Κορωνοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων σε Πολωνία, Ουγγαρία, Ρωσία

Η Πολωνία κατέγραψε 8.361 νέα κρούσματα κορωνοϊού το 24ωρο που πέρασε και 133 θανάτους από την COVID-19, ανακοίνωσε την Τετάρτη 27/10 το υπουργείο Υγείας της χώρας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων που καταγράφεται σε μία ημέρα από τα τέλη του Απριλίου.

Η κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα απ’ ό,τι στο δυτικό τμήμα της ηπείρου, αντιμετωπίζει μια αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι αξιωματούχοι στην Πολωνία παροτρύνουν τον κόσμο να εμβολιαστεί και να τηρεί τους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ.

Ο υπουργός Υγείας της Πολωνίας Άνταμ Νιεντζιέλσκι είχε δηλώσει ότι η χώρα θα πρέπει να εξετάσει την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών αν ο μέσος ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων ξεπεράσει τις 7.000.

Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, η Πολωνία, χώρα με πληθυσμό περίπου 38 εκατομμυρίων, έχει καταγράψει συνολικά 2.990.509 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 76.672 θανάτους από την COVID-19.

Ουγγαρία

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε την Τετάρτη 27/10 3.125 νέα κρούσματα του κορωνοϊού σε ένα 24ωρο, που είναι ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφει από τον Απρίλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, η οποία κάλεσε τον πληθυσμό να ανοσοποιηθεί, ενώ εμβόλια κατά της COVID-19 διατίθενται ευρέως σε όλη τη χώρα.

Η Ουγγαρία αντιμετωπίζει μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες -τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τα 1.668 που ήταν πριν από μία εβδομάδα- αλλά οι ημερήσιοι αριθμοί που ανακοινώνει εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με αυτούς που καταγράφονται σε άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Η Ουγγαρία, μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει συνολικά 30.647 θανάτους από την COVID-19 από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Περισσότεροι από 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως στη χώρα μέχρι στιγμής και περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο έχουν λάβει μια τρίτη, ενισχυτική δόση.

Οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ, γεγονός στο οποίο έχουν παίξει ρόλο πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, και πιο μεταδοτικές παραλλαγές του νέου κορωνοϊού εξαπλώνονται εκεί γρήγορα.

Η γειτονική Ρουμανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του νέου κύματος της επιδημίας της COVID-19 που πλήττει την περιοχή, έχοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας στον κόσμο και τα νοσοκομεία της αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στην συρροή ασθενών.

Στην Ουγγαρία δεν υπάρχουν πλέον σε ισχύ περιορισμοί και η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους, μόνον στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Ο Γιάνος Σζλάβικ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο την Τρίτη 26/10, ότι ορισμένα μέτρα θα ληφθούν αναπόφευκτα αν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης λόγω αύξησης των αριθμών των κρουσμάτων.

Ρωσία

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.123 θάνατοι λόγω της COVID-19, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας, εν μέσω αύξησης στα νέα κρούσματα που έχει οδηγήσει τις αρχές να επιβάλουν και πάλι μέτρα lockdown.

Η κυβερνητική ομάδα δράσης για την αντιμετώπιση της COVID-19 ανακοίνωσε επίσης 36.582 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 5.789 εντοπίστηκαν στη Μόσχα.

Στη Ρωσία θα ισχύσουν πανεθνικά ημέρες αργίας την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ενώ στην πρωτεύουσα Μόσχα θα επιβληθεί εκ νέου μερικό lockdown από τις 28 Οκτωβρίου, με μόνο τα απαραίτητα καταστήματα, όπως φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, να επιτρέπεται να παραμείνουν ανοικτά.

Οι αρχές αποδίδουν την αύξηση των θανάτων και των κρουσμάτων στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Ως κίνητρο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει εντολή όσοι εμβολιάζονται να λαμβάνουν δύο ημέρες άδειας.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως