Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης- Προγραμματισμός 2016

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης- Προγραμματισμός 2016

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις του κοινού και της εποχής για ένα μουσείο ενεργό και εξωστρεφές, συνεχίζει και εντείνει την δραστηριότητά του, σε ένα περιβάλλον ομολογουμένως δύσκολο και ασταθές. Με βασικούς άξονες την ανάπτυξη, την προβολή της σύγχρονης τέχνης, την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, και την εξοικείωση με τα εικαστικά, μέσα από συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δράσεις, το ΚΜΣΤ κατάρτισε ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα για το 2016. 
Εκθέσεις, διεθνείς συνεργασίες, προτάσεις στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις σχολικές βαθμίδες και τις οικογένειες, σεμινάρια, κύκλοι διαλέξεων και εργαστήρια για ενηλίκους και παιδιά, καθώς και μια εξειδικευμένη, επιστημονική έρευνα για τον βιοπορισμό των καλλιτεχνών στην Ελλάδα, διατρέχουν το πρόγραμμα του ΚΜΣΤ στους δύο χώρους του, στη Μονή Λαζαριστών και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλους χώρους εντός και εκτός της πόλης. 
 
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
 
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 
 
ΣΤΗΒΕΝ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ. ΤΥΠΩΜΑΤΑ
Χώρος: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών (1ος & 2ος όροφος)
Διάρκεια: 27 Νοεμβρίου 2015 – 27 Φεβρουαρίου 2016
Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης
Πριν τρία χρόνια, ο Στήβεν Αντωνάκος, λίγο πριν το θάνατό του, προχώρησε σε μια γενναιόδωρη δωρεά προς το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: μια ενότητα αντιτύπων όλων των χαρακτικών και των τυπωμάτων του που καλύπτουν μια χρονική περίοδο 4 δεκαετιών (1980-2010). Ο ίδιος εξήγησε ότι στην πράξη του αυτή τον ώθησε η σχέση που έχουν τα έργα αυτά με τα έργα των καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του μουσείου. «Υπάρχουν μεγάλοι δρόμοι που μπορούν να εξερευνηθούν και να φέρουν καρπούς από τη μελέτη της σχέσης ανάμεσα στα έργα των Ρώσων κονστρουκτιβιστών και της συγκεκριμένης και αφηρημένης γεωμετρίας που χρησιμοποιώ με ποικίλα μέσα εγώ, στα δικά μου έργα» έγραψε σε μία από τις επεξηγηματικές επιστολές που έστειλε στο μουσείο.
Στην ενότητα αυτή των έργων του, διαφαίνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο οι επιρροές του από την τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας, από κινήματα όπως ο σουπρεματισμός και ο κονστρουκτιβισμός αλλά και από τους γραφιστικούς πειραματισμούς των Ρώσων καλλιτεχνών. 
 
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
Χώρος: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών (Ισόγειο) 
Διάρκεια: 19 Δεκεμβρίου 2015 – 5 Μαρτίου 2016 
Επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου
Με αφετηρία διαφορετικές εκφράσεις και στιγμές της ελληνικής τέχνης των δεκαετιών 1960 και 1970, η έκθεση θα παρουσιάσει επιλεγμένα έργα και καλλιτέχνες που καθόρισαν την έννοια της μεταπολεμικής ελληνικής πρωτοπορίας.
Μέσα από την πλούσια συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η έκθεση θα αρθρωθεί σε τέσσερις ενότητες που απηχούν τις διεθνείς διεργασίες στις οποίες πήραν μέρος έλληνες καλλιτέχνες, τα πολιτικά και κοινωνικά προτάγματα που προστέθηκαν στα αισθητικά και αναδιαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις για το μέλλον της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο συμβολικής ανταλλαγής έργων από τις συλλογές των δύο μουσείων. 
 
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ. ΕΠΙΛΟΓΈΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ ΤΟΥ ΚΜΣΤ 
Χώρος: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 
Διάρκεια: 22 Ιανουαρίου – 27 Απριλίου 2016 
Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου
Βοηθοί Επιμελητές: Δόμνα Γούναρη, Αγγελική Χαριστού 
Για πρώτη φορά έργα της συλλογής Κωστάκη του ΚΜΣΤ θα εκτεθούν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο μουσείων και της συμβολικής ανταλλαγής έργων από τις συλλογές τους. Η έκθεση θα περιλαμβάνει 67 έργα των βασικών εκπροσώπων της ρωσικής πρωτοπορίας –Ι. Κλιούν, Α. Ρότσενκο, Λ. Ποπόβα, Κ. Μαλέβιτς κ.ά-  καλύπτοντας όλο το φάσμα των κινημάτων της περιόδου. 
 
ΜΙΛΤΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ. BLACK & WHITE STORIES
Σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τις εκδόσεις Άγρα
Χώρος: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών (Ισόγειο) 
Διάρκεια: 19 Μαρτίου – 9 Ιουλίου 2016
Πρόκειται για μια ενότητα μαυρόασπρων ζωγραφικών συνθέσεων, που έχουν ως κοινό στοιχείο την αφηγηματική τους δομή, κάποιες χωροχρονικές αναφορές και τον θεματικό χώρο της σκοτεινής πλευράς των σχέσεων, των συναισθημάτων και του αδιέξοδου κοινωνικού περίγυρου. Η έκθεση θα συνοδεύεται από βιβλίο των εκδόσεων Άγρα και θα γίνει αφορμή για μια σειρά από παρουσιάσεις σχετικά με την σχέση του κόμικς, της φωτογραφίας και του κινηματογράφου με την εικαστική δημιουργία. Η έκθεση συνδέεται οργανικά και με την έκθεση «Η Τυπογραφία ως Καλλιτεχνική Πράξη 1900-1980).
 
Η ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ ΩΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 1900-1980  (τίτλος εργασίας)
Χώρος: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών (1ος & 2ος όροφος)
Διάρκεια: 5 Απριλίου – 9 Ιουλίου 2016
Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου, Συραγώ Τσιάρα
Τα φουτουριστικά βιβλία, ένα μεγάλο κεφάλαιο της ρωσικής πρωτοπορίας εκδίδονται με κυβιστική και πριμιτιβιστική εικονογράφηση, με τυπογραφικούς πειραματισμούς και χρήση «υπέρλογης» ποιητικής γλώσσας, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη δείγμα των προθέσεων των καλλιτεχνών της πρωτοπορίας για σύνθεση των τεχνών και ριζική αναμόρφωση των κωδίκων αναπαράστασης και επικοινωνίας με το κοινό τους.
Η ομάδα των κυβοφουτουριστών, στην ενασχόλησή της για αναζήτηση νέων μορφών για τις τέχνες, πάντρεψε από την πρώτη στιγμή, φυσικά και αβίαστα την ποίηση με τις εικαστικές τέχνες. Ο φυσικός γόνος αυτής της ένωσης ήταν το βιβλίο. 
Σήμερα ο όρος βιβλία – καλλιτεχνήματα, ή artist books καλύπτει περιοχές που είτε περιορίζονται στις δύο διαστάσεις με τη μορφή σελίδων ενός βιβλίου που αναρτώνται στον τοίχο, είτε επεκτείνονται στο χώρο με τη μορφή γλυπτού ή εγκατάστασης, αξιοποιούν το κολάζ, το σχέδιο, τη φωτογραφία, την ψηφιακή σύνθεση και τα αρχειακά ντοκουμέντα, υιοθετούν εκδοχές άυλης αναπαράστασης, αλλά και σχολιάζουν την ίδια την παράδοση του εικαστικού βιβλίου.
 
6Ο ICTVC / 6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
«ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ | ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ»
Χώρος: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών (1ος & 2ος όροφος) & αλλού
Διάρκεια: 5 – 9 Ιουλίου 2016
Συνδιοργανωτές: Ινστιτούτο Μελέτης και Έρευνας της Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πρόγραμμα “Γραφικής Επικοινωνίας” του Τμήματος Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Η οπτική επικοινωνία αποτελεί πλέον καθιερωμένο γνωστικό αντικείμενο με διαρκή άνθηση της επαγγελματικής πρακτικής, ποικίλα εκπαιδευτικά συστήματα, κριτική έρευνα, τοπικά και διεθνή συνέδρια και διαγωνισμούς, εξειδικευμένα περιοδικά και ακαδημαϊκή βιβλιογραφία. Σε μια πληθώρα πεδίων, η οπτική επικοινωνία εισέρχεται σε περίοδο δυναμικής ανάπτυξης. Για τους παραπάνω λόγους απαιτούνται στρατηγικές αποφάσεις, καθορισμός προτεραιοτήτων για δράση, καθώς και αποσαφήνιση των σχέσεων με συγγενικούς χώρους απασχόλησης.
Το ICTVC έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις που εξερευνούν θέματα τυπογραφίας και οπτικής επικοινωνίας. Από το ξεκίνημά του, τον Ιούνη του 2002, άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους, με κοινό χαρακτηριστικό το πάθος για την έρευνα, την εκπαίδευση και την πρακτική σε σχέση με την οπτική γλώσσα, συμμετέχουν στο συνέδριο. 
http://www.ictvc.org/2016/ 
 
ΕΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΚΜΣΤ
Χώρος: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών (2ος όροφος)
Διάρκεια: 20 Ιουλίου – 8 Οκτωβρίου 2016
Θα παρουσιαστούν τα έργα σύγχρονων  ρώσων καλλιτεχνών από τη συλλογή του ΚΜΣΤ: Vadim Zakharov, Andrei Filippov, Konstantin Zvezdochetov, Francisco Infante, Georgii Litichevskii, Ira Korina, Yuri Albert, Evgenii Fiks, Oleg Mavromati, Slava Mogutin, Nikita Alexeev
 
ΕΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ
Η ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΡΕΙ ΜΟΝΑΣΤΙΡΣΚΙ 
Χώρος: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών 
Διάρκεια: 19 Οκτωβρίου 2016 – 14 Ιανουαρίου 2017
Επιμέλεια: Stella Art Foundation,  σε συνεργασία με ΚΜΣΤ
Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το έργο του σύγχρονου ρώσου καλλιτέχνη, πατέρα της Εννοιολογικής τέχνης, Αντρέι Μοναστίρσκι και των συνοδοιπόρων του, ως πρόταση της ρωσικής πλευράς και του Stella Art Foundation για το πρόγραμμα Έτος Ελλάδας – Ρωσίας. 
Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Εννοιολογικής Σχολής της Μόσχας, ενός κινήματος που αναπτύχθηκε στη Μόσχα στις δεκαετίες 1970 και 1980 και συγκρίνεται σε αισθητική προσφορά και επιρροή μόνο με τα κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Ο Αντρέι Μοναστίρσκι, που ζει στη Ρωσία, είναι λιγότερο γνωστός από τον συμπατριώτη του Ιλύα Καμπακόφ, καθώς το έργο του δεν έχει προβληθεί τόσο όσο του Καμπακόφ. Ωστόσο η εννοιολογική τέχνη άνθισε για δύο γενιές μετά από αυτόν εν πολλοίς χάρη στην φιλοσοφία που ανέπτυξε και δίδαξε σε νεότερους καλλιτέχνες στη Ρωσία. 
 
ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗ ΤΟΥ ΚΜΣΤ ΣΤΗ ΔΕΘ (τίτλος εργασίας) 
Χώρος: ΔΕΘ – ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 6
Διάρκεια: 3 Σεπτεμβρίου 2016 – 24 Ιανουαρίου 2017
Έργα από τη συλλογή Κωστάκη τιυ ΚΜΣΤ μέσα από θεματικές ενότητες. 
 
 
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
 
Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΒΥΣΣΟΣ
Χώρος: ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1-λιμάνι
Διάρκεια: 7 Νοεμβρίου 2015 – 28 Φεβρουαρίου 2016
Επιμέλεια: Δημήτρης Παλαιοκρασσάς, Μαρία Μαραγκού
Η έκθεση αξιοποιεί ένα μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας μας, τον στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη, φέρνοντας το έργο του Ασκητική σε διάλογο με δημιουργίες ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης. 
Συνολικά 28 καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα που βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ τους, αλλά και με την Ασκητική, φωτίζοντας τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής, από το τραύμα της γέννησης, τον αγώνα για τη ζωή και τη δημιουργικότητα, έως το θάνατο.
Πρόκειται για μια θεματική επιλογή έργων διεθνώς αναγνωρισμένων σύγχρονων καλλιτεχνών από τη Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.
 
OLIVER RESSLER, OCCUPY, RESIST, PRODUCE
Χώρος: ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1-λιμάνι
Διάρκεια: 5 – 20 Μαρτίου 2016
Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου
Στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας του ΚΣΤ με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται το τελευταίο κινηματογραφικό δοκίμιο του γνωστού βιεννέζου καλλιτέχνη με θέμα τα συστήματα αυτοδιαχείρισης και τη βιωμένη εμπειρία από τρεις κατειλημμένες βιομηχανικές μονάδες στην Ευρώπη. Παράλληλα εκτίθεται σειρά φωτογραφιών από τους άστεγους πωλητές του περιοδικού «Σχεδία». 
 
ENIGAMI (IMAGINE) 
Χώρος: ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1-λιμάνι
Διάρκεια: 29 Μαρτίου – 18 Ιουνίου 2016
Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης, Δόμνα Γούναρη
Βασικό θέμα της έκθεσης είναι η έννοια της ανατροπής και της διάψευσης στη σημερινή αντιφατική, πολύπλοκη συγκυρία της μετάβασης και της αστάθειας, όπου οι πολιτικές, κοινωνικές και ιδεολογικές δομές του παρελθόντος κατακρημνίζονται, ορίζοντας εκ νέου την παρεμβατικότητα, τη συλλογικότητα, τη δημιουργικότητα, την αλληλεγγύη και την ενότητα. Ο τίτλος διαβάζει “ανάποδα” το γνωστό τραγούδι του John Lennon, αποτυπώνοντας αυτήν την πραγματικότητα. Δύο νέοι εικαστικοί (Αντώνης Παπαδόπουλος, Νίκος Σεπετζόγλου) συναντώνται μ’ έναν μεγαλύτερό τους (Ανδρέας Βούσουρας), συντάσσουν τη δική τους “αφήγηση” για την ποιητικότητα της ανολοκλήρωτης προσπάθειας, την ηθική του αδιεξόδου και τη σημασία της υπέρβασης.
 
ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ.
Χώρος: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης 
Διάρκεια: άνοιξη-καλοκαίρι 2016
Επιμέλεια: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Δόμνα Γούναρη
Η έκθεση βασίζεται στις συλλογές έργων του ΚΜΣΤ και έχει ως άξονα το ανθρώπινο σώμα και την περφόρμανς. Σε ανταλλαγή θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη έκθεση από τις συλλογές του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο, στη Θεσσαλονίκη. 
 
ΛΙΜΑΝΙ: ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δράσεις Πολιτισμού στο λιμάνι Θεσσαλονίκης
Χώρος: Προβλήτα Α?
Με αφορμή κυρίως το Χειμερινό Ηλιοστάσιο (22.12), την Εαρινή Ισημερία (21.03), το Θερινό Ηλιοστάσιο (21.06) και τη Φθινοπωρινή Ισημερία (23.09), η  Προβλήτα Α΄ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμού, χώρος ζωντανός και φιλόξενος, αγαπημένο στέκι ανθρώπων κάθε ηλικίας, υποδέχεται μια νέα σειρά δράσεων με τίτλο «Λιμάνι: Τόπος και Πύλη Πολιτισμού».
Τις δράσεις υλοποιούν ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους τρεις πολιτιστικούς φορείς που στεγάζονται στην Προβλήτα Α΄, το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. 
 
ΕΡΕΥΝΑ
Το ΚΣΤΘ, στραμμένο με συνέπεια στην ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα διενεργεί έρευνα για τον βιοπορισμό των Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών, σε πανελλαδικό επίπεδο, μέσω ερωτηματολογίου, κατά την οποία θα τεθούν καθοριστικά ερωτήματα σε ένα όσο το δυνατόν πιο διευρυμένο και οργανωμένο φάσμα δεδομένων (ηλικιακές ομάδες, ποιότητα ζωής, συνθήκες διαβίωσης, εισοδήματα μέσω εικαστικής παραγωγής ή άλλης ενασχόλησης, επιλογή εκφραστικών μέσων βάσει εξόδων παραγωγής, προοπτικές για το μέλλον κ.ο.κ.).
Πώς ζούν και εργάζονται οι Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες σήμερα; Πληρώνονται για την καλλιτεχνική τους παραγωγή ή στρέφονται σε άλλες βιοποριστικές λύσεις; Και πώς/πότε/πού καταπιάνονται με την καλλιτεχνική παραγωγή, τι τους εμποδίζει και τι τους εμψυχώνει να συνεχίζουν την πολιτιστική εργασία; Οι οικονομικές τους δυνατότητες, επηρεάζουν την ενασχόλησή τους με το αντικείμενο;
Στόχος είναι, μέσα από καθαρά αριθμητικά δεδομένα και τάξεις μεγέθους, να εξαχθούν συμπεράσματα για τις κάθε τύπου δομές που διαμορφώνουν το καλλιτεχνικό αυτό πεδίο και τις επιλογές διαχείρισης των εικαστικών τεχνών σήμερα: από την απόφαση να στραφεί κανείς στις καλλιτεχνικές σπουδές, μέχρι το πού θα κατοικεί και τι σχέση θα έχει με την καλλιτεχνική εργασία.
Διενέργεια έρευνας: Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ & Επιμελητική ομάδα ΚΜΣΤ-ΚΣΤΘ
Επικεφαλής έρευνας για το ΚΜΣΤ: Αρετή Λεοπούλου
Επικεφαλής έρευνας για το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ: Αλέξανδρος Μπαλτζής, Νίκος Τσιγγίλης 
 
 
 
 
 
 
ΚΥΚΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ & ΠΑΙΔΙΑ 
Το ΚΜΣΤ συνεχίζει για τρίτη χρονιά τους κύκλους μαθημάτων για ενηλίκους και παιδιά, ανταποκρινόμενοι εν πολλοίς στις προτάσεις και τα ενδιαφέροντα των ίδιων των συμμετεχόντων. 
Παράλληλα, όλες οι εκθέσεις συνοδεύονται από ξεναγήσεις για το κοινό και εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΚΜΣΤ & Τμήμα Έρευνας, Δια Βίου Μάθησης & Συνεδρίων
 
Α. Κύκλοι Διαλέξεων 
1. Η ελληνική τέχνη του 19ου & 20ού αιώνα 
Συντονισμός: Γιάννης Μπόλης
Εισηγητές: Δόμνα Γούναρη, Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Γιάννης Μπόλης, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Συραγώ Τσιάρα
Χώρος: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών
Διάρκεια: 13 Ιανουαρίου – 9 Μαρτίου / κάθε Τετάρτη, 16:00-18:00 
Συμμετοχή: 100 ?  Εκπαιδευτικοί, 60+: 80? Φοιτητές, άνεργοι: 70 ?
Κυριότεροι θεματικοί άξονες του συγκεκριμένου κύκλου, η ζωγραφική (προσωπογραφία, ιστορικά θέματα, ηθογραφία, τοπιογραφία, νεκρές φύσεις), η ανάπτυξη και η εξέλιξη της γλυπτικής, η «Σχολή του Μονάχου»,ο ακαδημαϊσμός και ο κλασικισμός, καθώς και η καλλιτεχνική εκπαίδευση, η «Γενιά του ?30», η αφαίρεση, οι αναπαραστατικές τάσεις, το άνοιγμα προς νέα μέσα και μορφές, όπως τα περιβάλλοντα, η περφόρμανς και το βίντεο.
Πληροφορίες-Εγγραφές: Τρίτη-Παρασκευή 13:00-15:00 / τ.2310 589141
 
2. Εικαστικές τέχνες στον 20ό αιώνα και εκλεκτικές συγγένειες 
Συντονισμός: Συραγώ Τσιάρα
Χώρος: ΚΣΤΘ (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Διάρκεια: 6 Απριλίου – 29 Ιουνίου 2016 / κάθε Τετάρτη, 16:00-18:00
Συμμετοχή: 140 ?  Εκπαιδευτικοί, 60+: 110?  Φοιτητές, άνεργοι: 90?
Εκπαιδευτικός κύκλος 12 δίωρων διαλέξεων με έμφαση στα κινήματα της πρωτοπορίας και του μοντερνισμού καθώς και τις μεταπολεμικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια τέχνη. Mεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν οι ενότητες: κυβισμός, φουτουρισμός, νταντά, σουρεαλισμός, ρωσική πρωτοπορία, ποπ-αρτ, εννοιολογική τέχνη, βίντεο, περφόρμανς, εγκαταστάσεις, εφήμερες παρεμβάσεις. Το ενδιαφέρον του παρόντος κύκλου εστιάζεται στις δημιουργικές συναντήσεις – αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις εικαστικές τέχνες, τη μουσική, το χορό, το θέατρο, τον κινηματογράφο και την ποίηση καθώς και η ιστορική εξέλιξη του συνολικού έργου τέχνης.
Πληροφορίες-Εγγραφές: Τρίτη-Παρασκευή 13:00-15:00 / τ.2310 593270 & 2310 546683
 
3. Ρωσική Πρωτοπορία
Συντονισμός: Μαρία Τσαντσάνογλου
Χώρος: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών
Διάρκεια: 10 Απριλίου – 28 Ιουνίου 2016 / κάθε Τρίτη, 16:00-18:00
Συμμετοχή: 90 ?  Εκπαιδευτικοί, 60+: 80?  Φοιτητές, άνεργοι: 70 ?
Εκπαιδευτικός κύκλος 8 δίωρων διαλέξεων με έμφαση στη διαμόρφωση και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των διαφορετικών κινημάτων της ρωσικής πρωτοπορίας, όπως ο κυβοφουτουρισμός, ο σουπρεματισμός και ο κονστρουκτιβισμός μεταξύ άλλων, τις ιδεολογικές, υλικές και ιστορικές προϋποθέσεις της εμφάνισής τους, το ρόλο των καλλιτεχνών και των ομάδων, την καλλιτεχνική εκπαίδευση και τους νέους θεσμούς, τη σχέση της τέχνης με την επανάσταση, την τεχνολογία, την προπαγάνδα, τον κινηματογράφο και την καθημερινή ζωή.
Πληροφορίες-Εγγραφές: Τρίτη-Παρασκευή 13:00-15:00 / τ.2310 589 141
Β. Σεμινάρια
1. Σεμινάριο-Workshop. Εισαγωγή στη Διαπολιτισμική Επικοινωνία και Πολυπολιτισμική Διαχείριση Κρίσεων
Εισηγητής: Βύρων Πισσαλίδης
Χώρος: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών
Διάρκεια: θα ανακοινωθεί
Συμμετοχή: 180? / Εκπαιδευτικοί, 60+: 160? / Φοιτητές, άνεργοι: 150? 
Δουλεύοντας με τους πολιτισμούς των ανθρώπων είναι μία νέα εμπειρία για πολλούς από εμάς. Η διαπολιτισμική επικοινωνία μπορεί να είναι μία δυναμική και δημιουργική υπόθεση ως συνέπεια της ανικανότητας των ανθρώπων να «μεταφράσουν» σωστά, παραμένει ωστόσο μία πρόκληση. Χτίζοντας μία αντίληψη σχετικά με τον πολιτισμό τα επικοινωνιακά στυλ και τις συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ μας και να είμαστε περισσότερο επιτυχημένοι σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον. Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο γνώση αλλά διαίσθηση και συμμετοχή.
Πληροφορίες-Εγγραφές: Τρίτη-Παρασκευή 13:00-15:00 / τ.2310 589148 & 2310 589141
 
2. Σεμινάριο-Workshop. Διαχείριση Κρίσεων σε Πολυπολιτισμικά Περιβάλλοντα με Διαπολιτισμικές Πρακτικές
Εισηγητής: Βύρων Πισσαλίδης
Χώρος: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών
Διάρκεια: θα ανακοινωθεί
Συμμετοχή: 180? / Εκπαιδευτικοί, 60+: 160? / Φοιτητές, άνεργοι: 150? 
Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα κληθούν να σχεδιάσουν μια δική τους εργασία σχετική με τη θεματολογία του προγράμματος. Πολλοί άνθρωποι αμφισβητούν τι είναι ο πολιτισμός. Πώς μπορεί να οριστεί; Τι αναλογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τον περιγράψεις; Στη διαπολιτισμική εκπαίδευση μια από τις ερωτήσεις που γίνεται συχνά από τους συμμετέχοντες είναι να σκεφτούν τι σημαίνει ο πολιτισμός γι? αυτούς. Τι εικόνα μπορούν να σχηματίσουν για να τον περιγράψουν; Η διαπολιτισμική ιδέα είναι συγκριτική και οι διαφορές στην κουλτούρα μπορούν να τοποθετηθούν ανάμεσα σε δύο άτομα, σε δύο επαγγέλματα, σε δύο ηπείρους και σε άπειρες παραλλαγές. Η παγκοσμιοποίηση έχει συντελεστεί• ζούμε ήδη σε μια μεταπαγκοσμιοποιημένη κοινωνία.
Πληροφορίες-Εγγραφές: Τρίτη-Παρασκευή 13:00-15:00 τ.2310 589148 & 2310 589141
 
3. Εισαγωγή στην Ιστορία του Design
Εισηγητής: Αργυρή Ζέλκα
Χώρος: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών
Διάρκεια: Φεβρουάριος- Μάρτιος 2016 / κάθε Τετάρτη, 16:00 – 18:00
Συμμετοχή: 120 ? / Εκπαιδευτικοί & 60+: 100 ? / Φοιτητές: 90? 
Μέσα από ένα συνδυασμό διαλέξεων και ασκήσεων δημιουργικής εμπέδωσης παρουσιάζεται η ιστορία του Design, αναπόσπαστο και λειτουργικό μέρος της καθημερινότητάς μας. Σχεδιάζεται ένα ταξίδι από την αρχική εμφάνιση του βιομηχανικού αντικειμένου έως τις μέρες μας, εξετάζοντας τους παράγοντες που συνετέλεσαν στη δημιουργία του, τα κινήματα και τις αρχές που συνέβαλαν στη μορφή του, καθώς και τις αλληλοεπιδράσεις της τέχνης, των κοινωνικών ρευμάτων και της τεχνολογίας, κατανοώντας τον τρόπο διαμόρφωσης της γλώσσας του σύγχρονου σχεδιασμού.
Πληροφορίες-Εγγραφές: Τρίτη-Παρασκευή 13:00-15:00 / τ.2310 589141
 
 
4.Εισαγωγή στη Μουσειολογία, τη Συντήρηση και τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
 
Εισαγωγή στην Ιστορία και τη Διαχείριση Μουσειακών Συλλογών
Εισηγητής: Κατερίνα Μαυρομιχάλη
Χώρος: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών
Διάρκεια: 13 Μαΐου 2016 – 17 Ιουνίου 2016 / κάθε Παρασκευή 16:00-18:00
Συμμετοχή: 80? / Εκπαιδευτικοί, 60+: 60? / Φοιτητές, άνεργοι: 50? -10% η συμμετοχή και στον κύκλο «Εισαγωγή στην διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς»
Μια εισαγωγή στον τομέα της μουσειολογίας διερευνώντας θέματα διαχείρισης και προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από μια πολυδιάστατη παρουσίαση της ιστορίας των μουσείων και της συγκρότησης συλλογών μέσα στον χρόνο. Παρουσιάζονται παραδείγματα από την αρχαιότητα έως την καθιέρωση του σύγχρονου δημόσιου μουσείου, βασικές αρχές και έννοιες για τη διαχείριση των μουσειακών συλλογών, τη συλλεκτική δραστηριότητα, την ερμηνεία, επικοινωνία, εκπαίδευση. Προσέγγιση της μουσειολογίας στην πράξη με παραδείγματα από την τεκμηρίωση και μουσειολογική διαχείριση έργων τέχνης, την κινητικότητα των συλλογών, τον σχεδιασμό και την οργάνωση εκθέσεων, καθώς και με ειδικό workshop.
Πληροφορίες-Εγγραφές: Τρίτη-Παρασκευή 13:00- 15:00 / τ.2310 589148 & 2310 589141
 
Εισαγωγή στην διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς
Εισηγητής: Όλγα Φώτα
Χώρος: ΚΜΣΤ (Μονή Λαζαριστών)
Διάρκεια: 26 Μαΐου 2016 – 23 Ιουνίου 2016 / κάθε Πέμπτη 16:00-18:00
Εκπαιδευτικός κύκλος πέντε δίωρων μαθημάτων
Συμμετοχή: 70? / Εκπαιδευτικοί, 60+: 60? / Φοιτητές, άνεργοι: 40? -10% η συμμετοχή και στον κύκλο «Εισαγωγή στην Ιστορία και τη Διαχείριση Μουσειακών Συλλογών»
Ο κύκλος θα εστιαστεί σε ζητήματα όπως: Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο ‘Πολιτιστική Κληρονομιά’. Παγκόσμιες συνθήκες και συμφωνίες που αφορούν στη διατήρηση, αξιοποίηση, ανάδειξη και προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επιμέρους σημαντικοί παράγοντες, οι οποίοι διαμορφώνουν το πλαίσιο της Διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως θεσμικό και νομικό πλαίσιο. Παρουσίαση Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ανά τον κόσμο.
Πληροφορίες-Εγγραφές: Τρίτη-Παρασκευή 13:00-15:00 / τ.2310 589141
 
Γ. Workshops
1. Ταξιδεύοντας με τη Φαντασία
Εισηγήτρια: Μαρία Ορφανίδου
Χώρος: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών
Διάρκεια: θα ανακοινωθεί
Αριθμός συμμετεχόντων: 6 παιδιά (Δ?, Ε?, ΣΤ? Δημοτικού) με τον γονέα τους
Παιδιά και γονείς γινόμαστε μια ομάδα! Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο χώρος μας. Η έκθεση, η έμπνευση μας για το ταξίδι. Ένα πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής που διευκολύνει την έκφραση του ψυχικού και συναισθηματικού κόσμου και ενισχύει την επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών με την χρήση εικαστικών μέσων, νοητικών απεικονίσεων, τεχνικών χαλάρωσης. Στο ταξίδι μας στον κήπο, στο ουράνιο τόξο, στη λίμνη και στη συνάντηση με τον σοφό θα χρειαστούμε οπωσδήποτε άνετα ρούχα!
Πληροφορίες-Εγγραφές: Τρίτη-Παρασκευή 13:00-15:00 τ.2310 589148 & 2310 589141
2. Φωτογραφίζοντας στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ι
Εισηγήτρια: Χρύσα Νικολέρη
Χώρος: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών & ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1-λιμάνι
Διάρκεια: 13 Ιανουαρίου 2016 – 30 Ιανουαρίου 2016 / Τετάρτη 17:00-18:30 & Σαββάτο 10:00-11:30
Αριθμός συμμετεχόντων: 10-15  Ηλικίες: 9-14 ετών 
Συμμετοχή: 150 ? 
Γνωριμία και εξοικείωση με την τέχνη της φωτογραφίας, με τις αρχές της σύνθεσης, καθώς επίσης με την προετοιμασία και επιμέλεια μιας έκθεσης. Σημείο αναφοράς οι εκθέσεις του ΚΜΣΤ και τα έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας της Συλλογής Κωστάκη. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στη βιωματική μάθηση, στη σύνδεση θεωρίας και πράξης, στη δυναμική και την επικοινωνία της ομάδας, με ενεργή και δημιουργική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.
Πληροφορίες-Εγγραφές: Τρίτη-Παρασκευή 13:00-15:00 τ.2310 589148 & 2310 589141
 
3. Φωτογραφίζοντας στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ΙΙ
Εισηγήτρια: Χρύσα Νικολέρη
Χώρος: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών & ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1-λιμάνι
Διάρκεια: 26 Ιανουαρίου – 9 Φεβρουαρίου 2016 / Τρίτη 12:30-14:30 & Παρασκευή 14:30-16:30 
Συμμετοχή: 180? Εκπαιδευτικοί, 60+, φοιτητές, άνεργοι: 170?
Γνωριμία και εξοικείωση με την τέχνη της φωτογραφίας με βάση τις αρχές της βιωματικής μάθησης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την υλοποίηση ενός project π.χ. δημιουργία λευκώματος, photobook, άρθρου κλπ με προσομοίωση συνθηκών εργασίας από τον χώρο των εντύπων και των εκδόσεων. Θα διερευνηθούν τα στάδια καθώς και άγνωστες πτυχές της διαδικασίας, όπως ενδεικτικά η φωτογράφιση, η συνεργασία με επιμελητές, γραφίστες, δημοσιογράφους, κειμενογράφους, lay-out άρθρου, ο επαγγελματισμός και η δημιουργικότητα μέσα σε περιορισμένα χρονοδιαγράμματα και αυστηρές προδιαγραφές κ.λπ.
Πληροφορίες-Εγγραφές: Τρίτη-Παρασκευή 13:00-15:00 τ.2310 589148 & 2310 589141
 
4. Εργαστήριο Κεραμικής
Εισηγήτρια: Μαίρη Βανδώρου
Χώρος: ΚΜΣΤ, Μονή Λαζαριστών
1ος Εκπαιδευτικός κύκλος: Φεβρουάριος / κάθε Τετάρτη, 16:00-18:00
2ος Εκπαιδευτικός κύκλος: Μάρτιος / κάθε Τετάρτη, 16:00-18:00
Ηλικίες: Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού / Συμμετοχή για κάθε κύκλο: 90?
Γνωριμία και εξοικείωση με την πανάρχαια τέχνη της κεραμικής μέσα από έναν δημιουργικό συνδυασμό θεωρίας και πράξης. Κατά τον πρώτο εκπαιδευτικό κύκλο, τα παιδιά γνωρίζουν βασικά στοιχεία της κεραμικής και εξοικειώνονται με τους τρόπους κατασκευής και διακόσμησης. Στη συνέχεια, κατά τον δεύτερο εκπαιδευτικό κύκλο, τα παιδιά εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στον τομέα της κεραμικής, δημιουργούν και αποκτούν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα μέσα από την ιστορία της τέχνης, τη μυθολογία και τη λαϊκή παράδοση. Ο κύκλος ολοκληρώνεται με έκθεση των έργων των παιδιών.
Πληροφορίες-Εγγραφές: Τρίτη-Παρασκευή 13:00-15:00 τ.2310 589148 & 2310 589141
 
 
 
 
5. Animation Workshop
Εισηγητής: Μπάμπης Αλεξιάδης
Χώρος: ΚΣΤΘ, Αποθήκη Β1-λιμάνι
Διάρκεια:15, 22, 29 Ιανουαρίου & 2, 12, 19 Φεβρουαρίου 2016, κάθε Παρασκευή, 17:00- 19:30
Ηλικίες: ενήλικες / Συμμετοχή: 60 ?
Εισαγωγή στο animation και πρακτική εφαρμογή σε set animation.
Γνωριμία με τη θεωρία του animation μέσα από προβολές και συζήτηση, ιστορική αναδρομή της τεχνικής και εφαρμογή βασικών ασκήσεων πάνω στην κινούμενη εικόνα. Παραγωγή ενόςshort animation με χαρακτήρες, στο οποίο όλοι οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν πάνω στο δικό τους σενάριο με πολλές παράλληλες ιστορίες. Μερικές από τις τεχνικές που θα χρησιμοποιήσουν οι συμμετέχοντες θα είναι το stop motion, hand drawn, pixilation και abstract moving image. Την τελευταία μέρα οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν και να μοντάρουν τον ήχο και το soundtrack της ταινίας τους. Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν ενεργά σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής του animation από τη γέννηση της ιδέας του σεναρίου μέχρι το storyboarding και από την παραγωγή μέχρι την τελική επεξεργασία του βίντεο με ψηφιακά μέσα
Πληροφορίες-Εγγραφές: Τρίτη-Παρασκευή 13:00-15:00 τ.2310 593270 & 2310 546683
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε