Κορωνοϊός: Βορειοκορεάτες χάκερς έκαναν κυβερνοεπίθεση στην AstraZeneca

Κορωνοϊός: Βορειοκορεάτες χάκερς έκαναν κυβερνοεπίθεση στην AstraZeneca

Σε άγνωστους Βορειοκορεάτες χάκερς έχουν πέσει οι υποψίες για μια περίεργη υπόθεση κυβερνοεπίθεσης κατά της γνωστής εταιρείας AstraZeneca, η οποία αναπτύσσει ένα από τα πλέον υποσχόμενα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, όπως ανέφεραν στο Reuters δύο ανεξάρτητες πηγές.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Βορειοκορεάτες χάκερς εμφανίστηκαν ως εργαζόμενοι στις ιστοσελίδες LinkedIn και WhatsApp προκειμένου να προσεγγίσουν προσωπικό της AstraZeneca, μεταξύ αυτών και εργαζόμενων πάνων έρευνα για τον κορωνοϊό, προσφέροντάς τους δήθεν εργασία.

Έπειτα, οι ύποπτοι χάκερς έστειλε έγγραφα –χρησιμοποιώντας κάποιες φορές ρωσικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις- τα οποία υποτίθεται πως περιείχαν job descriptions αλλά στην πραγματικότητα περιείχαν κακόβουλους κώδικες που είχαν σχεδιαστεί για να προσφέρουν στους χάκερς πρόσβαση στους υπολογιστές των θυμάτων, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η προσπάθεια δεν στέφθηκε από επιτυχία.

Αν και η AstraZeneca αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης –το οποίο συνεργάζεται με την εταιρεία για την παραγωγή του εμβολίου- είπε στο CNNi ότι συνεργάζεται στενά με την Εθνική Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC) προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της έρευνας αναφορικά με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Σε αντίστοιχο ύφος κινήθηκε και το σχόλιο της NCSC ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το CNNi με εκπρόσωπο της Βορειοκορεατικής αποστολής στα Ηνωμένη Έθνη στη Γενεύη, η είδηση χαρακτηρίστηκε ως «fake news» και «κατασκευασμένη».

Ωστόσο η καταγγελία έρχεται μετά την καταγγελία Νοτιοκορεάτη βουλευτή ότι η χώρα του έχει αντικρούσει προσπάθειες που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα να χακάρουν φαρμακευτικές εταιρείες της Νότιας Κορέας, οι οποίες εργάζονται πάνω στα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Μιλώντας την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, ο βουλευτής Ha Tae-Keung δεν ανέφερε πότε συνέβη η πειρατεία ή ποιες εταιρείες αποτέλεσαν στόχο, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα προσπάθησε να χακάρει φαρμακευτικές εταιρείες της Νότιας Κορέας που αναπτύσσουν τοπικά εμβόλια για τον κορωνοϊό.

 

Με πληροφορίες από το Reuters

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως