Κόσμος στην Τσιμισκή

Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη για τη Βόρεια Ελλάδα - Πιθανά νέα μέτρα

Έκτακτη σύσκεψη για τον κορονοϊό πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου για τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως τη Θεσσαλονίκη, με τους υπουργούς Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και Γιώργο Γεραπετρίτη, όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Στην σύσκεψη θα παραβρεθούν επίσης οι περιφερειάρχες της Βόρειας Ελλάδας και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση καθώς και να συζητηθούν πιθανά νέα μέτρα.

Σημειώνεται ότι η Βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Θεσσαλονίκη τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σταθερά στο «κόκκινο» με τα κρούσματα να παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση και τις ΜΕΘ να βρίσκονται στα όριά τους. Ενδεικτικά, την Κυριακή 31/10 βρέθηκαν 447 κρούσματα μόνο στη Θεσσαλονίκη, ενώ το Σάββατο βρέθηκαν 872.

Χωρίς κενή ΜΕΘ η Θεσσαλονίκη μέχρι μέσα Νοεμβρίου

O καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι «μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία και να φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα. Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι 3.600. Αν δεν πάρουμε μέτρα αναχαίτισης της διασποράς αυτή τη στιγμή, η τάση του αριθμού των θανάτων θα είναι αυξητική» και συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται «ρεκόρ πανδημίας» σε επίπεδο διασποράς.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, ακόμα και στους. «Ο ανεμβολίαστος χρειάζεται δύο ή τρία τεστ την εβδομάδα και ο εμβολιασμένος ένα. Πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα μετάδοσης, γιατί οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια και να μπερδεύονται», σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των διασωληνωμένων, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ειδικά η Θεσσαλονίκη από τα μέσα του μήνα, μπορεί να μην έχει καν ελεύθερη ΜΕΘ.

«Πανελλαδικά θα έχουμε πρόβλημα όχι πριν τις 10 Δεκεμβρίου. Όμως μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δε θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ. Με το να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν από γενικές κλινικές ΜΕΘ», ανέφερε και υπογράμμισε ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα είναι σαν του 2020 αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως