Κωνσταντίνος Πούλιος: O πρώτος νεκρός πυροσβέστης εν υπηρεσία, το 1942 στη Θεσσαλονίκη

Κωνσταντίνος Πούλιος: O πρώτος νεκρός πυροσβέστης εν υπηρεσία, το 1942 στη Θεσσαλονίκη

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία καθιέρωσε προς τιμήν του την 12η Νοεμβρίου ως Ημέρα μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών

Το πρωί της 12ης Νοεμβρίου 1942, στην Κατοχική Θεσσαλονίκη, το Πυροσβεστικό Σώμα καταγράφει τον πρώτο του νεκρό εν ώρα καθήκοντος. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνου Πούλιο, δόκιμο πυροσβέστη Β τάξεως, ο οποίος σκοτώνεται σε ηλικία 26 ετών. Προς τιμήν του καθιερώθηκε από το Σώμα, το 2006, η 12η Νοεμβρίου ως ημέρα που τιμώνται οι πεσόντες του Π.Σ. κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
Το πρωί τις 12ης Νοεμβρίου, ένα διώροφο οίκημα στη συνοικία Κουλέ Καφέ της Θεσσαλονίκης τυλίγεται στις φλόγες.  Η πυρκαγιά είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις  και η Πυροσβεστική προσπαθεί να την σβήσει. Ανάμεσα στους πυροσβέστες βρίσκεται και ο Κωνσταντίνος Πούλιος, ο οποίος καταπλακώθηκε από μέρος του κτιρίου που έπεσε λόγω της πυρκαγιάς. Ο 26χρονος πυροσβέστης ανασύρεται σοβαρά τραυματισμένος από συναδέλφους του και μεταφέρεται στο νοσοκομείο της πόλης. Μετά από λίγο ανακοινώνεται ο θάνατος του.
 Ο Κωνσταντίνος Πούλιος γεννήθηκε στο Πολυδένδρι Γρεβενών και κατατάχθηκε στα 23 του χρόνια στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η Γερμανική Κατοχή τον βρήκε υπηρετεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης. Οι συνάδελφοι του, συγκέντρωσαν  χρήματα για να πραγματοποιήσουν τη κηδεία του, ενώ σε ανακοίνωση της εποχής φαίνεται το εξής: η Πολιτεία ενέκρινε τη χορήγηση των εξόδων της κηδείας, αυτά θα δίνονταν στην οικογένεια του φονευθέντος συναδέλφου».

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως