{ Υγεία }

Κορωνοϊός: Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Τί δείχνουν οι πρώιμες αναλύσεις των επιστημόνων


Κατηγορίες: Covid-19

Κορωνοϊός: Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε Ισπανούς αγρότες, εξαπλώνεται ταχύτατα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης όπως δηλώνουν οι λοιμωξιολόγοι.

Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε Ισπανούς αγρότες, εξαπλώνεται ταχύτατα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης όπως δηλώνουν ειδικοί λοιμωξιολόγοι. Είναι χαρακτηριστικό πως 8 στους 10 ασθενείς με Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προσβληθεί από το νέο στέλεχος. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη αυξάνει την παθογένεια του ιού.
 
«Δεδομένου ότι ο ιός δεν προκαλεί χρόνιο νόσημα μπορεί σε τακτά χρονικά διαστήματα να έχουμε ελαφρώς διαφοροποιημένους ιούς. Αυτό έχει συμβεί και με το συγκεκριμένο στέλεχος που κυριάρχησε στην Ισπανία και μπορεί να προκαλέσει διασπορά σε άλλες χώρες» δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Δημήτρης Παρασκευής ενώ πρόσθεσε πως οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποια διαφορά από τα ήδη γνωστά στελέχη του ιού.
 
Διεθνής ομάδα ερευνητών που παρακολουθεί τις γενετικές μεταλλάξεις του ιού περιέγραψε την αξιοσημείωτη εξάπλωση του νέου στελέχους. Στη μετάλλαξη του ιού έκανε αναφορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, παρουσιάζοντας τα τελευταία δεδομένα της επιδημίας στο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο.
«Έχει αλλάξει λίγο, το στέλεχος του εξασφαλίζει μια μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως λίγο μικρότερη θνητότητα» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
 
Η έρευνα έδειξε πως το συγκεκριμένο στέλεχος αντιστοιχεί σε οκτώ στα δέκα κρούσματα κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, σε 6 στα 10 κρούσματα στην Ιρλανδία και σε 4 στα 10 κρούσματα στην Ελβετία και τη Γαλλία.

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ