Λαογραφικό Μουσείο Θεσαλονίκης

Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ)

Το Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ή όπως είναι ο ακριβής τίτλος Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ) είναι μουσείο που ιδρύθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται πάνω σε έναν από τους πιο κεντρικούς άξονες της Θεσσαλονίκης τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας. Διαδέχτηκε το Λαογραφικό Μουσείο Βορείου Ελλάδος.
Σκοπός του ΛΕΜΜ-Θ είναι η έρευνα και η μελέτη του παραδοσιακού πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα. Οι συλλογές του μουσείου φτάνουν σήμερα τα 20000 αντικείμενα και αφορούν στις παραγωγικές δραστηριότητες, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, αλλά και με τις παραδοσιακές τεχνικές, όπως την υφαντική, τη ραπτική, την κεντητική, τη μεταλλοτεχνία, την ξυλοτεχνία και την κεραμική. Τα αντικείμενα των συλλογών προέρχονται από τη Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και από τις ιστορικά κεκυρωμένες προεκτάσεις του βορειοελλαδικού χώρου.
Σήμερα το μουσείο, μέσα από τη συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον καλλιτεχνικό κόσμο και την τοπική κοινωνία (δωρητές, εξωτερικούς συνεργάτες, πολιτιστικούς συλλόγους, εθελοντές), επικοινωνεί με το κοινό διοργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις, ημερίδες, μουσικές και θεατρικές δράσεις. Αρωγοί στο έργο του στέκονται οι δυο σύλλογοι: Οι Φίλοι του ΛΕΜΜ-Θ και το Ελληνικό Κέντρο Προβολής Λαογραφίας Μακεδονίας – Θράκης «Αλκή».
Παράλληλα, το ΛΕΜΜ-Θ εμπλουτίζει τις συλλογές του με αντικείμενα του αστικού πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής και αναπτύσσει δραστηριότητα στον τομέα της ψηφιακής τεκμηρίωσης και διαχείρισης του πολιτιστικού του αποθέματος
Μόνιμες εκθέσεις και περιοδικές
Οι μόνιμες εκθέσεις του ΛΕΜΜ-Θ αναφέρονται στις  βασικές βιοτικές ανάγκες της διατροφής, της στέγασης και της ένδυσης.  Προπομπό των τριών ενοτήτων αποτελεί η έκθεση «Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης: Νερόμυλοι, Νεροπρίονα , Νεροτριβές και Μαντάνια στην Παραδοσιακή Κοινωνία»,  που αναδεικνύει την τεχνολογία  ως  συμπαραγωγό του πολιτισμού.  Η ενότητα της ενδυμασίας παρουσιάζεται στην έκθεση «Παραδοσιακές ενδυμασίες της  Μακεδονίας και της Θράκης, 1860-1960», ενώ προγραμματίζονται οι ενότητες για τη διατροφή και τη στέγαση.
Το Μουσεία παράλληλα εκτός από τις μόνικες εκθέσεις φιλοξενεί κατά καιρούς και περιοδικές εκθέσεις.
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΛΕΜΜ-Θ  περιλαμβάνει προγράμματα για σχολεία, που αναπτύσσονται από μουσειοπαιδαγωγούς, καθώς και εργαστήρια  για παιδιά και ενήλικες που επιμελούνται καλλιτέχνες, παραδοσιακοί τεχνίτες και αφηγητές παραμυθιών. Παράλληλα, το Μουσείο πραγματοποιεί εκπαιδευτικές εκδόσεις και οργανώνει εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και επιστημονικές συναντήσεις για εκπαιδευτικούς και γονείς.Το ΛΕΜΜ-Θ δέχεται καθημερινά και σχολικές ομάδες υπό την καθοδήγηση των ίδιων των εκπαιδευτικών, κατόπιν ραντεβού.
Το καφέ του Λαογραφικού Μουσείου
Ο κήπος του Λαογραφικού είναι μια όαση χαλάρωσης στο κέντρο της πόλης. Αξίζει να τον επισκεφθείτε ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Μέσα στον όμορφο και δροσερό κήπο λειτουργεί ένα καφέ απο το πρωί έως το βράδυ καθημερινά
Ημέρες και ώρες επισκεψης στο Λαογραφικό Μουσείο για το κοινό
Κάθε μέρα εκτός Πέμπτης: 9:00-15:30
Τετάρτη: 9:00-21:30
Προσωρινά τις Κυριακές είναι κλειστά
Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 2 ευρω
Είσοδος σε περιοδική έκθεση: 1 ευρω
Μειωμένο εισιτήριο: 1 ευρω
Πως θα πάτε στο Λαογραφικό
Στάση λεωφορείων: Λαογραφικό Μουσείο
– Από ανατολικά: Νο 3,5,6,8,33,39,78
– Από δυτικά: Νο 5,6,8,33,78
Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης
Τηλεφωνικό κέντρο: 2310 83.05.91, 2310 88.98.40, 2310 88.98.55
fax: 2310-84.48.48
email: lemm-th@otenet.gr

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως