Κυριακή στο χωριό ξανά: Λέχοβο

Η εκπομπή «Κυριακή στο χωριό ξανά» με τον Κωστή Ζαφειράκη που μεταδίδεται την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στις 13:30 μας μεταφέρει στο ιστορικό Λέχοβο.

Ποιοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι, πότε και πώς δημιουργήθηκε το χωριό;

Τι σημαίνει Λέχοβο και πώς πήρε το όνομα του; Μέσα από τις αφηγήσεις για τον Μακεδονικό αγώνα και τον Δεύτερο Παγκόσμιο κατανοούμε γιατί το Λέχοβο έχει χαρακτηριστεί ιστορικός- μαρτυρικός τόπος. Ποια είναι τα πιο σημαντικά κειμήλια μέσα στο Ναό του Αγίου Δημητρίου; Πότε και πώς δημιουργήθηκε το δίκτυο μονοπατιών, τα περίφημα «Μονοπάτια της Ειρήνης»;

Η γιορτή του χωριού εξελίσσεται σ’ ένα άκρως συγκινητικό γλέντι με χορούς, τραγούδια, αναμνήσεις και προσδοκίες. Πολλοί νέοι άνθρωποι αρνούνται να εγκαταλείψουν το χωριό τους και αγωνίζονται να παραμείνουν στα σπίτια που μεγάλωσαν και να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις. Οι γυναίκες του Λεχόβου φημίζονται για τον δυναμισμό τους, τα φαγητά τους, την χορωδία τους και τα εργόχειρα τους. Ο Κωστής ανιχνεύει ακόμα, τις ιστορίες των ντόπιων πετράδων και της τοπικής ομάδας χάντμπολ. Το Λέχοβο δεν είναι απλώς ένα ιστορικό χωριό, είναι κι ένας απίθανος ταξιδιωτικός προορισμός.

Σενάριο-Αρχισυνταξία: Κωστής Ζαφειράκης
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος
Οπερατέρ: Διονύσης Πετρουτσόπουλος, Μάκης Πεσκελίδης, Νίκος Φυλάτος, Γιώργος Κόγιας, Κώστας Αυγέρης
Εναέριες λήψεις: Γιώργος Κόγιας
Ήχος: Λευτέρης Παρασκευάς
Σχεδιασμός γραφικών: Θανάσης Γεωργίου
Μοντάζ-post production: Μιχάλης Καλλιγέρης
Creative Producer: Γιούλη Παπαοικονόμου
Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Γκωλέκα
Β. Αρχισυντάκτη: Φοίβος Θεοδωρίδης

Η εκπομπή θα είναι διαθέσιμη και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή της στην ΕΡΤ3