Κίνα: Αναζητήστε στις ΗΠΑ την πηγή του κορωνοϊού!

Κορυφαίος Κινέζος επιδημιολόγος δήλωσε την Πέμπτη 17/6 ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει πλέον να είναι ο κατά προτεραιότητα στόχος των ερευνών για την προέλευση της Covid-19, μετά την αμερικανική μελέτη που έδειξε ότι η ασθένεια του κορωνοϊού κυκλοφορούσε στην Αμερική από τον Δεκέμβριο του 2019.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) κατέδειξε ότι τουλάχιστον επτά άτομα σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ είχαν μολυνθεί με τον SARS-CoV-2 αρκετές εβδομάδες πριν οι ΗΠΑ αναφέρουν τα πρώτα επίσημα κρούσματα κορωνοϊού.

Η κοινή έρευνα της κινεζικής κυβέρνησης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο ανέφερε ότι πιθανότατα ο ιός προήλθε από το εμπόριο άγριων ζώων στην Κίνα, με το στέλεχός του να περνά στους ανθρώπους από τις νυχτερίδες μέσω κάποιου ενδιάμεσου ξενιστή, ένα άλλο ζώο που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Ωστόσο το Πεκίνο προωθεί τη θεωρία ότι η Covid-19 έφτασε στην Κίνα από το εξωτερικό μέσω μολυσμένης κατεψυγμένης τροφής, ενώ μια σειρά ξένων πολιτικών προσωπικοτήτων ζητούν περισσότερες έρευνες για την πιθανότητα διαρροής από εργαστήριο.

Την Πέμπτη ο Ζενγκ Κουάνγκ, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων, δήλωσε στην κρατική εφημερίδα Global Times ότι η προσοχή πλέον πρέπει να στραφεί στις ΗΠΑ, οι οποίες καθυστέρησαν χαρακτηριστικά στον έλεγχο των πολιτών στα πρώτα στάδια της πανδημίας, ενώ αποτελεί και έδρα πολλών βιολογικών εργαστηρίων.

Έφτασε μάλιστα να ισχυριστεί ότι «θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο έρευνας όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με βιολογικά όπλα».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν είπε από την πλευρά του την Τετάρτη ότι «είναι πλέον προφανές» πως το ξέσπασμα της Covid-19 είχε «πολλαπλή προέλευση» και ότι θα πρέπει και άλλες χώρες να συνεργαστούν με τον ΠΟΥ.

Πηγή: kathimerini.gr, Reuters, China Daily

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως