Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα: Η καταδίκη από το ευρωκοινοβούλιο και τα εύσημα του Economist για τη Δημοκρατία

Οκτώ μέρες μετά την καμπάνα από το Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή του και το σχετικό ψήφισμα που ακολούθησε, ήρθαν και τα ”εύσημα” από τον economist…Την ίδια στιγμή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι καθ΄ εαυτήν η καταδίκη από το ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου, ίσως και να δείχνει ακριβώς πόσο αξιόπιστη είναι η συγκεκριμένη έρευνα του economist.

Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι την καταδίκη ακολούθησαν οι αντιδράσεις της κυβέρνησης η οποία έκανε λόγο για «κατάπτυστο ψήφισμα», τονίζοντας πως «για 7η φορά η γνωστή σε όλους εμμονική και πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών που συκοφαντεί συστηματικά και με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έφερε και πάλι προς ψήφιση στο ΕΚ ένα κατάπτυστο ψήφισμα για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα». Τη θέση της κυβέρνησης ακολούθησε και ο Άρειος Πάγος ο οποίος με ανακοίνωσή του και με με πλειοψηφία 49 και 13, τόνισε ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα, σε ό,τι αφορά τον χειρισμό δικαστικών υποθέσεων, αποτελει ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Εντύπωση προκαλεί λοιπόν η χρονική συγκυρία ή, αλλιώς, αυτό που οι αγγλόφωνοι ονομάζουν timing για την έρευνα του Economist και δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε. «Μήπως η έρευνα ήρθε να μας χρυσώσει το χάπι;» Ας θυμηθούμε συνοπτικά τί ειπώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα: Ελευθερία των ΜΜΕ

Εξετάζοντας θέματα πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και ασφάλειας των δημοσιογράφων, το Κοινοβούλιο διαμαρτύρεται για την έλλειψη προόδου στις έρευνες για την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021.

Εκφράζουν έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (προερχόμενες μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές – συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από ανθρώπους του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τη συγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών και την κατανομή των κρατικών επιδοτήσεων.

Κατασκοπευτικό λογισμικό

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» για τις απαράδεκτες υποκλοπές και την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΕΚ. Ως απάντηση στο σκάνδαλο «Predatorgate», οι ευρωβουλευτές ζητούν την ενίσχυση των δημοκρατικών μηχανισμών και αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol. Ζητούν ακόμη να αντιστραφεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού. Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά της έρευνας για το σκάνδαλο σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση αξιωματούχων που επικρίνουν την κυβέρνηση.
Αστυνομική βία, κακομεταχείριση μεταναστών, δημοκρατικός έλεγχος

Το Κοινοβούλιο τονίζει την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, τις καταγγελίες για διαφθορά, τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία.

Η μεταχείριση των μεταναστών και οι συστηματικές επαναπροωθήσεις ανησυχούν τους ευρωβουλευτές, όπως και οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως οι εκστρατείες δυσφήμισης και η δικαστική παρενόχληση ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Κοινοβούλιο δηλώνει ότι η κοινοβουλευτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη του Φεβρουαρίου του 2023 φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας και ανησυχεί για την άρνηση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς μεταφορών, όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Με βάση τα ανωτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου.

Ακολουθεί η έκθεση του «Economist» 

Στην κατηγορία της «πλήρους δημοκρατίας» για πρώτη φορά μετά το 2008 αναβάθμισε την Ελλάδα το περιοδικό «Economist» στην ετήσια έκθεση «Democracy Index» για το 2023, φέρνοντας τη χώρα μας μία κατηγορία πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, που λογίζονται ως «ελαττωματικές δημοκρατίες».

Η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 8,14 στα 10, καταλαμβάνοντας την εικοστή θέση ανάμεσα στις συνολικά 167 χώρες και περιοχές που εξετάζει ο βραχίονας «Intelligence Unit» του «Economist».

«Η γενέτειρα της δημοκρατίας έχει λόγο να πανηγυρίζει», αναφέρεται στην έκθεση.

Η χώρα μας ήταν μία από τις ελάχιστες δημοκρατίες που βελτίωσαν τον βαθμό τους σε σχέση με το 2022, κατά 0,17 μονάδες. Πέτυχε μάλιστα απόλυτο 10 στην υποκατηγορία για τη διεξαγωγή εκλογών και τον πλουραλισμό, επίτευγμα που μοιράζονται μόνο δώδεκα άλλες χώρες, και 8,82 στην υποκατηγορία των πολιτικών ελευθεριών.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε μία ιδιαίτερα μικρή κατηγορία χωρών που έχουν τις καλύτερες δημοκρατικές επιδόσεις, καθώς λιγότερο από το 8% των κατοίκων των χωρών που αξιολογούνται ζουν σε μία «πλήρη δημοκρατία». Αντίθετα, σχεδόν το 40% κατοικεί σε χώρες που έχουν αυταρχικά καθεστώτα. Η επίδοση της Ελλάδας για το 2023 είναι η καλύτερη από τότε που άρχισε να δημοσιεύεται το «Democracy Index», πριν από 18 χρόνια.

Οι χειρότερες βαθμολογίες της χώρας μας, μεταξύ 7,23 και 7,29, καταγράφηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την τριετία μεταξύ του 2016 και του 2018. Η αναβάθμιση της Ελλάδας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία με δεδομένο ότι έρχεται σε μία συγκυρία όπου η δημοκρατία υφίσταται πιέσεις παγκοσμίως, με το «Economist» να σημειώνει ότι σε όλες τις ηπείρους πλην της Ευρώπης οι μετρήσεις είναι χειρότερες σε σύγκριση με το 2022.

Η μέση παγκόσμια βαθμολογία για το 2023 ήταν 5,23, που συνιστά το χειρότερο μέσο επίπεδο στην ιστορία του δείκτη. Η Δυτική Ευρώπη, στην οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα, παραμένει η πιο δημοκρατική περιοχή στον κόσμο, καθώς το 71% των χωρών της θεωρούνται «πλήρεις δημοκρατίες». Ουραγός στην περιοχή μας είναι η Τουρκία, η οποία κατατάσσεται στα «υβριδικά καθεστώτα».

O Economist κάνει ειδική αναφορά στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αναδεικνύοντας ιδιαίτερα ότι οι Έλληνες της διασποράς διευκολύνονται να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής, ενώ προηγουμένως θα έπρεπε να ταξιδέψουν στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Δείτε εδώ την ετήσια έκθεση Democracy-Index-2023-Final-report


Ελλάδα 15.2.2024

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε