12.2 C
Thessaloniki
12.2 C
Athens

KIDS SAVE LIVES: Έκαναν ΚΑΡΠΑ στον πατέρα τους, Χρήστο Παπασωτηρίου και βοήθησαν να επιστρέψει στη ζωή!

Ο ανθρωπιστικός οργανισμός KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές με ανάρτηση στο ενημερώνει για την περίπτωση παιδιών που έκαναν ΚΑΡΠΑ στον πατέρα τους και βοήθησαν να επιστρέψει στη ζωή!
Ο Άκης και ο Θάνος!
Όταν εκπαιδεύτηκαν το 2017 πέρασαν όμορφα για λίγες ώρες. Έμαθαν πως να βοηθούν κάποιον που παθαίνει καρδιακή ανακοπή και πως να χρησιμοποιούν σωτήρια μηχανήματα που ονομάζονται απινιδωτές. Έμαθαν κι άλλα χρήσιμα πράγματα και στο τέλος του μαθήματος πήραν το πτυχίο τους από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης.
Στο τέλος του μαθήματος τους είπαμε ότι σε 3 μήνες θα αρχίσουν να ξεχνιούνται οι γνώσεις που έλαβαν, ωστόσο οτιδήποτε κι αν συμβεί να κάνουν ότι θυμούνται, “ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΤΙ” όπως προστάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέχρι να φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια.
Πέρασαν τελικά 3 χρόνια.
Τίποτα δεν είχε συμβεί και πολλά από αυτά που είχαν μάθει είχαν ξεχαστεί.
Είναι Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2020.
Ο μπαμπάς τους – ο γλυκύτατος κύριος Χρήστος, γνωστός  επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης των ζαχαροπλαστείων Παπασωτηρίου – εκείνες τις ημέρες έδειχνε ότι κουράζεται εύκολα και βρισκόταν σε διαδικασία εξετάσεων.
Η οικογένεια είχε αναλάβει εν μέσω πανδημίας να δημιουργήσει καινούριο κατάστημα στο κέντρο της πόλης και ο ίδιος είχε περάσει πολύμηνη αγχωτική περίοδο.
Στις 16:20 ο κύριος Χρήστος μπαίνει στο αυτοκινήτο του και εκεί Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ.
Βρίσκεται σε καρδιακή ανακοπή!
Στο εξής το κάθε δευτερόλεπτο μετράει αντίστροφα.
Υπάρχει ελπίδα να επιστρέψει στη ζωή, αλλά θα πρέπει να λειτουργήσει απόλυτα σωστά η αλυσίδα επιβίωσης.
Η σύζυγος του η κυρία Αγγελική πηγαίνοντας προς το αυτόκινητο έπειτα από αυτόν, τον βλέπει να έχει καταρρεύσει στη θέση του οδηγού. Βγαίνει και φωνάζει αμέσως τα δύο της παιδιά.
Είχαν εκπαιδευτεί κάποτε στις Πρώτες Βοήθειες, ίσως να γνωρίζουν πως να βοηθήσουν τον πατέρα τους.
Ο Θάνος και ο Άκης προσεγγίζουν γρήγορα και αναγνωρίζουν πως ο πατέρας τους δεν αναπνέει. Κάποιοι παρακολουθούν από την αρχή τι έχει συμβεί και ενεργοποιούν το 166.
Τα παιδιά αρπάζουν τον πατέρα τους και τον τοποθετούν ανάσκελα στο οδόστρωμα. Μέχρι να ολοκληρωθεί η κλήση στο 166 από έναν εθελοντή του Ερυθρού Σταυρού, προλαβαίνει να πει το ελπιδοφόρο “ΚΑΡΠΑ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ”, ότι πιο σημαντικό μπορεί να ακούσει ένας τηλεφωνητής του 166 σε τέτοιες περιπτώσεις.
30:2
30:2
30:2…
Το έκαναν στην εκπαίδευση χαμογελώντας, ωστόσο είναι υπερρεαλιστικό να το κάνεις στο κορμί του πατέρα σου.
Κάθε 30 θωρακικές συμπιέσεις και 2 εμφυσήσεις.
Στο σημείο και ένας αναισθησιολόγος “θεόσταλτος”. Ενώ περνούσε με το όχημα του, είδε ότι κάτι συμβαίνει και #σταμάτησε να βοηθήσει. “Το κάνουμε σωστά” τον ρωτάνε; Τους επιβραβεύει και συνεχίζουν. Αυτοί στην ΚΑΡΠΑ κ ο γιατρός στην χορήγηση φαρμάκων, μέσα από το ??μαγικό βαλιτσάκι?? του που δεν αποχωρίζεται ποτέ.
Η καρδιά κάτω από τα χέρια τους όμως ασφυκτιά. Συνεχίζει μέσα από τις θωρακικές συμπιέσεις των παιδιών τους θύματος να παράγει το μηχανικό της έργο στέλνοντας πολύτιμο οξυγονωμένο αίμα στον εγκέφαλο διατηρώντας τον “ζωντανό”, λείπει όμως από την εξίσωση ο #ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣ.
“Καρδιά που σταματάει, με ρεύμα ξεκινάει” λέγαμε στην εκπαίδευση κ αυτό θα έρθει τελικώς μόνο από την εξειδικευμένη προνοσοκομειακή βοήθεια και όχι από το δίπλα τετράγωνο.
Επαγγελματίες Διασώστες του ΕΚΑΒ φτάνουν από διάφορα μέρη της πόλης μέσα σε μερικά μόνο λεπτά!!
Απινίδωση!
Εξασφάλιση αεραγωγού.
Εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής.
Και το θαύμα!
Ο κύριος Χρήστος έχει επιστρέψει πίσω στη ζωή!
Η καρδιά του ξεκίνησε να λειτουργεί πάλι σαν αντλία!
Η μάχη με τον χρόνο συνεχίζεται, απαιτείται διακομιδή στον κοντινότερο υγειονομικό σχηματισμό για σταθεροποίηση (Ιπποκράτειο) και μετά γρήγορα στο εξειδικευμένο αιμοδυναμικό εργαστήριο (Νοσ. Παπανικολάου).
ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ
Στεφανιογραφία, αντιμετώπιση των αποφραγμένων αγγείων και…”θα δείξει”. Η οικογένεια περιμένει πολλές ώρες από τους γιατρούς να επιχειρήσουν να “ξυπνήσουν” τον κύριο Χρήστο. Αν δεν γινόταν ΚΑΡΠΑ, έγκαιρη απινίδωση ή δεν πήγαιναν όλα καλά, μπορεί ο κύριος Χρήστος να μην μπορεί να ξυπνήσει, να μιλήσει ή να έχει άλλου είδους νευρολογικά προβλήματα.
ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Ο κύριος Χρήστος ξυπνάει και επικοινωνεί κανονικά με την οικογένειά κ το προσωπικό του νοσοκομείου σε 24 περίπου ώρες. Κάποιες στιγμές κάνει και αστεία! “Τι συνέβη” ρωτάει την οικογένεια και για 2 μήνες περίπου του λένε ότι “ζαλίστηκε” και πως καλέσανε βοήθεια..
Όταν όλα πλέον σταθεροποιήθηκαν και πήραν όλοι τον χρόνο τους, η οικογένεια του κυρίου Χρήστου του τα είπε όλα. Πώς η καρδιά του σταμάτησε – πως τα δυο του αγόρια – του πρόσφεραν πρώτες βοήθειες με τα χέρια και το στόμα τους ασταμάτητα μέχρι να φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια και την προσπάθεια όλων των επαγγελματιών υγείας, από την αρχή μέχρι το τέλος.
Τα αγόρια του μέσα στην ταραχή τους, έκαναν ότι θυμόταν.  
Έκαναν όμως αυτό το ΚΑΤΙ που λείπει δυστυχώς από τους Έλληνες.
Αποδεικνύεται πως οι πιθανότητες δεν ήταν υπέρ του κυρίου Χρήστου.
Η Ελλάδα είναι #ουραγός της Ευρώπης στην επιβίωση θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής. Λίγο καλύτερα τα ποσοστά στις αστικές περιοχές, αρκετά χειρότερα στην επαρχία των μεγάλων αποστάσεων.
Μέσα στην ατυχία του όμως, στάθηκε #τυχερός καθώς ανήκει στο 5% περίπου των θυμάτων που επιστρέφουν στη ζωή, γιατί λειτούργησαν σωστά ΟΛΟΙ οι ΚΡΙΚΟΙ της ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.
ΕΛΠΙΔΑ
Παρά τα έξοδα ενός νέου καταστήματος, η οικογένεια Παπασωτηρίου παρήγγειλε ήδη τρεις [3] αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτες, για να σώσουν το #επόμενο θύμα. Και θα εκπαιδεύσουν και όλο τους το προσωπικό, όπως είχε κάνει ο Αναστάσης και η ομάδα του πριν 3 χρόνια με τον Θάνο και τον Άκη!
Οι απινιδωτες θα είναι καθημερινά διαθέσιμοι στα καταστήματα Νέας Πολιτείας και Λευκού Πύργου, σε ώρες που θα είναι ανοιχτό το κατάστημα. Ο τρίτος, #δωρεά σε ενορία του Ευόσμου.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ
Κάθε φορά που ένα θύμα επιστρέφει στη ζωή, πανηγυρίζουμε. Ο κύριος Χρήστος είναι το 22ο θύμα εξωνοσοκομειακης καρδιακής ανακοπής που επιστρέφει στη ζωή με την συμβολή των εκπαιδευμένων “μαθητών” του ανθρωπιστικού μας οργανισμού KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές
, που σε συνεργασία με την ΕΕΕΠΦ – Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας
 έχει καταφέρει να βάλει για τα καλά το #μάθημα πρώτων βοηθειών στα Ελληνικά σχολεία όλης της Χώρας [έγκριση Υπουργείου Παιδείας].
Η Ελλάδα αλλάζει, ο Άκης, ο Θάνος και η 14χρονη Νεφέλη – έσωσε την 10χρονη αδερφή της από πνιγμό, Αφίδνες Αττικής 2018 -, εκφράζουν την νέα Ελλάδα, αυτή που εκπαιδεύεται και με νέες χρήσιμες δεξιότητες σώζει τις ζωές των αγαπημένων της που κινδυνεύουν.
Γίνε σαν αυτά τα παιδιά!!

Πληροφορίες για δωρεάν εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων στο [email protected]

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
12.2 ° C
13.3 °
11.1 °
62 %
0.5kmh
0 %
Πε
12 °
Πα
17 °
Σα
19 °
Κυ
11 °
Δε
12 °