14.1 C
Thessaloniki
15.8 C
Athens

Κοιτάμε Μπροστά: Επτά ερωτήματα προς την Περιφέρεια για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη σχέση της με τον κορονοϊό

Η αύξηση της ευπάθειας στον κορονοϊό σε άτομα με επιβαρυμένους πνεύμονες είναι πλέον καλά τεκμηριωμένη και κορυφαίοι επιστήμονες κάνουν εκκλήσεις όχι μόνο για την ελάττωση του καπνίσματος, αλλά και για μέτρα περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Με βάση και το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι από τις πιο επιβαρυμένες πόλεις από την άποψη των ατμοσφαιρικών ρύπων που μετρώνται στην Ελλάδα, η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας «Κοιτάμε Μπροστά» κατέθεσε ερώτηση με αίτημα για γραπτή απάντηση προς τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, θέτοντας ζητήματα όπως τα μέτρα που λαμβάνονται σε μέρες που παρατηρούνται υπερβάσεις των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τους ρύπους που εκπέμπουν συγκεκριμένες βιομηχανίες, όπως ο ΤΙΤΑΝ, την ενεργειακή φτώχεια που οδηγεί σε καύση ακατάλληλων υλικών σε τζάκια και τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων από «χύδην» φορτία που φορτοεκφορτώνονται στις λιμενικές εγκαταστάσεις της πόλης. 
 
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο και φωτογραφίες:
 
ΠΡΟΣ:
Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος, κ. Κ. Γιουτίκα
 
Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση
 
Θέμα: Αύξηση ευπάθειας σε Covid-19 λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ρύπανση του αέρα της Θεσσαλονίκης από βιομηχανία και λιμάνι.  
 
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, από τα τέλη Οκτωβρίου, υπήρξαν υπερβάσεις για τα αιωρούμενα σωματίδια PM10, στους σταθμούς μέτρησης της Αγίας Σοφίας, Ελευθέριου Κορδελιού και Σίνδου.  Μάλιστα στις 22 Οκτωβρίου η Περιφέρεια προχώρησε στην εξής ανακοίνωση: «Ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού μέσω συστάσεων και μέτρων προφύλαξης: Μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων 51 έως 75mg/m3. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: ενήλικες με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους». 
Σύμφωνα με την «Ετήσια Έκθεση Ποιότητας της Ατμόσφαιρας 2019» του υπουργείου Περιβάλλοντος, στον σταθμό μέτρησης Αγίας Σοφίας καταγράφηκαν 88 ημέρες με υπέρβαση της μέσης ημερήσιας οριακής τιμής και στο σταθμό του Κορδελιού, 47 ημέρες υπερβάσεων. Εδώ και χρόνια υπάρχει έντονο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα μικροσωματίδια PM10 στη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι κάθε αύξηση 1mg/m3 των PM2,5 οδηγεί σε αύξηση έως 10% στο ποσοστό θνησιμότητας της Covid-19. 
Ο καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης έχει εξηγήσει ότι ο ιός έχει μέγεθος νανοσωματιδίων και  μεταδίδεται με τον αέρα, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια ρύπανσης γίνονται μεταφορείς του κορονοϊού, αυξάνοντας τον χρόνο που παραμένει στον αέρα, αλλά και την απόσταση στην οποία μπορεί να γίνει η μετάδοσή του, η οποία μπορεί έτσι να ξεπεράσει τα οκτώ μέτρα. 
Μετά και το πρόσφατο lockdown, η ρύπανση από την κυκλοφορία των οχημάτων αναμένεται να μειωθεί. Ωστόσο, παραμένουν άλλες πηγές, όπως η βιομηχανία και η θέρμανση των σπιτιών, κυρίως από τζάκια και ακατάλληλα καύσιμα. Μια άλλη, όχι και τόσο γνωστή, πηγή επιβάρυνσης του ατμοσφαιρικού αέρα της πόλης με μικροσωματίδια είναι το λιμάνι, όπου αποτίθενται εκτεθειμένες μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων όπως άνθρακας, λατερίτης, νικέλιο, δημητριακά κλπ. Συστάσεις όπως  η εγκατάσταση μονίμου συστήματος διαβροχής, η κάλυψη των σωρών με ειδικά εκτοξευόμενο υλικό ή συνθετικό κάλυμμα, η τοποθέτηση φορητών πάνελ (ή αντίστοιχων φορητών κατασκευών) στο μέγιστο δυνατό ύψος, φαίνεται πως δεν εφαρμόζονται. Φωτογραφικό υλικό της παράταξής μας από 31/10/20, που επισυνάπτεται, δείχνει να σηκώνει ο αέρας μεγάλες ποσότητες σκόνης από χύδην φορτία στο λιμάνι. 
 
Παρακαλούμε να μας απαντήσετε: 
Τι μέτρα οφείλει να λαμβάνει η Περιφέρεια σε περιπτώσεις που παρατηρούνται υπερβάσεις της μέσης ημερήσιας τιμής των 50 μg/m3 σωματιδιών ΡΜ10, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για συνεχόμενες ημέρες, πέραν των απλών συστάσεων; Τι μέτρα έχει ήδη λάβει σε αντίστοιχες περιπτώσεις;  
Τι μετρήσεις έχει για τα σωματίδια ΡΜ2,5; Θεωρεί επαρκή τον εξοπλισμό μετρήσεων ή θα πρέπει αυτός να αναβαθμιστεί; 
Ποιες βιομηχανίες της πόλης έχει διαπιστώσει να συνεισφέρουν τα μεγαλύτερα ποσά μικροσωματιδίων ΡΜ10 και ΡΜ2,5; Τι μέτρα έχει λάβει για τον περιορισμό τους; Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είχε μια διαχρονική αναφορά στοιχείων για την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, στην οποία θα πρέπει πλέον να μετρούνται και ρύποι όπως φουράνια και διοξίνες. 
Κατά πόσο συνεισφέρει η καύση ακατάλληλων υλικών σε τζάκια στο πρόβλημα και τι μέτρα έχει λάβει η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στα νοικοκυριά της πόλης; 
Υπάρχουν εγκατεστημένοι μετρητές ΡΜ10 και ΡΜ2,5 εντός του λιμανιού; Προτίθεστε να ζητήσετε την εγκατάσταση μετρητών από τον ΟΛΘ ΑΕ; 
Έχετε επικοινωνία με τον ΟΛΘ ΑΕ για την εφαρμογή των συστάσεων στις οποίες έχουν προβεί υπηρεσίες της ΠΚΜ για τον περιορισμό των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων; Παρακολουθούν την κατάσταση ελεγκτικά κλιμάκια της ΠΚΜ ή άλλων φορέων; 
Τι άλλα μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη και αντιστοίχως να μειωθεί η ευπάθεια των πολιτών της στον Covid-19; 
 
Εκ μέρους της παράταξης
Ο επικεφαλής
 
Γιαννούλης Χρήστος
 
 
 
 
 
 

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
few clouds
14.1 ° C
15 °
12.8 °
47 %
5.7kmh
20 %
Τε
14 °
Πε
16 °
Πα
15 °
Σα
15 °
Κυ
17 °