Ξεκινά αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της πλατείας Ιπποδρομίου

Ξεκινά αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της πλατείας Ιπποδρομίου

Τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε (ΕΑΧΑ Α.Ε.), με αντικείμενο τη συνεργασία των δύο φορέων για την προκήρυξη και τη διενέργεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων με τίτλο «Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προσχεδίων πλατείας Ιπποδρομίου Θεσσαλονίκης», ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013, κατά τη διάρκεια της 23ης τακτικής συνεδρίασής του.

Αντικείμενο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων, θα αποτελέσει η αναβάθμιση/ ανάπλαση του αστικού ιστού (που σήμερα χαρακτηρίζεται από υψηλούς συντελεστές δόμησης, πυκνή δόμηση και κυκλοφοριακό φόρτο) και η ανάδειξη της ιστορικότητάς της σημείωσε κατά την εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέας Κουράκης και πρόσθεσε: «Σκοπός του διαγωνισμού είναι -λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντικότητα της περιοχής, ως κομβικού σημείου του κέντρου της πόλης και ως ιστορικού τόπου άρρηκτα συνδεδεμένου με τα λοιπά ευρήματα του ανατολικού τόξου- να κατατεθούν και να βραβευτούν αξιόλογες αρχιτεκτονικές προτάσεις για την ανάπλαση της εν λόγω περιοχής (τα όρια της οποίας θα οριστούν επακριβώς με την προκήρυξη του), και εν συνεχεία να ανατεθεί η υλοποίηση της μελέτης του Α’ Βραβείου».

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προτεινόμενης Προγραμματικής Σύμβασης:
• Η Ε.Α.Χ.Α. Α.Ε. αναλαμβάνει (α) τη διεξαγωγή, ως διοργανώτρια αρχή, με συνδιοργανωτή το Δήμο Θεσσαλονίκης, του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, (β) την εποπτεία του έργου, (γ) την παροχή τεχνογνωσίας ως τεχνικός σύμβουλος για τη διαχείριση, τεχνική επίβλεψη και διοίκηση του έργου και (δ) τις απαιτούμενες διαδικασίες για τη ροή χρηματοδότησής του από το Πράσινο Ταμείο

• Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, δια των συναρμοδίων Υπηρεσιών του, σε συνεργασία με την Ε.Α.Χ.Α. Α.Ε., προτίθεται να αναλάβει (α) την προετοιμασία του Τεχνικού Φακέλου του έργου (β) να συνδράμει στις διαδικασίες έκδοσης τυχόν εγκριτικών αποφάσεων από τους αρμόδιους, κατά περίπτωση, φορείς.

• Για την παρακολούθηση της Προγραμματικής Σύμβασης και την εποπτεία του έργου, ορίζεται Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Δήμου.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως