ΚΙΣΕ: «Η ανοχή στον αντισημιτισμό σημαίνει ανοχή στο νεοναζισμό»

«Η ανοχή στον αντισημιτισμό σημαίνει ανοχή στο νεοναζισμό και στην κατάλυση των αξιών μιας δημοκρατικής κοινωνίας, μιας ευνομούμενης πολιτείας, διότι ο αντισημιτισμός ξεκινάει με ενέργειες εναντίον των Εβραίων, αλλά δεν σταματάει στους Εβραίους», τονίζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος για τον βανδαλισμό της τοιχογραφίας για τον εκτοπισμό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στην ανατολική περίφραξη του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, που υλοποίησε το 2021 η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη.

«Βάνδαλοι αντισημίτες κυκλοφορούν ελεύθεροι και αμαυρώνουν ανενόχλητοι κάθε προσπάθεια διατήρησης της Μνήμης του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Για δεύτερη φορά βανδαλίστηκε η τοιχογραφία που θυμίζει τον εκτοπισμό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης Αουσβιτς – Μπιργκενάου, που φιλοτέχνησε η “Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη” και κοσμεί την περίφραξη του νέου σιδηροδρομικού σταθμού της Θεσσαλονίκης, με απόψεις από την προπολεμική και την κατοχική Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά οι νοσταλγοί του ναζισμού δήλωσαν τις προθέσεις και το αντιεβραϊκό τους μίσος με αγκυλωτούς σταυρούς και φασιστικά σύμβολα», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζει δε, ότι «πρόκειται για το δεύτερο αντισημιτικό περιστατικό μέσα σε λίγες ημέρες, μετά τη βεβήλωση του αφιερωμένου στο εβραϊκό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης Μνημείου στο ΑΠΘ» και ζητά την άμεση σύλληψη των δραστών. «Δεν αρκούν οι δηλώσεις καταδίκης! Δεν είναι δυνατόν να παραμένουν ασύλληπτοι οι δράστες του βανδαλισμού της μνήμης και καλούμε, για μία ακόμη φορά, τις Αρχές να κινητοποιηθούν για τη σύλληψή τους και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τον βανδαλισμό της τοιχογραφίας, για δεύτερη φορά (σ.σ. η πρώτη ήταν λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του έργου) γνωστοποίησε χθες, μέσα από τη σελίδα της στο Facebook η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη, καταδικάζοντας το γεγονός και καλώντας τους ενεργούς πολίτες της γειτονιάς και της πόλης συνολικότερα την Τρίτη 17/1 και ώρα 15:00, στο σημείο της τοιχογραφίας (Μιχαήλ Καλού & Δημ. Μαργαροπούλου γωνία) «για να σβήσουμε τις μουντζούρες που αμαυρώνουν και προσβάλουν τη συνείδηση κάθε σκεπτόμενου πολίτη, ώστε να παραδώσουμε και πάλι στην πόλη αυτό που της αξίζει, το δικαίωμα στη μνήμη!».


Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023