«Κοίτα τους» | Studio 29A

«Κοίτα τους», του Μάριου Ποντίκα | Η συλλογική συνείδηση στα σχοινιά

Καλοκαίρι 2023 Θεσσαλονίκη: «Κοίτα τους», του Μάριου Ποντίκα | Studio 29A


Μετά το πρωτότυπο νουάρ Το πιο γλυκό ανάθεμα, του Κυριάκου Δανιήλ και την κωμική δυστοπία Μια τρύπα για την ιστορία (διασκευή του έργου Δύο θεοί) του Λένου Χρηστίδη, η θεατρική ομάδα Εν Παρόδω βγήκε από τον λήθαργο των τελευταίων ετών με ένα έργο υπερβατικό, όπου ο χώρος και ο χρόνος διαστέλλονται και συστέλλονται με τρόπο απρόβλεπτο, δοκιμάζοντας τα όρια του ρεαλισμού, του τραγικού και του γελοίου.
Κοίτα τους. Κοίτα τους με προσοχή, έναν-έναν…

Με το Κοίτα τους του Μάριου Ποντίκα, ένα ωστικό κύμα μάς ξεβράζει στα άδυτα της νεοελληνικής κοινωνίας. Μέσα από τις κλειδαρότρυπες και τις μεσοτοιχίες του αστικού λαβύρινθου διαρρέουν εικόνες και ήχοι -σαν τραγέλαφοι- αποκαλύπτοντας χαρακτήρες και επεισόδια που διαμόρφωσαν και συντηρούν τη συλλογική συνείδηση, τον ηθικό κώδικα που μας διέπει, τον διαστρεβλωμένο προσανατολισμό που μας επιβλήθηκε, την πνευματική τελμάτωση που μας κρατάει δέσμιους καθώς μεταμορφώνεται σε βία⸱ λεκτική, σωματική, ψυχολογική. Ενδοοικογενειακή, κρατική, έμφυλη. Βία που μας ξερνάει διαρκώς μέσα σε μία αχανή αρένα χωρίς κανόνες, να παλεύουμε μεταξύ μας και με τα κατάλοιπα που κληρονομήσαμε. Η συλλογική συνείδηση τεντώνει τα σχοινιά για να χωρέσουν όλοι στην αρένα. Καγχάζει και φουσκώνει με μανία και υπερηφάνεια… ΜΠΑΜ.

Σκηνοθετικό σημείωμα

6 ηθοποιοί, 30 χαρακτήρες και ένα ρινγκ. Ο σκηνικός χώρος μεταμορφώνεται συνυποδηλωτικά σε ένα αυτοσχέδιο ρινγκ μέσα στο οποίο οι ηθοποιοί ενδύονται, πέρα από το θεατρικό «κοστούμι» τους, εκείνο του πυγμάχου. Λαμβάνουν τις συμβολικές μορφές του πυγμάχου ο οποίος είναι υποχρεωμένος να εισαχθεί σε έναν αγώνα, ο οποίος εκκινεί με τη γέννηση και τελειώνει -αυστηρά και μόνο- με τον θάνατο.

Ο εχθρός όμως δεν είναι ένας, αλλά το άθροισμα των επιρροών που διέπουν τη ζωή του πυγμάχου. Η οικογένεια με τα προκαθορισμένα μονοπάτια που επιβάλλει (αυτά που δεν μπορεί κανείς να παρακάμψει χωρίς συνέπειες), η συντροφικότητα που μετατρέπεται από ένωση σε αποξένωση και αυτή με τη σειρά της σε ανθρωποφαγία, η δουλειά που δεν ικανοποιεί αλλά κακοποιεί, καθώς και οι κοινωνικές συναναστροφές που οδηγούν σε καταστροφές.

Ο πυγμάχος είναι καταδικασμένος, φορώντας τη στολή του, να χρησιμοποιήσει το συλλογικό DNA που του επιβλήθηκε, την παιδεία που δεν τον μόρφωσε αλλά τον διαμόρφωσε, το θρησκευτικό δόγμα που δεν τον κατευθύνει αλλά τον διευθύνει, καθώς και τη βία της εξουσίας· βία που δηλητηριάζει όλες τις πτυχές της ζωής του. Χρησιμοποιώντας τη βία, θα κερδίσει τον αγώνα. Μέχρι τον επόμενο. Γιατί όλη του η ζωή είναι μία μάχη.

Όμως ο πυγμάχος είμαστε εμείς και το ρινγκ είναι η ζωή μας. Μέχρι να πετάξουμε τα γάντια, να κόψουμε τα σχοινιά και να καταστρέψουμε το ρινγκ… Είστε έτοιμοι; 3, 2, 1, καμπανάκι!

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Μάριος Ποντίκας
Σκηνοθεσία: Κυριάκος Δανιήλ
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Μαλεζάς
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Αννέτα Ιμπρισίμη
Μουσική επιμέλεια: Κώστας Ιωακείμ
Φωτισμοί: Κυριάκος Δανιήλ
Ήχος: Στέφανος Μανουσαρίδης
Κατασκευή σκηνικών: Δημήτρης Μπακαλίδης-Αστέριος Δελιγκάς
Σχεδιασμός αφίσας: Κώστας Ιωακείμ-Μάνος Καρυστινός
Επιμέλεια teaser: Μάνος Καρυστινός
Οργάνωση παραγωγής: Θεατρική Ομάδα Εν Παρόδω

Επί σκηνής
Άννυ Σταυρίδου
Βασιλική Σιταροπούλου
Δήμος Παπαδημητρίου
Κώστας Ιωακείμ
Μαρία Γραμματικοπούλου
Σταμάτης Παπαδόπουλος

► Info

Χώρος: Studio 29A
Πτολεμαίων 29Α, Θεσσαλονίκη
Ημερομηνίες παραστάσεων:
Σάββατο 1 Ιουλίου, ώρα 21:30
Κυριακή 2 Ιουλίου, ώρα 21:30
Δευτέρα 3 Ιουλίου, ώρα 21:30
Τρίτη 4 Ιουλίου, ώρα 21:30
Διάρκεια παράστασης: 80′
Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό | 8€ μειωμένο
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αγορά των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από το ταμείο του θεάτρου με μετρητά.
Πληροφορίες | Κρατήσεις: 6986 292 353 (καθημερινά 10:00-22:00)
Περιορισμένος αριθμός θέσεων
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών.
Ο χώρος κλιματίζεται.


  • Το cityportal σας συνιστά πριν επισκεφθείτε έναν χώρο, να επικοινωνείτε πρώτα μαζί τους, για να επιβεβαιώσετε το πρόγραμμα, μέρες και ώρες λειτουργίας, έτσι ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε ταλαιπωρία στην περίπτωση που υπάρξει κάποια ακύρωση ή αναβολή της τελευταίας στιγμής

  • Τι να κάνω στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αύριο και τις επόμενες μέρες. Εκδηλώσεις με εισιτήριο αλλά και ΔΩΡΕΑΝ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως