Site icon Cityportal.gr

Κραυγή απόγνωσης στα δυτικά της Θεσσαλονίκης

Κραυγή απόγνωσης στα δυτικά της Θεσσαλονίκης

Πολίτες δεύτερης κατηγορίας αισθάνονται οι κάτοικοι στην Β΄ Κοινότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, στο δυτικό κομμάτι της πόλης. Η περιοχή τους μαστίζεται, από την παράνομη πορνεία, το εμπόριο ναρκωτικών, την εγκληματικότητα ακόμα και την παιδεραστία.


Κάνουν έκκληση μέσω του Ράδιο Θεσσαλονίκη, το οποίο περπάτησε μαζί με τους κατοίκους στις γειτονιές φτάνοντας μέχρι τον νέο οίκο ανοχής που έφερε και τη κόντρα δύο δημάρχων, των Γ. Μπουτάρη και Λ. Κυρίζογλου.


Είμαστε στο έλεος της πορνείας και των νταβατζήδων


Πραγματική κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους του δυτικού κομματιού του δήμου Θεσσαλονίκης. Διαρκής υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους αλλά και καθημερινοί κίνδυνοι που αυξάνονται ραγδαία.


Από την οδό Τάκη Οικονομίδη (λίγο πριν το εμπορικό κέντρο City Gate)μέχρι τη διχάλα της Γιαννιτσών πριν τα ΚΤΕΛ και από την δυτική είσοδο μέχρι παράλληλες οδούς πάνω από τη Μοναστηρίου, «βασιλεύει» κυριολεκτικά η παράνομη πεζοδρομιακή πορνεία, η εγκληματικότητα και το εμπόριο ναρκωτικών.


«Εδώ είμαστε Μπανγκλαντές δεν είμαστε Θεσσαλονίκη» τονίζει με απόγνωση στο ΡΘ ο κ. Θόδωρος. «Είμαστε αποκλεισμένοι» σημειώνει η κ. Νικολέτα. «Όλα στη χαβούζα δυτικά» παραπονιέται ο κ. Βασίλης. «Δεν υπάρχει Β Κοινότητα, μας έχουν παρατήσει στο έλεος της πορνείας και των νταβατζήδων» αναφέρει η κ. Γιώτα.


Οι οχλήσεις των κατοίκων στην αστυνομία είναι καθημερινές. «Έρχεται ευτυχώς η αστυνομία. Αλλά επειδή άλλαξε ο νόμος και από πλημμέλημα είναι πταίσμα η παράνομη πορνεία, την επόμενη μέρα πάλι εδώ είναι» σχολιάζουν.


Ασυνόδευτη γυναίκα δεν βγαίνει το βράδυ στη Γιαννιτσών


Πλέον οι επαγγελματίες της περιοχής είναι τα συνεργεία αυτοκινήτων και οι αποθήκες και καταστήματα κινέζικων προϊόντων. Καταστήματα και ολόκληρες πολυκατοικίες «ψάχνουν για ενοίκους». Καμία ταβέρνα, καμία καφετέρια. Τίποτα ανοιχτό μετά τις 9 το βράδυ, όπου άνετα πλέον βγαίνουν για το «νυχτοκάματο» κορίτσια κυρίως από Βουλγαρία, Ρουμανία, Αφρική και Ασία.


«Υπάρχει πρόβλημα να κυκλοφορούμε τα βράδια. Ασυνόδευτη γυναίκα δεν βγαίνει το βράδυ στη Γιαννιτσών» λένε οι κάτοικοι κάνοντας λόγο για συχνά κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων κυρίως από χρήστες ναρκωτικών.


«Αφοδεύουν και ουρούνε στις πόρτες των οικοδομών μας. Έχουμε υποστεί και ξυλοδαρμούς από νταβατζήδες αλλά και από πόρνες» συμπληρώνουν.


«Αν μπορούσα θα πουλούσα το σπίτι» παραδέχεται η κ. Νικολέτα.


«Εγκατάλειψη, βρομιά, εμπόριο ναρκωτικών, παιδεραστία. Δεν υπάρχει ούτε φωτισμός» αναφέρει ο κ. Θεόδωρος. «Βρίσκουμε προφυλακτικά και σύριγγες κάθε πρωί» προσθέτει.


Υποσχέσεις από το δήμο – Ελπίδα για αναβάθμιση της περιοχής


Στον αγώνα τους οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια, μετρούν αμέτρητες συναντήσεις με στελέχη της διοίκησης, παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια, παρουσία στην αστυνομία και συνεχείς οχλήσεις στην ΓΑΔΘ.


Εύχονται και ευελπιστούν σε μια αναβάθμιση της περιοχής. Μακαρίζουν μάλιστα να γίνει η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στους Λαχανόκηπους. Παράλληλα, λένε ναι στον «δρόμο του έρωτα» αλλά σε μη κατοικημένη περιοχή (προτείνουν να πάνε προς τα σφαγεία). «Να φύγουν μέσα από τα σπίτια μας» ζητούν απεγνωσμένα.
Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για να αλλάξει η καθημερινότητα της περιοχής. Παιδικές χαρές, γυμναστήρια και φυσικά δράσεις τη νύχτα γιατί η «ζωή» θα διώξει την παρανομία από την περιοχή.


Ανάμεσα στις υποσχέσεις που έχουν εισπράξει από την διοίκηση του δήμου ήταν η δημιουργία ποδηλατοδρόμων με τη φιλοξενία αγώνων, η καταπολέμηση της πεζοδρομιακής πορνείας αλλά και οι διαβεβαιώσεις ότι δεν θα δοθούν άλλες άδειες για οίκους ανοχής.

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ο νέος οίκος ανοχής


Παρά τις υποσχέσεις και τα «θα» που άκουγαν οι κάτοικοι, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να δώσει άδεια για νέο οίκο ανοχής επί της οδού Γιαννιτσών 111 στα όρια με τον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.


Ο νέος οίκος ανοχής άνοιξε στις αρχές του Ιουνίου, λίγες μέρες μετά το β γύρο των δημοτικών εκλογών όπου επανεκλέχθηκε μέχρι το 2019 η παράταξη του Γ. Μπουτάρη, ενώ η άδειά του χορηγήθηκε με υπογραφή του αντιδημάρχου Οικονομικών και Επιχειρηματικότητας Χασδάι Καπόν τον Μάρτιο. Στην αυτοψία που έκανε το ΡΘ στην περιοχή μαζί με τους κατοίκους, κλήθηκε να ελέγξει την άδεια του οίκου ανοχής η αστυνομία, η οποία και επιβεβαίωσε τις παραπάνω πληροφορίες για την ύπαρξη και προέλευση της σχετικής άδειας.


Άμεση ήταν η αντίδραση των κατοίκων των παρακείμενων οικοδομών, οι οποίοι διοικητικά είναι δημότες Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου στάθηκε αρωγός στο αίτημά τους και έθεσε το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο παίρνοντας απόφαση να ζητήσει την ανάκληση της άδειας από τον Γ. Μπουτάρη.


Οι κάτοικοι, αλλά και η διοίκηση του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης είναι αποφασισμένοι να κινηθούν και δικαστικά αν δεν ανακληθεί η άδεια.


Ο νόμος λέει ότι οίκος ανοχής δεν μπορεί να γίνει 200m από Εκκλησία. Όμως το οίκημα είναι σε απόσταση μεγαλύτερη από αυτή, όχι όμως και η έναρξη του οικοπέδου (η είσοδος όπως φαίνεται και στις φωτό) που είναι μόλις στα 170m.


«Αν συνεχίσει να λειτουργεί ο οίκος ανοχής, θα γίνει απέξω πιάτσα και πεζοδρομιακής πορνείας» τονίζουν οι κάτοικοι.


Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αμπελοκήπων – Μενεμένης


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, κατά την τακτική συνεδρίασή του της 16.6.2014, ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου κ. Λάζαρου Κυρίζογλου, με αφορμή τη διαμαρτυρία κατοίκων της 2ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Δημοτικής Κοινότητας Μενεμένης (περιοχή Βοσπόρου), επειδή στην οδό Γιαννιτσών αριθμός 111 του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε επαφή σχεδόν με τα διοικητικά όρια της Δημοτικής Κοινότητας Μενεμένης, απέναντι από κατοικίες, σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από τον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής, ο δήμος Θεσσαλονίκης δια των αρμοδίων υπηρεσιών του χορήγησε άδεια εγκατάστασης και χρήσης οικήματος εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων (ΟΙΚΟΣ ΑΝΟΧΗΣ), αποφάσισε τα εξής:


1. Το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά άμεσα και το δήμο μας διότι είναι σε επαφή με τα διοικητικά μας όρια και οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής είναι κάτοικοι εντός των ορίων της Δ.Κ. Μενεμένης.

2. Τάσσεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής

3. Ζητάει την ανάκληση της χορηγηθείσας υπ’ αριθμ. Πρωτ. 16405/1665/2013/17.3.14 άδειας εγκατάστασης και χρήσης οικήματος εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων (ΟΙΚΟ ΑΝΟΧΗΣ) επ’ ονόματι VIORICA PLAMADEALA.

4. Καταγγέλλει την τακτική της μεταφοράς κάθε ανεπιθύμητης, οχληρής και επιβαρυντικής για την ποιότητα ζωής των πολιτών λειτουργίας- χρήσης στο δυτικό τμήμα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Θ).

5. Θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο το φαινόμενο της υπαίθριας πεζοδρομιακού τύπου πορνείας που αναπτύσσεται στην περιοχή (Μοναστηρίου και Γιαννιτσών στα όρια των Δήμων Θεσσαλονίκης και Αμπελοκήπων – Μενεμένης) μπροστά σε κατοικίες, σε καταστήματα και επιχειρήσεις. Αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση, πέρα από την αυτονόητη σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, αποτελεί και σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

6. Τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης στην περιοχή, όχι φυσικά με τη δημιουργία πορνείων, αλλά μέσω των εμπορικών – βιοτεχνικών επιχειρήσεων, των ξενοδοχείων που ήδη υπάρχουν, των κατοικιών και της δημιουργίας αθλητικών και εκπαιδευτικών υποδομών (γήπεδο αθλοπαιδειών, νηπιαγωγεία, 6ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο – Λύκεο Αμπελοκήπων ).


Στις 18-6-2014 ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λ. Κυρίζογλου έθεσε το ζήτημα στο δήμαρχο Θεσσαλονίκη κ. Γ. Μπουτάρη και ζήτησε την παρέμβασή του ώστε να γίνει η ανάκληση της χορηγηθείσας άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας του συγκεκριμένου οίκου ανοχής.

Exit mobile version