Λαφαζανίδης Στάθης (Υποψήφιος Δήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου)

Λαφαζανίδης Στάθης (Υποψήφιος Δήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου)

O Στάθης Λαφαζανίδης, Δήμαρχος Ελευθερίου – Κορδελιού και Υποψήφιος Δήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου έδωσε συνέντευξη στον Σωτήρη Ζήκο και στο περιοδικό CITY.


Ποιες αλλαγές φέρνει ο Καλλικράτης από δω και πέρα στο τρόπο λειτουργίας των Δήμων;
Η φιλοσοφία του νόμου είναι αρχικά και κύρια, ο επανασχεδιασμός του συστήματος τοπικής διακυβέρνησης. Με τον επανασχεδιασμό αυτό, επιχειρείται η διοικητική, οικονομική, πολιτική αλλά και ηθική επαναθεμελίωση της Αυτοδιοίκησης. Καθιερώνεται ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης και δημιουργούνται νέα εργαλεία για τους Διοικούντες, που θα τους επιτρέψουν ευκολότερα και γρηγορότερα, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών, του τόπου, και των πολιτών.
Ο πολίτης θα δει το νέο αυτό σύστημα να επεμβαίνει, δυναμικά και διαδραστικά στη σχέση του με το Δήμο, με την καθιέρωση θεσμών όπως: α) της δημιουργίας των Τοπικών Συμβουλίων, β) της Επιτροπής της Ποιότητας Ζωής, γ) της Επιτροπής της Διαβούλευσης που στελεχώνεται από εκπροσώπους φορέων και δημότες που θα ορισθούν μετά από κλήρωση, δ) το Θεσμό του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης», για την καταπολέμηση του φαινομένου της κακοδιοίκησης και την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, ε) την δημοσίευση των Αποφάσεων όλων των συλλογικών οργάνων των Δήμων στο διαδίκτυο, για την εξασφάλιση της απόλυτης διαφάνειας και στ) το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών.


Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το σημαντικότερο ζήτημα που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση από την επόμενη Δημοτική Αρχή που θα προκύψει;
Πιστεύω  ότι αυτή είναι μια ερώτηση, που η απάντησή της μπορεί να δοθεί από κάθε ενεργό πολίτη, πόσο μάλλον από κάποιον που φιλοδοξεί να γίνει Δήμαρχος. Η Δυτική Θεσσαλονίκη, απαιτεί από την Πολιτεία να σκύψει και να την δει. Όχι όπως έως τώρα, σαν παιδιά κατώτερου Θεού και πολίτες β’ κατηγορίας. Η περιοχή, και φυσικά ο Δήμος, χρειάζεται απαντήσεις με ΕΡΓΑ σε οξύτατα προβλήματα όπως, η εξασφάλιση σχολικής στέγης, τα προβλήματα περιβάλλοντος, το κυκλοφοριακό, οι είσοδοι-έξοδοι του Δήμου στην Εσωτερική Περιφερειακή και τη Μοναστηρίου, η ανάπτυξη πρασίνου, η αντιμετώπιση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους, ο φωτισμός, η αποχέτευση.
Για όλα αυτά και άλλα που δεν μου επιτρέπει ο χώρος να αναπτύξω υπάρχουν και λύσεις και απαντήσεις. Ο Συνδυασμός Δυναμική Ενωτική Παρέμβαση του οποίου ηγούμαι, ξέρει, θέλει και μπορεί να δώσει λύσεις.


Πώς νομίζετε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει ήδη οι Δήμοι μετά τις μειώσεις των εισόδων τους;
Πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε τις δυσκολίες στην ζωή μας, σαν μια ευκαιρία να ‘δούμε’ τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Η πολύπλευρη κρίση της χώρας είναι μήπως λοιπόν μια ευκαιρία για μια νέα τολμηρή και αποφασιστική ανορθωτική εκστρατεία; Πρέπει λοιπόν να ενστερνισθούμε όλοι μας, Διοίκηση και Πολίτες, αυτό που είναι το σύνθημα του συνδυασμού μας: «Μαζί αλλάζουμε». Πρέπει να αναπτύξουμε δράσεις εθελοντισμού, πρέπει να στοχεύσουμε επιλεκτικά σε δράσεις με μεγαλύτερη επιτυχία, να διεκδικήσουμε άμεσα και δυναμικά πόρους από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Πρέπει….πρέπει…πρέπει…. Το κυριότερο πρέπει όμως είναι να ανασκουμπωθούμε. Να στρωθούμε στη δουλειά. Το αύριο ήδη έφθασε.


Ποια ήταν η σημαντικότερη πολιτισμική αλλαγή είτε θετική είτε αρνητική, που συντελέστηκε κατά τη γνώμη σας, τα τελευταία χρόνια στην πόλη;
Δυστυχώς και πάλι η απάντηση στο ερώτημά σας, δεν είναι μονολεκτική. Θετική πολιτισμική αλλαγή στο νέο Δήμο θα είναι η αξιοποίηση των στρατοπέδων. Θετική πολιτισμική αλλαγή είναι η επανάχρηση που έγινε στο Δήμο Ελευθερίου – Κορδελιού, στο παλιό βιομηχανικό κτίριο των μύλων Μελισσάρη. Θετική πολιτισμική αλλαγή είναι η συνειδητοποίηση εκ μέρους των πολιτών, της αξίας βασικών αρχών του πολιτισμού μας, όπως της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και της ενεργοποίησής του στα κοινά. Όλα αυτά και άλλα που ίσως μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή, αυτή είναι θετικά. Η αρνητική αλλαγή είναι αυτή που πρέπει να μας προβληματίσει. Και αυτή περιγράφεται από την έλλειψη οράματος. Έχουμε ανάγκη από όραμα. Έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε σε κάτι. Ευτελίσαμε και ισοπεδώσαμε τα πάντα. Στο μόνο που πιστεύουμε πια είναι στον εαυτό μας. Πρέπει όμως να ξεπεράσουμε το γρηγορότερο σαν πολιτισμός το στάδιο αυτό της εξατομίκευσης και να αναπτύξουμε τη βασική αξία της συλλογικότητας.  Θα ήθελα με την ευκαιρία όμως, να σας θυμίσω λίγο τον Θουκυδίδη που είπε:
«Αι πόλεις άριστα οικούνται, εάν οι πολίται τοις άρχουσι πείθονται, οι δε άρχοντες τοις νόμοις».


Πώς μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης στη συνείδηση των πολιτών ώστε να έχουν πιο ενεργή συμμετοχή σε αυτόν;
Ο θεσμός πρέπει να ενισχυθεί από εμάς, τους Διοικούντες. Αυτή είναι η σκληρή αλλά αντικειμενική απάντηση στο ερώτημα αυτό. Εμείς που συμμετέχουμε σε θέσεις ‘κλειδιά’ στην τοπική αυτοδιοίκηση, ευθυνόμαστε εν πολλοίς για την απαξίωση του θεσμού στη συνείδηση του πολίτη. Αυτό πιστεύω. Δεν είχαν άδικο αυτοί που είπαν το γνωστό σε όλους, ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια. Πώς να πείσεις τον δημότη για πιο ενεργή συμμετοχή, όταν τα χαρακτηριστικά της Διοίκησής σου είναι κακά είτε σε ατομικό είτε σε διοικητικό επίπεδο; Όταν κακοδιαχειρίζεσαι οικονομικά τον τόπο, που σε επέλεξε να τον υπηρετήσεις. Όταν είσαι αφερέγγυος και μη συνεπής στις οικονομικές σου υποχρεώσεις;  Όταν δεν έχεις στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση οραματικών στόχων;  Όταν δεν έχεις επιχειρησιακή ικανότητα; Μια τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς επιχειρησιακή ικανότητα ασχολείται με την εσωτερική της αναπαραγωγή και την μεσίτευση τοπικών συμφερόντων και όχι με την επίλυση των τοπικών προβλημάτων υπεύθυνα και υπόλογα.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε