11.5 C
Thessaloniki
13.7 C
Athens

Κοινωνικό τιμολόγιο: Φθηνότερο ρεύμα για ανέργους και για νοικοκυριά

Πρόκειται για τους ανέργους για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς και για όσους έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω χρεών: οι πολίτες αυτών των δύο ομάδων θα επανασυνδέονται ατελώς και θα χρεώνονται με ειδικές, χαμηλές τιμές.


ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ

Με το ισχύον καθεστώς, στο ΚΟΤ εντάσσονται άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Με το νέο καθεστώς θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι συμπληρώνουν τρεις μήνες συνεχούς ανεργίας, με τις εξής προϋποθέσεις:

~ Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος να είναι μικρότερο από 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 6.000 ευρώ, αν ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

~ Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

~ Στο εισόδημα δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν αυτό που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου και τυχόν συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια δήλωσή του, αφορώντας την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας του.

~ Στην περίπτωση κατά την οποία και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, για τον υπολογισμό του φορολογούμενου οικογενειακού εισοδήματος η τυχόν αφαίρεση εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω δήλωση αφορά και τους δύο ανέργους.

~ Το όριο της συνολικής τετραμηνιαίας κατανάλωσης, σε ετήσια κυλιόμενη βάση, δεν πρέπει υπερβαίνει τις 1.500 kWh (δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η κατανάλωση βάσει νυκτερινού τιμολογίου).


Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων για την κατηγορία αυτή θα γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται κατά το έτος υποβολής της αίτησης. Με δεδομένο ότι ο έλεγχος θα γίνεται έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, για περιπτώσεις ψευδούς δήλωσης προβλέπεται αναδρομική απένταξη από το κοινωνικό τιμολόγιο, επιστροφή της διαφοράς εντόκως και επιβολή κυρώσεων για ψευδή δήλωση στοιχείων.
Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στη ΔΕΗ και στους λοιπούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στα ΚΕΠ, από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


ΤΑ ΑΠΟΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Με την ίδια απόφαση δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο για την κάλυψη των ευπαθών καταναλωτών, στους οποίους έχει γίνει διακοπή ρεύματος λόγω χρεών, ώστε να επανασυνδέονται άμεσα και να εντάσσονται σε ειδικό μειωμένο τιμολόγιο.

Δικαιούχοι είναι όσοι καταναλωτές είναι εγγεγραμμένοι από την 1η Νοεμβρίου 2013 στα συσσίτια των ΟΤΑ, των Περιφερειών, της Εκκλησίας, των γνωστών θρησκειών και δογμάτων και οι οποίοι έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους προμηθευτές τους. Η ένταξη στη συγκεκριμένη κατηγορία θα γίνεται από επιτροπές που θα συσταθούν στους δήμους όλης της χώρας (στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, του διαχειριστή του δικτύου-ΔΕΔΔΗΕ και του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας) και θα ισχύει για ένα τετράμηνο. Μετά το πέρας του τετραμήνου αυτού ο καταναλωτής απεντάσσεται.

Εφόσον ήταν ήδη ενταγμένος σε κατηγορία δικαιούχων του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, παραμένει στην κατηγορία όπου ήταν δικαιούχος προ της ένταξής του σε αυτήν την ειδική κατηγορία. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο καταναλωτής δεν ήταν δικαιούχος του ΚΟΤ, ενημερώνεται από την προαναφερόμενη επιτροπή για το δικαίωμά του να υποβάλει άμεσα αίτημα ένταξης σε κάποια κατηγορία του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, για την οποία πληροί τα ισχύοντα κριτήρια.

Η απόφαση προβλέπει μηδενικές χρεώσεις για το τετράμηνο, εφόσον η κατανάλωση δεν ξεπερνά τις 800 κιλοβατώρες, ενώ από 801 έως 1.700 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,04101 ευρώ ανά κιλοβατώρα.


ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ

Το κόστος του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου καλύπτεται μέσω των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος. Περαιτέρω, δικαιούχοι του ΚΟΤ είναι άτομα με χαμηλό εισόδημα, γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Πηγή Μακεδονία

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
broken clouds
11.5 ° C
12.2 °
10.6 °
87 %
1.2kmh
75 %
Κυ
17 °
Δε
18 °
Τρ
17 °
Τε
18 °
Πε
18 °