Κρατήστε τα μικρόβια μακριά από το πιάτο σας

Κρατήστε τα μικρόβια μακριά από το πιάτο σας

Γενικά
Αν δεν αισθανόμαστε καλά είναι προτιμότερο να ετοιμάσει κάποιος άλλος το φαγητό.
Δεν φτερνιζόμαστε και δεν μιλάμε την ώρα που ετοιμάζουμε το φαγητό για τυχών απώλεια  σάλιου.
Δεν καπνίζουμε κατά το μαγείρεμα ή την προετοιμασία του φαγητού.
Τα κατοικίδια ζώα πρέπει να μένουν έξω από την κουζίνα.
Τα μαγειρικά σκευή, τα πιάτα, τα ποτήρια, τα μαχιαροπίρουνα πρέπει να φυλάσσονται σε ντουλάπια, για να μην έρχονται σε επαφή με έντομα.



Αγορά & μεταφορά
Αρχικά ελέγχουμε αν το κατάστημα είναι καθαρό και τακτοποιημένο.
Ελέγχουμε αν τα προϊόντα κρέατος και τα πουλερικά είναι σωστά παγωμένα.
Καλό είναι τα κοτόπουλα να μην είναι συσκευασμένα, γιατί π.χ. δεν θα καταλάβουμε αν μυρίζουν.
Ελέγχουμε το χρώμα τους να είναι ζωηρό και η υφή τους να μην είναι κολλώδης.
Τα νωπά τρόφιμα πρέπει να είναι σε υαλοπίνακες και όχι εκτεθειμένα, γιατί μπορεί να μολυνθούν π.χ. από μύγες ή ανθρώπινο χέρι.
Καλό είναι ο υπάλληλος που έρχεται σε επαφή με νωπό προϊόν να φοράει γάντια.
Αγοράζουμε τα «ευαίσθητα» τρόφιμα τελευταία και τα διατηρούμε στις συσκευασίες τους.
Τα τοποθετούμε σε πλαστικές σακούλες για να μην υπάρξουν διαρροές.
Μεταφέρουμε τα τρόφιμα το συντομότερο δυνατόν στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ισοθερμικό δοχείο ή παγοκύστες.
Το «βιολογικό» δεν σημαίνει και «καθαρό».



Φύλαξη
Ψύχουμε τα τρόφιμα μέσα σε 2 ώρες από τη στιγμή που θα τα βγάλουμε από το ψυγείο του καταστήματος. Αν κάνει ζέστη, τα ψύχουμε μέσα σε 1 ώρα.
Δεν πλένουμε το κρέας πριν το βάλουμε στο ψυγείο και δεν το τοποθετούμε σε συσκευασίες, που κλείνουν αεροστεγώς.
Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σε δοχεία ή τα σκεπάζουμε με μεμβράνη, για να αποφύγουμε τυχόν διαρροή υγρών.
Βάζουμε τα νωπά κρέατα πάνω σε σήτα για να μην έρχονται σε επαφή με τα υγρά τους και να στραγγίζουν ή τα τοποθετούμε σε πετσέτα.
Τοποθετούμε τα ωμά προϊόντα στα κάτω ράφια του ψυγείου και τα μαγειρεμένα στα πάνω.
Καλό είναι να φυλάσσουμε σε χωριστά ράφια τα λαχανικά, τα αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά κτλ.
Δεν φορτώνουμε με πολλά τρόφιμα την κατάψυξη και το ψυγείο, γιατί μειώνεται η θερμοκρασία τους, επιτρέποντας έτσι τον πολλαπλασιασμό μικροβίων.
Δεν τοποθετούμε τα προϊόντα με της συσκευασίες τους μέσα στο ψυγείο, γιατί οι συσκευασίες περιέχουν μικρόβια.
Δεν τοποθετούμε πράγματα στα σημεία από όπου βγαίνει κρύος αέρας.  
Δεν ανοίγουμε άσκοπα το ψυγείο.
Διατηρούμε τα ζεστά τρόφιμα σε θερμοκρασία άνω των 60°С και τα κρύα τρόφιμα σε θερμοκρασία κάτω των 4°С.
Δεν ξαναπαγώνουμε τρόφιμα που έχουν ξεπαγώσει, παρά μόνο αν έχουν μαγειρευτεί. Προετοιμασία
Ο σωστότερος τρόπος απόψυξης είναι η τοποθέτηση του τροφίμου στη συντήρηση από το προηγούμενο βράδυ και πάνω σε σχάρα για να στραγγίζει.
Χρησιμοποιούμε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για ωμά κρέατα και λαχανικά. Οι πλαστικές επιφάνειες κοπής είναι καλύτερες από τις ξύλινες, γιατί δεν είναι πορώδεις.
Προτιμάμε μαχαίρια και εργαλεία κουζίνας με πλαστικές λαβές, που δεν μαζεύουν μικρόβια όπως οι ξύλινες.
Όταν δοκιμάζουμε το φαγητό, δεν χρησιμοποιούμε τα σκεύη με τα οποία προετοιμάσαμε το ωμό τρόφιμο.
Δεν τοποθετούμε μαγειρεμένο φαγητό πάνω σε επιφάνεια, στην οποία προηγουμένως είχαμε ωμό τρόφιμο.
Για καλύτερο πλύσιμο των λαχανικών με φύλλα, τα βυθίζουμε σε μια λεκάνη με νερό, στην οποία έχουμε ρίξει λίγη μαγειρική σόδα ή ξύδι.



Μαγείρεμα
Μαγειρεύουμε τα τρόφιμα καλά, ελέγχοντας αν το φαγητό είναι ψημένο στο κέντρο του.
Καταναλώνουμε το φαγητό όσο το δυνατό πιο γρήγορα από την στιγμή της προετοιμασίας του.
Τα μαγειρεμένα φαγητά φυλάσσονται στο ψυγείο μετά από 2-3 ώρες.
Ζεσταίνουμε μία φορά το φαγητό που έχει περισσέψει και σε περίπτωση που δεν καταναλωθεί, καλύτερα να το πετάξουμε.
Καθαρίζουμε εξωτερικά τις κονσέρβες, πριν τις ανοίξουμε και έπειτα μεταφέρουμε το περιεχόμενό τους σε σκεύος με κάλυμμα.



Καθαριότητα
Η τήρηση της προσωπικής υγιεινής είναι ο σημαντικότερος κανόνας στο χώρο της κουζίνας.
Σε περίπτωση που κοπούμε, προστατεύουμε το τραύμα με αδιάβροχο κάλυμμα.
Πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά το χειρισμό ωμών τροφίμων.
Οι πάγκοι της κουζίνας και οι επιφάνειες κοπής πρέπει να καθαρίζονται μετά αλλά και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας των τροφίμων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ωμά τρόφιμα.
Πλένουμε καλά τα μαγειρικά εργαλεία.
Δεν χρησιμοποιούμε το ίδιο σφουγγάρι για τα πιάτα και τον πάγκο της κουζίνας.
Πλένουμε και απολυμαίνουμε τα σφουγγάρια και τις πετσέτες καθαρισμού μετά από κάθε χρήση και τα αλλάζουμε συχνά.
Καθαρίζουμε το ψυγείο τακτικά και ελέγχουμε αν υπάρχουν τρόφιμα που έχουν λήξει.

Πηγή vita.gr

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε