{ Υγεία }

Κορωνοϊός: Περισσότερα κρούσματα - λιγότερα θύματα, πως εξηγείται αυτό;

 

Κατηγορίες: Υγεία-Αισθητική

Κορωνοϊός: Περισσότερα κρούσματα - λιγότερα θύματα, πως εξηγείται αυτό;Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε ουσιαστικά ότι η απάντηση σε αυτό κρύβεται στην ποιοτική ανάλυση της σύνθεσης των κρουσμάτων

Γιατί ενώ έχουμε περισσότερα κρούσματα, υπάρχουν λιγότερα θύματα από τον κορωνοϊό; Μήπως έχει εξασθενήσει ο κορωνοϊός, ή μήπως έγινε λιγότερο επιθετικός; Αυτές είναι κάποιες εύλογες ερωτήσεις που προκύπτουν σε αρκετούς συμπολίτες μας Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε ουσιαστικά ότι η απάντηση σε αυτό κρύβεται στην ποιοτική ανάλυση της σύνθεσης των κρουσμάτων αυτό κρύβεται στην ποιοτική ανάλυση της σύνθεσης των κρουσμάτων

«Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε πρόσφατα στην Ισπανία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες. Αλλά ο αριθμός των θανάτων παραμένει μικρός. Γιατί συμβαίνει αυτό; Έχει μήπως εξασθενήσει ο ιός και έγινε λιγότερο επιθετικός;», γράφει ο κ. Μόσιαλος. Και απαντά. «Η ποιοτική ανάλυση της σύνθεσης των κρουσμάτων δείχνει ότι πλέον τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι που στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικοί η περνάνε τη νόσο με ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν. Οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει να προσέχουν και οι περισσότεροι ακολουθούν τις οδηγίες των οργανισμών δημόσιας υγείας»

Ο καθηγητής σημειώνει ότι πριν από λίγες εβδομάδες Ιταλοί γιατροί ισχυρίστηκαν ότι εξασθένησε ο ιός, γιατί πλέον βλέπουν πιο ήπια περιστατικά στα νοσοκομεία τους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; «Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, την περίοδο της μεγάλης έντασης της πανδημίας στη βόρεια Ιταλία, τα νοσοκομεία είχαν κατακλυστεί από βαριές περιπτώσεις. Το 99% των κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ είχαν διατεθεί για την νοσηλεία κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων και όσων έπασχαν από κορωνοϊό και ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες», σημειώνει ο κ. Μόσιαλος.   

«Με την εφαρμογή του lockdown και την τήρηση των οδηγιών κάμφθηκε το αρχικό κύμα της πανδημίας και σταμάτησε η διασπορά της νόσου στους οίκους ευγηρίας και στα νοσοκομεία. Έτσι το Μάιο και τον Ιούνιο στα νοσοκομεία άλλαξε και η σύνθεση των περιστατικών που αντιμετώπιζαν. Δεν είχαν πλέον πολλούς ηλικιωμένους και είχαν περισσότερα περιστατικά με μέτρια η ήπια συμπτώματα και λιγότερες επιπλοκές. Επειδή οι ηλικιωμένοι προσέχουν μειώθηκε και ο μέσος όρος της ηλικίας όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ», εξηγεί ο καθηγητής.   

«Επομένως μήπως δεν πρέπει πλέον να ανησυχούμε γιατί οι ηλικιωμένοι προστατεύονται περισσότερο; Ισχύει αυτό ως ένα βαθμό αλλά θα εξαρτηθεί από τη διασπορά της νόσου τις επόμενες εβδομάδες. Θα εξαρτηθεί επίσης από την ποιοτική σύνθεση των νέων κρουσμάτων», επισημαίνει. Αν τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως νέους ανθρώπους, που δεν συγκατοικούν με ηλικιωμένους ή δεν έχουν γονείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ μικρό, σύμφωνα με τον καθηγητή. «Αν όμως υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, τότε είναι λογικό να αναμένουμε μεγαλύτερη διασπορά και στις ευπαθείς ομάδες γιατί μερικοί νέοι άνθρωποι θα μεταφέρουν τη νόσο στους ηλικιωμένους συγγενείς τους, αν συγκατοικούν μαζί τους», συμπληρώνει.   

Και καταλήγει ο κ Μόσιαλος: «Για αυτό είναι αναγκαίο να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να φοράμε μάσκες ειδικά σε κλειστούς χώρους όπου είναι πιο δύσκολο να τηρήσουμε τα μέτρα της φυσικής απόστασης. Λίγος ορθολογισμός χρειάζεται μέχρι να έχουμε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο»

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ