{ Χώροι }

Κτήμα ΦΑΑΘ

 

Κατηγορίες: Δρόμοι, πλατείες, πάρκα

Κτήμα ΦΑΑΘ

Χώρος: Κτήμα ΦΑΑΘ
Διεύθυνση: Λεωφόρος Όχι 3, Άγιος Παύλος, 55438
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Κτήμα ΦΑΑΘ

Το κτήμα ΦΑΑΘ (Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσλονίκης) είναι ένας χώρος που αξίζει να επισκεφτείτε αφενός για την πανέμορφη θέα αλλά και για τον παλιό ναό-μνημείο

Ακριβώς πάνω από το νοσοκομειο Άγιος Δημήτριος και δίπλα στους Κήπους του Πασά, σε ένα απο τα ομορφότερα σημεία της Θεσσαλονίκη  βρίσκεται το Κτήμα ΦΑΑΘ (Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης) 
 
Ένας καταπράσινος και πολύ όμορφος χώρος με καταπληκτική θέα στην Θεσσαλονίκη και στον Θερμαϊκό Τα βράδια μπορείτε να απολαύσετε τη δύση του ήλιου στον Θερμαϊκό. Υπάρχουν χώροι αναψυχής και εστίασης καθώς και πολλά μονοπάτια για περίπατο
 
Το κτήμα ΦΑΑΘ είναι ένας χώρος που αξίζει να επισκεφτείτε και για τον παλιό ναό-μνημείο του Αγίου Παύλου. Η ΦΑΑΘ θεμελίωσε το ναΐδριο το 1919  σε σχέδιο του Αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη στο σημείο όπου, κατά την παράδοση, είχε αναζητήσει καταφύγιο ο Απόστολος Παύλος. 
 
Σε ένα μεγάλο τμήμα από το κτήμα ΦΑΑΘ ιδρυθηκαν τα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας  τα οποία μέχρι σήμερα είναι ιδιοκτησία της Φιλοπτώχου Αδελφότητας. Στη συνέχεια το 1980 δωρήθηκε έκταση από το κτήμα της ΦΑΑΘ για να κτιστεί ο Ενοριακός Ναός του Αγίου Παύλου. Ένα χρόνο μετά, το 1981, η Φιλόπτωχος  δωρίζει ακόμη μια έκταση από το κτήμα για να κτιστεί Δημοτικό Σχολείο κι έτσι η αρχική έκταση περιορίστηκε σε 30 στρέμματα περίπου.

Μέσα στο κτήμα υπάρχει και ο  “Ελαιώνας των Μακεδόνων Ποιητών και Λογοτεχνών”, όπου γίνονται εκδηλώσεις πολιτισμού και μικρές συναυλίες κλασικής μουσικής.

Το κτήμα ΦΑΑΘ  αποτελεί μια όαση πολιτισμού αλλά και πρασίνου και απέχει λίγα μόλις λεπτά από τον Λευκό Πύργο.  .

[...] Και μη ξεχνάμε τα λόγια του Αγίου Παύλου ότι «άνθρωπος και περιβάλλον συστενάζουν και συνοδύνουν». Εμείς το κάναμε πράξη και δίνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβάλλον. Διαμορφώνουμε αυτό το πολύ ωραίο περιβάλλον που βλέπετε, λουλούδια, φυτά, δέντρα και μας έρχεται η σκέψη, γιατί όχι, σε αυτά τα δέντρα να δώσουμε και ονόματα τοπικών ποιητών. Κι έτσι δημιουργείται «Ο Ελαιώνας των Ποιητών». 
καθ. Λεωνίδας Παπαδόπουλος  -Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης 
 
 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ