{ Τελευταία νέα }

Κίσινγκερ: O κόσμος δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος μετά τον κορωνοϊό


Κατηγορίες: Ειδήσεις, Επικαιρότητα

Κίσινγκερ: O κόσμος δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος μετά τον κορωνοϊόΚίσινγκερ: O κόσμος δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος μετά τον κορωνοϊό

H παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα τον πλανήτη, επισημαίνει  μέσω άρθρου του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο Χένρι Κίσινγκερ.
 
Ουσιαστικά, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ παραλληλίζει την σημερινή κατάσταση με τα χρόνια του Β Παγκοσμιου Πολέμου.
«Τότε η αμερικανική αντοχή κτίστηκε στη βάση ενός ανώτερου εθνικού σκοπού. Τώρα, σε μια διχασμένη χώρα, είναι απαραίτητη μια αποτελεσματική και διορατική κυβέρνηση, ώστε να ξεπεραστούν εμπόδια πρωτοφανούς μεγέθους και παγκόσμιου βεληνεκούς. Όταν τελειώσει η πανδημία, οι θεσμοί πολλών κρατών θα θεωρηθούν αποτυχημένοι. Το αν αυτή η θέση είναι αντικειμενική δεν έχει κάποια σημασία. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ πια αυτός που ήταν, μετά τον κορωνοϊό. Με το να διαφωνούμε τώρα για το παρελθόν απλά καθιστά δυσκολότερο να κάνουμε αυτό που πρέπει».
«Το απόλυτο τεστ θα είναι το κατά πόσο θα μπορεί να ανασταλεί η εξάπλωση του ιού και εν συνεχεία να επιτευχθεί ο περιορισμός του, σε κλίμακα που θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους».
Η προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης, αναφέρει, παρότι μεγάλη και δύσκολη, δεν πρέπει να θέσει στο περιθώριο το καθήκον να υπάρξει μια παράλληλη διαδικασία για το πως θα περάσουμε στην μετά κορωνοϊό εποχή.
Αντλώντας μαθήματα από το Σχεδίο Μάρσαλ και το Manhattan Project, οι ΗΠΑ θα έχουν την υποχρέωση να αναλάβουν μια μεγάλη προσπάθεια σε τρεις τομείς, επισημαίνει.
Πρώτον, να στηρίξουν την παγκόσμια αντοχή απέναντι στην πανδημία. Δεύτερον, πρέπει να ξεπεράσουν την αντοχή τους, για να γιατρέψουν τις πληγές της παγκόσμιας οικονομίας. Τέλος, ως τρίτο τομέα και προϋπόθεση ο πρώην Αμερικανός ΥΠΕΞ θέτει την διαφύλαξη των αρχών της φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης.
 
«Η πανδημία έχει πυροδοτήσει έναν αναχρονισμό, μία αναβίωση της πόλης με τα προστατευτικά τείχη σε μια εποχή που η πρόοδος εξαρτάται απολύτως από το παγκόσμιο εμπόριο και την μετακίνηση των ανθρώπων», τονίζει.
 
''Τα δημοκρατικά κράτη πρέπει να υπερασπιστούν και να διατηρήσουν τις αξίες του Διαφωτισμού''. «Η ιστορική πρόκληση για τους ηγέτες είναι να διαχειριστούν την κρίση, χτίζοντας παράλληλα την επόμενη μέρα. Η αποτυχία μπορεί να βάλει φωτιά στον κόσμο..», καταλήγει. 

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ