Ρύπανση Θεσσαλονίκη

Κοιτάμε Μπροστά: Κόλαφος για τη διοίκηση Τζιτζικώστα η καταδίκη για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο

Στις 23 Μαρτίου ανακοινώθηκε τελικά η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συστηματικές και μακροχρόνιες υπερβάσεις στις τιμές των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ανακοινώθηκε και γιατί παρέλειψε “να θεσπίσει από τις 11 Ιουνίου 2010 κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση της συμμορφώσεως προς την ημερήσια οριακή τιμή για τα ΡΜ10” και συνεπώς “παρέβη τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι τα σχέδια για την ποιότητα του αέρα θεσπίζουν κατάλληλα μέτρα ώστε η περίοδος υπέρβασης της εν λόγω οριακής τιμής να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη».

Οι απαντήσεις των ελληνικών αρχών δεν ικανοποίησαν την Ευρ. Επιτροπή, που υποστήριξε ότι κύρια πηγή των αιωρούμενων μικροσωματιδίων είναι η καύση ορυκτών καυσίμων και βιομάζας, βιομηχανικές δραστηριότητες και η κυκλοφορία οχημάτων.

Συνολικά, η πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα από την Αθήνα (19,7 μg/m³ έναντι 19,2 μg/m³), η οποία όμως παρουσιάζει σαφή βελτίωση σε σχέση με το 2021, όταν ο μέσος όρος ήταν 20,8 μικρογραμμάρια. Η συγκέντρωση σωματιδίων στη Θεσσαλονίκη είναι 3,8 φορές υψηλότερη από τις κατευθυντήριες γραμμές αναφοράς που δίνει ο ΠΟΥ.

”Η παράταξη “Κοιτάμε Μπροστά” θεωρεί ότι η διοίκηση Τζιτζικώστα φέρει σοβαρές ευθύνες για την καταδίκη της χώρας μας, καθώς το επιχειρησιακό σχέδιο που κατάρτισε αργοπορημένα δεν συνοδευόταν από επαρκή μελέτη εφαρμογής. Η παράταξη έχει καταθέσει επανειλημμένα ερωτήσεις προς τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες για το ζήτημα της απαράδεκτης κατάστασης του αέρα της πόλης, που επιβαρύνει την υγεία των πολιτών. Ωστόσο, οι απαντήσεις ήταν ανεπαρκέστατες, ενώ για τη ρύπανση από τα τζάκια υποστήριζαν ότι πρέπει να γίνει νέα, ξεχωριστή, μελέτη! Συνεπώς, δεν φαίνεται να έχει καταγραφεί το πρόβλημα που εντοπίζεται τώρα σε Θέρμη και Περαία.

Στελέχη της διοίκησης της Περιφέρειας επιλέγουν ως υπερασπιστική γραμμή το ότι έχουν αρμοδιότητα μόνο για την καταγραφή των τιμών ρύπων από τους μετρητές του Εθνικού Δικτύου ΕΔΠΑΡ και όχι για τη συγκριτική παρακολούθησή τους, τη διαπίστωση αν ξεπερνούν τα όρια και για το αν πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων, σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους.

Για τα περισσότερα από αυτά ρίχνουν το μπαλάκι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε ένα γνωστό δυστυχώς παιχνίδι “πινγκ-πονγκ” αποφυγής των σοβαρότατων πολιτικών ευθυνών. Ωστόσο, η αλήθεια παραμένει ότι οι πολίτες είναι ανυπεράσπιστοι στις επιπτώσεις από την ατμοσφαιρική ρύπανση”, καταλήγει η ανακοίνωση.


27 Μαρτίου 2023      #ατμοσφαιρική ρύπανση

Θεσσαλονίκη: Δικαιολογημένη η καταδίκη της Ελλάδας για την ποιότητα του αέρα

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως