Κίνα:  Πολεμικές προκλήσεις και τακτικές «εξάντλησης» στην Ταϊβάν

Κίνα: Πολεμικές προκλήσεις και τακτικές «εξάντλησης» στην Ταϊβάν

Η Κίνας ξεκίνησε μια μορφή πολέμου «γκρίζας ζώνης»

Η Κίνα στρέφεται, κάτι παραπάνω από απειλητικά στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν. Το νησί δέχεται προκλήσεις από  την Κίνα εδώ και δεκαετίες, και από ορισμένες απόψεις, αυτή η μάχη έχει πλέον ξεκινήσει.
 
Δεν είναι η τελική, τιτανική σύγκρουση που φοβόταν εδώ και καιρό η Ταϊβάν, με τα κινεζικά στρατεύματα να εισβάλλουν στις παραλίες. Αντίθετα, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, ο στρατός των δύο εκατομμυρίων της Κίνας, ξεκίνησε μια μορφή πολέμου «γκρίζας ζώνης». Σε αυτόν τον ακανόνιστο τύπο σύγκρουσης, ο οποίος απέχει ελάχιστα από έναν πραγματικό πόλεμο, ο στόχος της Κίνας είναι να υποτάξει τον εχθρό με «εξάντληση».
 
Σύμφωνα με το Reuters, το Πεκίνο διεξάγει κύματα απειλητικών επιθέσεων από τον αέρα, ενώ επιταχύνει τις υπάρχουσες τακτικές πίεσης για να διαβρώσει τη βούληση της Ταϊβάν να αντισταθεί, λένε σημερινοί και πρώην ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματικοί της Ταϊβάν και των ΗΠΑ. Οι πτήσεις, λένε, συμπληρώνουν ασκήσεις προσγείωσης, ναυτικές περιπολίες, κυβερνοεπιθέσεις και διπλωματική απομόνωση.
 
Ο κίνδυνος σύγκρουσης βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο των δεκαετιών. Τα αεροσκάφη PLA πετούν απειλητικά προς τον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν σχεδόν καθημερινά, μερικές φορές ξεκινούν πολλαπλές εξορμήσεις την ίδια ημέρα.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα κινέζικα πολεμικά αεροπλάνα έχουν πετάξει περισσότερες από 100 από αυτές τις αποστολές, σύμφωνα με μια συλλογή δεδομένων πτήσης από το Reuters που προέρχονται από επίσημες δηλώσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε περιόδους που η πολιτική ένταση στα στενά της Ταϊβάν κορυφώνεται, η Κίνα στέλνει περισσότερα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους πιο ισχυρούς μαχητές και βομβιστές της.

 
(φωτογραφία αρχείου)
 
Πηγή Reuters
 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως