Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών | ΜΜΘ

Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών: Μίκης Θεοδωράκης – Εξερευνώντας το άγνωστο έργο του | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης


Το βραβευμένο Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών έρχεται την Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 και ώρα 20:30 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το κουαρτέτο πλαισιώνουν έξι καταξιωμένοι Έλληνες σο-λίστ, τα μέλη του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών καθώς και οι Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες Νε-βάρτ Γαλιλαία και Θοδωρής Τζοβανάκης, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια εξερεύνηση του όχι τόσο γνωστού, αλλά συναρπαστικού έργου του μεγάλου μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε δίχως αμφιβολία ο πιο εμβληματικός Έλληνας συνθέτης του δεύτε-ρου μισού του 20ου και μια από τις πλέον επιδραστικές προσωπικότητες. Τα τραγούδια του και η κινηματογραφική του μουσική βρήκαν τη θέση τους στα στόματα και στις καρδιές των Ελλήνων, αφήνοντας όμως σε δεύτερο πλάνο ένα μεγάλο και σημαντικό έργο όπως όπερες, συμφωνίες, αλλά και πολύ αξιόλογη μουσική δωματίου στην οποία ο ίδιος έτρεφε μεγάλη αδυναμία.

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, βραβευμένο από το διεθνές σωματείο “Gina Bachauer” για τις υψηλού επιπέδου ερμηνείες που προσφέρει, είναι ένα από τα πλέον ενεργά σύνολα μουσικής δωματίου στη χώρα μας, αποτελούμενο από εξέχοντα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Εμφανίζεται τακτικά σε συναυλίες στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών της Αθήνας και άλ-λων πόλεων αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους, ενώ σταθερή είναι η παρουσία του σε Φεστι-βάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η φλαουτίστα Νεβάρτ-Βερόν Γαλιλαία έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές για τη μουσικότητα, τον λυρισμό και την ποιότητα του ήχου της, ενώ ο Θοδωρής Τζοβανάκης έχει κερδίσει τρία πρώτα βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και το βραβείο McKenzie της Νέας Υόρκης. Ως σολίστας έχει συμπράξει με ορχήστρες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, το Ισραήλ και την Ουκρανία.

Μια βραδιά που φέρνει τον Μίκη Θεοδωράκη κοντά μας και αποκαλύπτει μια αθέατη πτυχή της πολυγραφότατης συνθετικής δημιουργίας και μέσα από αυτό το κουαρτέτο θα αισθανθούμε πως παρά την απουσία του η ανάμνηση και η λαμπρότητα των έργων του έχει χαραχθεί στις μνήμες μας.

Κουατέτο Εγχόρδων Αθηνών :
Απόλλων Γραμματικόπουλος – Βιολί
Παναγιώτης Τζιώτης – Βιολί
Αγγελική Γιαννάκη – Βιόλα
Ισίδωρος Σιδέρης – Βιολοντσέλο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α’ Μέρος
Μίκης Θεοδωράκης: Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 4, “Η Μάζα”
(1925-2021) Allegro molto agitato

Μίκης Θεοδωράκης: Πρελούδια για πιάνο σόλο

Φίλιππος Τσαλαχούρης: Στοχασμός για φλάουτο, πιάνο και κουαρτέτο
(γ. 1969) εγχόρδων, έργο 132
στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη

Β’ Μέρος
Μίκης Θεοδωράκης: Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 3, “Epoca Nocturna”
Andante Sostenuto

Μίκης Θεοδωράκης: “Ελικών” για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων

Νεβάρτ-Βερόν Γαλιλαία – Φλάουτο


Θοδωρής Τζοβανάκης – Πιάνο

► Info

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023
Ώρα έναρξης:  20:30
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2

Τιμές εισιτηρίων
10€, 5€ (μειωμένο)

Φωτογραφία εξωφύλλου από το depositphotos.com


  • Το cityportal σας συνιστά πριν επισκεφθείτε έναν χώρο, να επικοινωνείτε πρώτα μαζί τους, για να επιβεβαιώσετε το πρόγραμμα, μέρες και ώρες λειτουργίας, έτσι ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε ταλαιπωρία στην περίπτωση που υπάρξει κάποια ακύρωση ή αναβολή της τελευταίας στιγμής

  • Τι να κάνω στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αύριο και τις επόμενες μέρες. Εκδηλώσεις με εισιτήριο αλλά και ΔΩΡΕΑΝ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως