εάν είναι φυσιολογικό να εισάγεται κανείς σε ένα τμήμα που το έχει επιλέξει 250ή θέση». Απέρριψε τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι εφέτος θα εισαχθούν 24.000 λιγότεροι φοιτητές, λέγοντας «πως το έχετε υπολογίσει αυτό, όταν ο αριθμός των εισακτέων, εν τέλει, θα καθοριστεί με βάση τις επιδόσεις των μαθητών, αλλά και από την ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα καθορίσουν τα ίδια τα πανεπιστήμια». Κάλεσε τον αρχηγό και τον κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην μιλούν και να δείχνουν τόσο «απαξίωση στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Μην αντιμετωπίζετε τους εκπαιδευόμενους στα Δημόσια ΙΕΚ με τέτοια απαξίωση, προσβάλει την χώρα μας αυτή η στάση».

Τέλος, η υπουργός ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να σταματήσει τα fake news σχετικά με την εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων με απόφοιτους ξένων πανεπιστημίων, λέγοντας πως «η κυβέρνησή σας με αποφάσεις των υπουργών σας Ν. Φίλη και Κ. Γαβρόγλου, έδωσαν για πρώτη φορά το δικαίωμα να εγγραφούν στην δημόσια εκπαίδευση και σωστά γιατί ήταν Ενωσιακό Δίκαιο. Γιατί όπως ο Έλληνας μπορεί εργαστεί στην Γαλλία και την Αγγλία, θα πρέπει να ισχύει και το αντίστροφο. Η α λα καρτ Ευρώπη ανήκει στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εποχή της ΝΔ, η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη και λειτουργεί με κανόνες».

Για πανεπιστημιακό παρακράτος έκανε λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης που υποστήριξε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με τους εκπαιδευτικούς απέναντι δεν γίνεται.

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του ΥΠΑΙΘ για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως


 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
few clouds
23.5 ° C
25 °
22.8 °
47 %
7.7kmh
20 %
Σα
24 °
Κυ
19 °
Δε
21 °
Τρ
22 °
Τε
23 °