«L’ Angelo della Storia» | κριτική

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους ΚΘΒΕ | «L’ Angelo della Storia» από τους Sotterraneo στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ)


Την παράσταση, L’ Angelo della Storia -Ο Άγγελος της Ιστορίας, παρακολουθήσαμε στην ΕΜΣ, performance ενταγμένη στο πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ Δάσους 2023 το οποίο διοργανώνεται από το ΚθβΕ.

Ο Άγγελος της Ιστορίας: Ένα λοξό κοίταγμα του κόσμου,  της ζωής και των επιτευγμάτων  του «Homo Sapiens». Ένας προοιωνισμός του μέλλοντος. Μια σκέψη που χορεύεται και  ένα τραγούδι που τέμνεται σε πολλαπλασιασμένες φωνές με τις αφηγηματικές τεχνικές της θεατρικής επιτέλεσης.

Ενδιαφέρουσα πρόταση των νέων καλλιτεχνών εξ Ιταλίας.  Θέατρο πολιτικό και στοχαστικό για την τυχαιότητα και την ανάγκη,  τις επιλογές και τις αποφάσεις, την στιγμή και την συγκυρία, το άτομο και την κοινότητα, την αίσθηση συμμετοχής στην στιγμή που αθροίζει το θαύμα, την απειλή και την ευθύνη όλων μας να συνεχιστεί και να μεταλαμπαδευτεί η γνώση, κληρονομιά ευθύνης και χρέος οφειλής στις επόμενες γενεές.

Πέντε ηθοποιοί επί σκηνής,  χωρίς πολλά μέσα, κυρίως με τα σώματα και τις φωνές τους, μας οδήγησαν σε ένα πανόραμα ιστοριών, φανταστικών και πραγματικών, επαναδιατυπώνοντας μια σειρά  επιλεγμένων γεγονότων από την πορεία του ανθρωπίνου είδους, του Homo Sapiens, του σοφού ανθρώπου. Έτσι ονοματίστηκε ο προϊστορικός  άνθρωπος-δημιουργός  και έτσι προσδιορίστηκε ο επώνυμος  ή ανώνυμος  πρωταγωνιστής, ιδωμένος στον διασκελισμό αιώνων, συγκυριών, εποχών.

Μοντέρνα παράσταση θραυσματικών εικόνων και στιγμών του παρελθόντος, όπως ορίζεται από χρονικούς κύκλους που ακουμπούν στις  ζωές των ανθρώπων κάτι από την ύλη του διανύσματος  στο παρόν και στο άδηλο μέλλον.  Μπλεγμένες ιστορίες, κρυσταλλικές αποτυπώσεις, αποδόμηση και ανασύσταση μιας συνθήκης: Ο άνθρωπος κέντρο του κόσμου και κόκκος σκόνης στο αιώνιο σύμπαν.

Με  αφηγηματικές τεχνικές παντομίμας, επινόησης, περιγραφικής και αφαιρετικής αναπαράστασης βασισμένης στην αποτύπωση κινήσεων και ηχομιμητικών δράσεων, οι ηθοποιοί έφεραν επί σκηνής,  με πολλές φωνές, αιώνες, έτη, ημερολογιακές χρονολογίες, πρόσωπα, καταστάσεις, διλήμματα, πολιτικές, επιδιώξεις, κατακτήσεις, υστερίες, ευτράπελα. Τραγούδια, χοροί, μουσικές, αποτέλεσαν μοτίβα με τα οποία συνδέθηκαν δημιουργικά και ευφάνταστα τα νήματα της αφήγησης. Από το τώρα και προς τα πίσω σε ένα διαρκές φυλλομέτρημα των στιγμών της πρισματικής ιστορίας, υπογραμμίζοντας την συνθήκη συνειδητής βίωσης της μοναδικότητας της στιγμής του χρόνου, με τρόπο διαδραστικά θεατρικό.

Πρωτότυπη σύλληψη και ενδιαφέρουσα σύνθεση ιστοριών που διασταυρώθηκαν και μπλέχτηκαν μεταξύ τους  σε ένα γρήγορο και ρυθμικό  παιχνίδι μεταφοράς σε χρόνους, κοινωνίες, πόλεις, τοπία, στον πυρήνα γεγονότων,  στον καρδιακό παλμό των ανθρώπων,  καταγράφοντας αντιδράσεις  και πράξεις  στην τυχαιότητα μιας στιγμής ή στην συνειδητή  έκλαμψη  έλλογων ή ανορθόλογων επιλογών και αποφάσεων.

Ποιητικός τόνος, ανάλαφρη ενέργεια, συγχρονισμός, υπερβατική κίνηση,  χιούμορ,  έδωσαν ύφος και χαρακτήρα στην παράσταση. Ζωντανή και δυναμική διεργασία  επιδραστικών αντανακλαστικών  για τους μύθους  και τις αξίες,  τον πολιτισμό, την κοινωνία, τον χρόνο, την φύση, το μέλλον της ανθρωπότητας και τις μελανές οπές. Μία αίσθηση του κόσμου στην ολότητα και τις επί μέρους ιδιαιτερότητες, μια εφ’ όλης της ύλης περιδιάβαση στο ασυνείδητο πεδίο, στο τοπίο της μνήμης και της ταυτότητας,  της ζωής και του θανάτου, της ειρήνης, του πολέμου, των μαζικών θηριωδιών, της προόδου.

Ιστορία, γεωγραφία, μαθηματικά, πολιτική, φιλοσοφία, κοινωνιολογία, κατακτήσεις, επιστήμη και τεχνολογία, πολιτισμικοί κώδικες,  συγκυρίες,  αντιλήψεις, ομαδικές και ατομικές συμπεριφορές, αξίες, οράματα, προβολές ενατένισης για όσα χάθηκαν από την συλλογική μνήμη και  για όσα χαρακτηρίζουν την ιστορία του είδους μας, επιστρατεύτηκαν για να περιγράψουν τον πολυδιάστατο, ενιαίο και κατακερματισμένο, κόσμο μας.

Μικρές  ιστορίες ανθρώπων, δημιουργοί, πολιτικοί ηγέτες, βασίλισσες, πολεμιστές, επιστήμονες, στοχαστές,  πρόσωπα, αθροίστηκαν ως διακυβεύματα ανάγνωσης του παρόντος και του παρελθόντος σε ένα διαρκές ανακάτεμα της τράπουλας,  στην πρόταξη  του μέλλοντος χρόνου που θα ορίσει τις καινούργιες υπάρξεις και τον ατέρμονο κύκλο της ζωής και του θανάτου,  της μνήμης, της λήθης, της ανάμνησης. Ιστορικές στιγμές εγγεγραμμένες στον μεγάλο κύκλο και στον μικρό  κλοιό που αντιστοιχεί στο όριο -ίχνος της ζωής των ανθρώπων.

Οι εποχές, οι χρόνοι, οι αιώνες, ως  χρονολογίες, ημερομηνίες ώρες και λεπτά, διασυνδέθηκαν και επικυρώθηκαν με ιστορίες, θεωρίες, οράματα επιστημόνων και πολιτικών,  όπως αποτυπώθηκαν ή  αποδομήθηκαν  στην ροή του χρόνου, όπως αναθεωρήθηκαν ή  επανεξετάστηκαν κι όπως θα φτάσουν ίσως στις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν: αντανάκλαση και έλξη, απόηχος και επιρροή, παράδοση και αταβιστική συνήθεια σε διακτινώσεις διανοητικών σκέψεων καλλιτεχνικής έκφρασης (κλασική και  ροκ μουσική,  πριμιτίβ ζωγραφική  παιδιών ή  ανθρώπων  των σπηλαίων).

Οι αντιδράσεις της επίδρασης ήταν άμεσες και συνειδητές στην αφή του υπονοούμενου που αιωρείτο στην ροή της εξέλιξης της διαδικασίας μέθεξης και  μαρτυρίας. Το χειροκρότημα των θεατών ήταν θερμό  και με επευφημίες. Το θέατρο ήταν γεμάτο. Ευτυχής συγκυρία συμμετοχικής αίσθησης σε μια βιωματική διεργασία απτής και καίριας αναφοράς. Συγχαίρουμε  και ευχαριστούμε για το δώρο, τους ηθοποιούς για το φανταστικό ταξίδι και τους διοργανωτές για την σύσταση- επιλογή της πρότασης.

L’ Angelo della Storia | ΕΜΣ

«L’ Angelo della Storia»
από τους Sotterraneo
Σύλληψη και σκηνοθεσία: Sara Bonaventura, Claudio Cirri, Daniele Villa
Δραματουργία: Daniele Villa
Φωτισμοί: Marco Santambrogio
Κοστούμια: Ettore Lombardi
Σχεδιασμός ήχου: Simone Arganini
Χορογραφική επιμέλεια: Giulio Santolini
Επί σκηνής: Sara Bonaventura, Claudio Cirri, Lorenza Guerrini, Daniele Pennati, Giulio Santolini
Οργάνωση παραγωγής: Eleonora Cavallo
Βοηθός παραγωγής: Daniele Pennati
Διοίκηση παραγωγής: Federica Giuliano
Διεθνής προώθηση: Laura Artoni
Παραγωγή: Sotterraneo
Συμπαραγωγή: Marche Teatro, Associazione Teatrale Pistoiese, CSS Teatro stabile di innovazione del FVG, Teatro Nacional D. Maria II
Με την χορηγία των: Centrale Fies, La Corte Ospitale, Armunia

Με την στήριξη των: Mic, Regione Toscana, Fondazione Cassa di Risparmio di Firenze artistic residencies Centrale Fies_art work space, La Corte Ospitale, Dialoghi – Residenze delle arti performative a Villa Manin, Armunia, Elsinor/Teatro Cantiere Florida, Associazione Teatrale Pistoiese

Οι Sotterraneo είναι μέλη της Fies Factory,  αποτελούν καλλιτεχνικούς συνεργάτες του Piccolo Teatro di Milano και υπάγονται στο Associazione Teatrale Pistoiese Production Centre.

[Στο τελευταίο του βιβλίο, ο φιλόσοφος Βάλτερ Μπένγιαμιν περιγράφει έναν άγγελο να πετάει με το βλέμμα του στραμμένο στο παρελθόν και την πλάτη του στραμμένη στο μέλλον. Ερείπια κτιρίων και ιδεολογιών σωριάζονται μπροστά στα μάτια του (μουσικά όργανα στον πάτο της θάλασσας, χαλασμένα ραντάρ, ξεβρασμένες φάλαινες) και, παρότι ο άγγελος θέλει να σταματήσει την καταστροφή και να συμμαζέψει τα συντρίμμια, μια θύελλα τσακίζει τα φτερά του και τον παρασύρει ανελέητα προς τα μπρος (νεκρά μωρά, αγάλματα στην Ανταρκτική, φωσφορίζοντες λαγοί): αυτή τη θύελλα την αποκαλούμε πρόοδο. Ενώ ο άγγελος παρακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων (δάχτυλα σε πλήκτρα πιάνου, ατομικά μανιτάρια, καρτ-ποστάλ από τη ζούγκλα) και πασχίζει να αντισταθεί στην καταιγίδα, δεν μπορεί να διακόψει και να παρέμβει, δεν μπορεί να κολλήσει ξανά τα κομμάτια και να αναδιαμορφώσει μια κοινή πραγματικότητα, δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να μας βοηθήσει – ίσως γιατί, απλά, δεν υπάρχουν άγγελοι (κοκτέιλ υδροκυάνιου, ασυνάρτητοι αριθμοί, ιστορίες γύρω από τη φωτιά). Ποιο άλλο έλλογο ον θα μπορούσε να ξαναφτιάξει κάτι σπασμένο, να αποσυναρμολογήσει ιστορίες και – πετώντας ή όχι – να καταφέρει τελικά να στρέψει το βλέμμα του μπροστά; To «L’ Angello della Storia» είναι μια συλλογή ανέκδοτων ιστοριών από διαφορετικούς αιώνες και γεωγραφικές περιοχές. Είναι σκηνές που αφηγούνται τις αντιφάσεις της Ιστορίας, δράσεις που προκαλούν αμηχανία ή έντονα συναισθήματα και στιγμιότυπα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν παράδοξα].


«L’ Angelo della Storia» από τους Sotterraneo | ΕΜΣ | Κριτική Αγγέλα Μάντζιου

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως