Κοζάνη: Εισβολή πεινασμένων μινκ σε σπίτια! (ΒΙΝΤΕΟ)

Το είδος πολλαπλασιάστηκε δραματικά, όταν απελευθερώθηκαν περίπου 50 χιλιάδες μινκ από μονάδες εκτροφής το 2010 σε Καστοριά και Σιάτιστα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στην Κοζάνη τα άγρια ζώα κάνουν καθημερινά την εμφάνισή τους σε μπαλκόνια, αυλές και εισόδους πολυκατοικιών, αναζητώντας τροφή.

«Δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα παράθυρα. «Βιώνουμε επιθέσεις σε κοτέτσια. Αυτή είναι η μικρότερη ζημιά. Η μεγαλύτερη είναι για όλα τα πουλιά που γεννάνε στη γη, όπως ορτύκια, πέρδικες κλπ, δεν προλαβαίνουν να αναπαραχθούν γιατί τα μινκ τρώνε τα αυγά τους» δήλωσε ένας κάτοικος της Κοζάνης.

Ένα ακόμα περιστατικό σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες καθώς δεκάδες μίνκ τρύπωσαν σε εγκαταλειμμένο διατηρητέο, επί της οδού Επισκόπου Μελετίου, κοντά στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων Κοζάνης.

Μια αγέλη από περίπου δέκα μινκ έκανε την εμφάνισή της στον αύλειο χώρο του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, προκαλώντας πρόσκαιρη αναστάτωση σε συνοδούς νοσηλευόμενων που βρισκόταν στον χώρο την ώρα εκείνη, αλλά και στο προσωπικό.

«Πράγματι, μια δεκάδα από ζώα τύπου βιζόν εμφανίστηκε στο προαύλιο του νοσοκομείου μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και ο κόσμος επειδή δεν είναι συνηθισμένος σε ανάλογο θέαμα αναστατώθηκε. Για λίγα λεπτά επικράτησε αναβρασμός», τονίζει ο διοικητής του νοσοκομείου, Στέργιος Γκανάτσιος.

Η αστυνομία και η πυροσβεστική κλήθηκαν άμεσα από το προσωπικό του νοσοκομείου. «Κλείσαμε γρήγορα όλες τις πύλες του νοσοκομείου, εσωτερικά και εξωτερικά, έμεινε μόνο μία των επειγόντων περιστατικών και αυτή φυλασσόταν έτσι ώστε να μην καταφέρει να εισέλθει κανένα εντός του νοσοκομείου», προσθέτει ο κ. Γκανάτσιος.

Δίνοντας κάποια επιπλέον στοιχεία για τα ζώα τύπου βιζόν, ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, σημείωσε ότι το «συγκεκριμένο είδος είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με τα άλλα σαρκοβόρα, είναι επεκτατικό, ανθεκτικό στη φωλεοποίηση, με μεγάλες αναπαραγωγές κυρίως σε υδροβιότοπους αλλά και παραλίμνια, κάτι που αυξάνει τον ανταγωνισμό σε σχέση με τα άλλα ζώα».

«Πριν από περίπου δέκα χρόνια είχε γίνει μια «τρομοκρατική» ενέργεια προς τη φύση, από ανθρώπους που είχαν φιλοζωικά αισθήματα αλλά καθόλου φιλοπεριβαλλοντικά, ελευθερώνοντας από μονάδες εκτροφής περίπου 50.000 μινκ, τα οποία στο πέρασμα των ετών έχουν αφήσει ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ήδη έχει καταγραφεί μια σημαντική μείωση της ορνιθοπανίδας στην περιοχή της Καστοριάς, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έχει προκληθεί μεγάλη ζημιά και σε άλλα είδη όπως η βίδρα», τονίζει o κ. Παναγιωτόπουλος.

Σημειώνει δε, ότι το Μινκ «έχει τις συνήθειες ενός κουναβιού με μεγαλύτερη όμως δράση, καθώς δρα κυρίως παραλίμνια, ωστόσο μπορεί να ανεβαίνει άνετα σε στέγες σπιτιών προκειμένου να τραφεί με πουλιά ή αυγά πτηνών, ενώ έχουν σημειωθεί επιθέσεις ακόμη και σε μικρά πρόβατα.

Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ότι ντόπιοι αποφεύγουν να εκτρέφουν οικόσιτα (βλ. κότες) υπό το φόβο των επιθέσεων. Είναι ζώο δυνατό, που επιτίθεται συνήθως ομαδικά για την τροφή του, την οποία όμως αποθηκεύει και δεν καταναλώνει άμεσα. Μπορεί δηλαδή να σκοτώσει παραπάνω από όσο τρώει».


Πηγή:dikaiologitika.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως