Κυανούς Σταυρός: Καινοτομία με τη διαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος

Κυανούς Σταυρός: Καινοτομία με τη διαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος

Μία εντελώς διαφορετική και πρωτοπόρα προσέγγιση στην χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, με σημαντικά οφέλη για τον ασθενή, έρχεται να καθιερώσει η Κλινική «Κυανούς Σταυρός- Euromedica» Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την διαμερισματική
αρθροπλαστική, η οποία, σε αντίθεση με την συνήθη, ολική αρθροπλαστική του γόνατος, εστιάζει στην αντικατάσταση μόνον του φθαρμένου τμήματος της άρθρωσης (Εικόνα 1), χωρίς να θυσιάζονται τα υπόλοιπα υγιή τμήματα του γόνατος (Εικόνα 2).

Τα πλεονεκτήματα

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εν λόγω μεθόδου είναι πολλά και μεταφράζονται σε μια σειρά σημαντικών ωφελειών για τον ασθενή, σε σύγκριση με αυτές που επιφυλάσσει η κλασική ολική αρθροπλαστική. Έτσι η διαμερισματική αρθροπλαστική συνοδεύεται από:
Μικρότερη τομή και χειρουργική προσπέλαση (Εικόνα 3),
-Μικρότερης έκτασης οστεοτομίες-κοψίματα (Εικόνα 4),
Διατήρηση των υγιών τμημάτων του γόνατος και δη των χιαστών συνδέσμων.
Με τη νέα αυτή προσέγγιση:
-ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος,
-η ανάγκη μετάγγισης αίματος είναι ελάχιστη έως μηδενική,
-επιτυγχάνεται σχεδόν άμεση, από την δεύτερη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα, βάδιση,
-το πρόγραμμα αποκατάστασης είναι ευκολότερο και ταχύτερο,
-η πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών περιορίζεται σημαντικά
παραμονή στην Κλινική μειώνεται (κατά μέσον όρο 3 ημέρες).
-η αίσθηση του ασθενούς είναι πως δεν έχει τεχνητή άρθρωση, καθώς η διατήρηση των χιαστών συνδέσμων προσφέρει την κινηματική του φυσιολογικού γόνατος.

Πότε ενδείκνυται

Η συγκεκριμένη επέμβαση ενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Σοβαρή-προχωρημένη αρθρίτιδα που περιορίζεται σε ένα (κυρίως το έσω) διαμέρισμα του γόνατος και ήπια στην υπόλοιπη έκταση της άρθρωσης.
-Ικανοποιητικό εύρος κίνησης του γόνατος πριν από την επέμβαση.
-Επάρκεια χιαστών συνδέσμων.
Μετρίου βαθμού παραμορφώσεις του άξονα του γόνατος στο μετωπιαίο επίπεδο (όχι άνω των 15°).
-Ισχαιμική νέκρωση του γόνατος.
Το αυξημένο σωματικό βάρος δεν αποτελεί πλέον περιοριστικό παράγοντα, ενώ, αν και η αρχική ένδειξη της συγκεκριμένης επέμβασης αφορούσε σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες (55-65 έτη), πλέον εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες. Με βάση τις συγκεκριμένες ενδείξεις έχει υπολογισθεί διεθνώς ότι περίπου 50% των ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική του γόνατος θα μπορούσαν να απολαύσουν τα οφέλη της διαμερισματικής αρθροπλαστικής.
To Kέντρο Διαμερισματικής Αρθροπλαστικής Γόνατος του Kυανού Σταυρού–Euromedica Θεσσαλονίκης χρησιμοποιεί τα νεότερα και πιο εξελιγμένα παγκοσμίως μοντέλα διαμερισματικής αρθροπλαστικής, ενώ προσβλέπει και στον εξοπλισμό της με τις νεότερες γενιές τεχνολογικής
υποβοήθησης (robotic knee), καθώς οι λύσεις που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα δεν κατάφερναν να ξεπεράσουν τα πολλαπλά σημεία ελέγχου που προσφέρουν ο ανθρώπινος εγκέφαλος και η εμπειρία της χειρουργικής τέχνης (Εικόνα 5).
Το Κέντρο Διαμερισματικής Αρθροπλαστικής Γόνατος του Kυανού Σταυρού– Euromedica Θεσσαλονίκης λειτουργεί υπό την ευθύνη του Ορθοπαιδικού Χειρουργού Δρα Δημοσθένη Αλασεϊρλή, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί επί μακρόν στην Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου UPMC του Pittsburgh των ΗΠΑ και διεκδικεί από το 2004, οπότε εφάρμοσε την συγκεκριμένη τεχνική, την πρωτιά στον αριθμό περιπτώσεων που έχει αντιμετωπίσει στην Ελλάδα.
INFO
Δρ Δημοσθένης Α. Αλασεϊρλής
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
d-alaseirlis-hellenicortho-gr@webnode.gr

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως