κορτώ

Κορτώ: Δε θα συγχωρήσουμε κανέναν επειδή έτσι προτρέπει ο Ιησούς

Ένα κείμενο – κόλαφο κατά του θρησκευτικού φανατισμού δημοσίευσε ο γνωστός συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ με αφορμή την υπόθεση βιασμού ανήλικης από ιερέα στα Κάτω Πατήσια στην Αθήνα.

Ο γνωστός συγγραφέας «τα έβαλε» με το ποίμνιο που ακολουθεί τυφλά το θρησκευτικό δόγμα, χωρίς να δέχεται οποιαδήποτε παρεκτροπή από τις γραφές. Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στον κατηγορούμενο ρασοφόρο, ο Αύγουστος Κορτώ τόνισε: «Αν βλέπετε έναν εκπρόσωπο – υπάλληλο – της εκκλησίας να ασχημονεί εις βάρος των πλέον ευάλωτων κι ανυπεράσπιστων – να βιάζει ένα παιδί, φερ’ ειπείν – και προτιμάτε να σκέφτεστε ότι, στο σύνολό του, ο κλήρος είναι αγνός, απάγκιο κι απανέμι των απελπισμένων, δικαίωμά σας και πάλι.»

Αναλυτικά το κείμενο του συγγραφέα:

Με αφορμή τον βιασμό του ανήλικου κοριτσιού, ο θρησκευτικός φανατισμός έχει ανέβει στα κάγκελα, και μας κουνάει το δάχτυλο: “Σκασμός! Πώς τολμάτε;”
Να τα κάνουμε λιανά;
Αν θέλετε να πιστεύετε σε επίσημα δόγματα, να εκκλησιάζεστε, να κοινωνάτε – και ούτω καθ’ εξής – είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας. Στη χώρα μας δεν έχουμε απλώς ανεξιθρησκία, αλλά κυριαρχία της εκκλησίας σε κάθε έκφανση της κοινωνίας και της πολιτείας.
Αν πιστεύετε πως είστε ανώτεροι απ’ όσους δεν θρησκεύουν, πιο ενάρετοι, πιο κοντά στη σωτηρία, είναι κι αυτό δικαίωμά σας. Έτσι κι αλλιώς, η διατήρηση του αισθήματος ανωτερότητας είναι μεγάλο ζόρι, οπότε καλό κουράγιο.
Αν νομίζετε πως ο πνευματικός μπορεί να κάνει τη δουλειά του ψυχιάτρου καλύτερα απ’ τον ψυχίατρο, καλή τύχη. Ελπίζω να μη βιώσετε ποτέ ούτε την ελαφρότερη κατάθλιψη, γιατί τότε ίσως αναγκαστείτε να αναθεωρήσετε.
Αν βλέπετε έναν εκπρόσωπο – υπάλληλο – της εκκλησίας να ασχημονεί εις βάρος των πλέον ευάλωτων κι ανυπεράσπιστων – να βιάζει ένα παιδί, φερ’ ειπείν – και προτιμάτε να σκέφτεστε ότι, στο σύνολό του, ο κλήρος είναι αγνός, απάγκιο κι απανέμι των απελπισμένων, δικαίωμά σας και πάλι. Εδώ υπάρχουν απολογητές και θιασώτες των ναζί, τα εγκλήματα της εκκλησίας θα ψειρίσουμε;
Η πίστη, η σχέση με τον Θεό, για κάποιους από μας είναι ιδιωτική υπόθεση. Ζούμε κι αγωνιζόμαστε χωρίς δίχτυ ασφαλείας, χωρίς μεταφυσικό αποκούμπι – κι όχι επειδή είμαστε γενναίοι ή έξυπνοι, αλλά γιατί τέτοια είναι η φτιαξιά μας.
Στον αντίποδα της δικής μας αβεβαιότητας, η εκκλησία πουλάει – πουλούσε ανέκαθεν – βεβαιότητες. “Έτσι είναι γιατί έτσι λέει η Βίβλος – γιατί έτσι λέω εγώ.” Μόνο που αυτό το Εγώ έχει από πίσω τρομερή ισχύ, τρομερό πλούτο, και μια μακραίωνη παράδοση ατιμωρησίας.
Τι έπαθε, μήπως, η καθολική εκκλησία, όταν τη δεκαετία του ’90 βγήκαν στο φως οι βιασμοί τόσων παιδιών από ιερείς; Τίποτα: σήμερα, στον Άγιο Πέτρο, στη Γουαδελούπη και στη Λούρδη, όλα βαίνουν καλώς – περίφημα.
Δεν χρειάζεται καν, εμείς τουλάχιστον, που ζούμε χωρίς βιβλικές καθηλώσεις, να συγχωρήσουμε τον βιαστή, επειδή έτσι μας προτρέπει ο Ιησούς. Δεν θα ρίξουμε καν την πρώτη πέτρα – δεν είμαστε αναμάρτητοι, και τις πέτρες τις κραδαίνει η δικαιοσύνη. Όσο για το κάθαρμα, ας γυρέψει συγχώρεση απ’ τον Δημιουργό του.
Για μας, κάποια εγκλήματα – της θρησκευτικής εξουσίας, όταν σακατεύει ψυχές και σώματα – θα είναι πάντα ασυγχώρητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αδιανόητη τοποθέτηση του δικηγόρου του ιερέα-«Έγιναν μόδα πλέον οι καταγγελίες βιασμού» (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως