Λάμπρος Κωνσταντάρας: Άγνωστες πτυχές της ζωής του

Αγαπημένος πρωταγωνιστής του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ή Λάμπρος σκέτο ή ακόμα και “Λαμπρούκος”, ένας αληθινός “μπον βιβέρ” λάτρης του ωραίου φύλου. Με αριστοκρατικό παράστημα, πάντα καλοντυμένος, με την πληθωρική παρουσία του και το εκτόπισμα του ως ηθοποιός τις περισσότερες φορές έκλεβε την παράσταση!

Πέρα από το πηγαίο ταλέντο του που διαφαίνεται μέσα από τη μεγάλη γκάμα των ρόλων που ερμήνευσε, υπάρχουν κάποιες άγνωστες πτυχές της ζωής του που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί συμπληρώνουν το παζλ της πληθωρικής προσωπικότητας του μεγάλου αυτού πρωταγωνιστή…

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ήταν ένα ατίθασο παιδί

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας γεννήθηκε στην οδό Πλουτάρχου 13 στο Κολωνάκι στις 13 Μαρτίου 1913. Ο πατέρας του Δημήτρης ο οποίος διατηρούσε χρυσοχοείο στην Αθήνα και η μητέρα του Κατερίνα, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, απέκτησαν άλλα δύο παιδιά την  Αλεξάνδρα Κωνσταντάρα- Κωνσταντοπούλου και η επίσης ηθοποιός Μήτση Κωνσταντάρα.

Όπως αποκαλύπτει ο Μάκης Δελαπόρτας, το επίθετο “Κωνσταντάρας” προήλθε από μία μίξη του ονόματος του παππού του (Κώστας) και της συνήθειας αυτού να φωνάζει δυνατά (αντάρα).

Από μικρός ήταν ατίθασος και έμπαινε σε μπελάδες πολύ συχνά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αποβολή του από όλα τα σχολεία όταν μια μέρα απείλησε με σκουριασμένο όπλο τον δάσκαλό του.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας με τον πατέρα του

Consta D’ Aras- Le beau Grec

Πριν πεθάνει ο πατέρας του, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας βρέθηκε στο Παρίσι για σπουδές και συγκεκριμένα στη Σχολή του διάσημου χρυσοχόου Καρτιέρ.

Ο ατίθασος χαρακτήρας του νεαρού γόη ηθοποιού σε συνδυασμό με την πόλη του Φωτός είχε ως αποτέλεσμα, η οικογένειά του να του κόψει το επίδομα “λόγω κακής διαγωγής”. Η ακριβή διαβίωση στο Παρίσι οδήγησε τον Κωνσταντάρα να κάνει διάφορες δουλειές για να επιβιώσει, από πλύσιμο πιάτων σε εστιατόριο εως φωτομοντέλο.

Στο Παρίσι θα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με το θεατρικό σανίδι, μέσα από μία τυχαία σύμπτωση, η οποία θα του αλλάξει για πάντα την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Ένας φίλος του θα του ζητήσει να τον αντικαταστήσει σε μία θεατρική παράσταση, σε ρόλο κομπάρσου. Έπρεπε να βγει στη σκηνή μεταφέροντας με το φορείο μία πρωταγωνίστρια. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν και τόσο καλά… Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας βγαίνοντας στην σκηνή,  τα έχασε μόλις είδε τον κόσμο από κάτω, με αποτέλεσμα να του φύγει το φορείο με την ηθοποιό από τα χέρια.

Η συνέχεια της καλλιτεχνικής του πορείας στο Παρίσι, κάθε άλλο παρά άσχημη ήταν. Ο Κωνσταντάρας θα γνωρίσει τον διάσημο Γάλλο ηθοποιό και σκηνοθέτη Λουί Ζουβέ, ο οποίος ανακαλύπτει στον Έλληνα ηθοποιό το υποκριτικό του ταλέντο. Ο Ζουβιέ τον πήρε στη Δραματική Σχολή του, που λειτουργούσε στο παρισινό θέατρο “Ατενέ” (Théâtre de l’Athénée), την οποία ο Κωνσταντάρας τελείωσε αριστούχος και  τον προώθησε. Ο Λάμπρος θα γίνει πρωταγωνιστής του γαλλικού θεάτρου και θα συμμετάσχει κιόλας και στη γαλλική κινηματογραφική ταινία “Remontons les Champs-Elysses.

To παρουσιαστικό του, η ομορφιά του και το ταλέντο του θα τον οδηγήσουν στο να γίνει γνωστός στο γαλλικό κοινό ως Constan D’ Aras ή Le beau Grec.

Συμπολεμιστής και κολλητός του Οδυσσέα Ελύτη

Το 1930, η οικογένειά του τον υποχρέωσε να γραφεί στην Σχολή Υπαξιωματικών Ναυτικού στην Κέρκυρα. Εκεί, μοναδικό του στήριγμα απέναντι στην αυστηρή στρατιωτική πειθαρχία την οποία απεχθάνονταν ήταν ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Η αποστροφή του για τον τρόπο ζωής μέσα στην σχολή, ήταν τέτοια που αποφάσισε να δραπετεύσει. Μάλιστα, παρότρυνε και τον Ελύτη να το σκάσουνε μαζί, ωστόσο ο ποιητής και κολλητός του δε θέλησε να ακολουθήσει αυτό το παράτολμο σχέδιο.

Ο Κωνσταντάρας απέδρασε από το στρατόπεδο, κολυμπώντας στα κρύα νερά της θάλασσας και “αποβιβάστηκε” στη νήσο Βίδο. Την ενέργειά του αυτή θα την πλήρωνε πολύ ακριβά, αν η οικογένειά του δεν ενεργοποιούσε τις υψηλές γνωριμίες που είχε.

Με τον Ελύτη βρέθηκαν ξανά στο πεδίο της μάχης, στο αλβανικό μέτωπο όταν ξέσπασε ο πόλεμος και δύο χρόνια (1938) μετά την επιστροφή του Κωνσταντάρα στην Ελλάδα από το Παρίσι. Σε μία μάχη, ο ηθοποιός τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από θραύσματα οβίδας, με τον Ελύτη να του σώζει τη ζωή μεταφέροντάς τον στο νοσοκομείο.

Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, ο Κωνσταντάρας ανέφερε τα εξής:” Όταν τραυματίστηκα, μου ζήτησαν να υπογράψω για να μου ανοίξουν το κεφάλι ώστε να μου αφαιρεθούν θραύσματα. Φανταστείτε πού θα ήμουν τώρα αν είχα υπογράψει!”.

Ο Κωνσταντάρας στρατιώτης

Διαβάστε επίσης- Ο Οδυσσέας Ελύτης ανθυπολοχαγός στον πόλεμο του 40

Οι μεγάλοι έρωτες της ζωής του

Ο πρώτος γάμος του Κωνσταντάρα ήταν με την ηθοποιό Γιούλη Γεωργοπούλου το 1945, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον δημοσιογράφο, συγγραφέα και πρώην βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντάρα. Ο γάμος αυτός διαλύθηκε μόλις μετά από 4 χρόνια, με αφορμή όπως λέγεται, τις απιστίες του ηθοποιού αλλά και τον μεγάλο έρωτά του με την Άννα Καλουτά.

Νόμιζα ότι θα έβαζες μυαλό. Αλλά εσύ είσαι γεννημένος κερατάς.Τέτοιο γάμο δε τον θέλω” του είχε πει η Γεωργοπούλου, πριν ο Κωνσταντάρας βρει τις βαλίτσες του έξω από την πόρτα του σπιτιού.

Ο έρωτας με την Καλουτά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παράφορος, εκρηκτικός, θυελλώδης με ατελείωτους καβγάδες. Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, η Καλουτά τον κάλεσε μία μέρα στο σπίτι του για να του εξηγήσει ότι η ίδια δεν ήταν η “πέτρα του σκανδάλου” που οδήγησε στη διάλυση του γάμου των γονιών του. “Με τον πατέρα σου ερωτευθήκαμε παράφορα.Δε μπορούσαμε να είμαστε μακριά ο ένας από τον άλλον…” εκμυστηρεύθηκε η ηθοποιός στον Δημήτρη.

Καλουτά-Κωνσταντάρας
Καλουτά-Κωνσταντάρας στην ταινία “Απάχηδες των Αθηνών”

Μετά πολλά χρόνια ο Κωνσταντάρας παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με τη Φιλιώ Κεκάτου. Η Φιλιώ ήταν 25 χρόνια μικρότερή του και συζούσαν για πολλά χρόνια. Θαύμαζε στην Φιλιώ την αφοσίωση της και θεώρησε ότι είχε βρει το δικό του λιμάνι. Η άρνηση του ηθοποιού όμως να παντρευτεί, οδήγησε την Κεκάτου να φύγει για το Λονδίνο. Ο Κωνσταντάρας υπό τον φόβο ότι θα την έχανε, είπε το μεγάλο “ναι” και ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας το 1971.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας με τις 2 συζύγους του (πρώην και νυν) στον γάμο του γιου του
Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας με τις 2 συζύγους του (πρώην και νυν) στον γάμο του γιου του

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ως τερματοφύλακας

Αν ο Λάμπρος Κωνσταντάρας δεν γινόταν ηθοποιός, θα γινόταν τερματοφύλακας όπως είχε δηλώσει πριν χρόνια ο ίδιος. Μάλιστα, ειδικοί του ποδοσφαίρου εκείνης της εποχής λέγανε πως ήταν πολύ καλός μπροστά από τα δίχτυα.

Λάμπρος Κωνσταντάρας

Άλλωστε η αγάπη του για το ποδόσφαιρο και την ομάδα της ΑΕΚ ήταν τόσο μεγάλη, ώστε την ημέρα του γάμου του με την Γιούλη Γεωργοπούλου είχε στήσει την νύφη στην εκκλησία γιατί παρακολοθούσε αγώνα της ομάδας του.

Κι αυτό το περιστατικό δεν είναι το μοναδικό. Η ηθοποιός και συμπρωταγωνίστριά του στις ταινίες και στο θέατρο, Μάρω Κοντού, αναφέρει το εξής: Παίζαμε στο θέατρο και σε μία σκηνή που έπρεπε να πέσω στα πόδια του, ακούω από την κοιλιά του να βγαίνει ένας ήχος. Εκείνη την ημέρα έπαιζε ποδόσφαιρο η ΆΕΚ και είχε κρύψει ένα μικρό ραδιοφωνάκι μέσα από τα ρούχα του, κι άκουγε με κρυφό ακουστικό τον αγώνα!

Ηθοποιοί-Δημοσιογράφοι σε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου
Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας σε αναμνηστική φωτογραφία από φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ ηθοποιών και δημοσιογράφων

Οι ιδιοτροπίες

Εκείνο που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος είναι οι παραξενιές του Λάμπρου. Επί παραδείγματι ήθελε να περπατάει πάντα από την ίδια πλευρά του πεζοδρομίου και να ψωνίζει από τα ίδια καταστήματα.

Το πιο παράδοξο όμως είναι η καταμέτρηση των αυτοκινήτων μάρκας VW. O ηθοποιός καθόταν πάντοτε ως συνοδηγός και κατά τη διάρκεια της διαδρομής μετρούσε τα VW που έβλεπε στο δρόμο. ‘Ελεγε: Όταν μετράς τα αυτοκίνητα με την μεγαλύτερη συχνότητα που περνούν από δίπλα σου, είναι οι μέρες που θα ζήσεις!

Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ζεν πρεμιέ με την άνεση «μπον βιβάν»

Τα σοβαρά προβλήματα υγείας και το τέλος του μεγάλου ηθοποιού

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας από το 1970 αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Υπέφερε από διαβήτη, αλλά ποτέ δεν πρόσεχε τη διατροφή του. Υπέστη δύο εγκεφαλικά επεισόδια που του άφησαν έντονα τα σημάδια τους, με σοβαρά προβλήματα στην ομιλία και στην κινητικότητα.  Στις 28 Ιουνίου 1985  έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.

Νίκος Κούρκουλος: ένας ζεν πρεμιέ διαφορετικός

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε