Κορωνοϊός: Ζωντανά η ενημέρωση από τον Γκίκα Μαγιορκίνη και τον Νίκο Χαρδαλιά

Κορωνοϊός: Ζωντανά η ενημέρωση από τον Γκίκα Μαγιορκίνη και τον Νίκο Χαρδαλιά

Ο κ. Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, σημείωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης κάτω από τα 200 κρούσματα. Τόνισε ωστόσο ότι συνοδεύεται από ήπια άνοδο στον αριθμό των διασωληνωμένων.
Αυτό, όπως είπε ο καθηγητής οφείλεται στο γεγονός πως τα κρούσματα κορωνοϊού χρειάζονται περίπου 7 ημέρες για να παρουσιάσουν επιδείνωση. Αυτή λοιπόν η αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, αντικατοπτρίζει την ένταση της μετάδοσης του ιού πριν από 10 ημέρες.
Ένα ακόμη αισιόδοξο στοιχείο είναι η υποχώρηση των νέων κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 40. Η κατάσταση αν και είναι αισιόδοξη δεν μας επιτρέπει εφησυχασμό, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης. 
 
Αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στη χρήση μάσκας, που φαίνεται πως φέρνει σημαντικά αποτελέσματα στον έλεγχο της πανδημίας, κάτι που μαρτυρεί σηματοδοτεί και η υποχώρηση του επιδημικού κύματος. Όπως, αναφορικά με τις φωνές που σχολιάζουν την αλλαγή πολιτικής από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού αναφορικά με τη μάσκα, «η ιατρική δεν είναι δόγμα και δεν έχει στεγανά, εξελίσσεται». 
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε πως σημαντικές πληροφορίες θα δώσει η ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Σε ότι αφορά, τον Covid, ενδείξεις δείχνουν ότι τα γονίδια που σχετίζονται με την ανοσολογική απόκριση βρίσκονται στο επίκεντρο του μηχανισμού της νόσου. Τους επόμενους μήνες οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 
 

O κ. Χαρδαλιάς από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι, τις επόμενες ώρες θα εκδοθεί ΚΥΑ με την οποία θα δίνονται οδηγίες για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από την Δευτέρα οπότε και θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.
 
“Εκδίδεται ΚΥΑ για το σχολικό έτος 2020-2021, η οποία θα σταλεί σε όλα τα σχολεία. Η απόφαση θα ρυθμίζει τη χρήση μάσκας, τη λειτουργία κυλικίων και τη λειτουργία φροντιστηρίων και συναφών εκπαιδευτικών κέντρων”, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.
 
Υπενθύμισε στη συνέχεια ότι η χρήση της μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική από τους μαθητές τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους ενώ τόνισε πώς λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, σχολικά πρωταθλήματα και ανταλλαγές μαθητών μεταξύ άλλων.
 
“Όσον αφορά στη χρήση μάσκας υποχρεωτική σε όλες τις τάξεις. Ειδικά, σε μαθητές από νηπιαγωγείο έως Γ δημοτικού θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση χρήσης της μάσκας. Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι μαθητές με σοβαρά νευρολογικά ή άλλα νοσήματα, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο με τα δικαιολογητικά”.
 
Σχετικά με τη λειτουργία των κιλυκείων, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στους κανόνες καθαριότητας, όπως το κααλό και συχνό πλύσιμο χεριών και την εφαρμογή απολύμανσης επιφανειών.
 
“Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών κατά την προετοιμασία των γευμάτων είναι υποχρεωτική, ενώ τα κυλικεία πρέπει να παρέχουν γεύματα μόνο σε κλειστές συσκευασίες. Οι μαθητές πρέπει να διατηρούν αποστάσεις κατά την εξυπηρέτηση στο κυλικείο, για αυτό προτείνεται η σήμανση στο δάπεδο.
Συνιστάται, επίσης, οι μαθητές να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό κατά τα συνδιαλλαγή με το κυλικείο”.
Φροντιστήρια και ξένων γλωσσών, λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες των σχολείων, δηλαδή καθαρισμός αιθουσών, αερισμός, ύπαρξη αντισηπτικών.
Στόχος όλων των μέτρων είναι η προάσπιση της υγείας”, κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως