Λαχταριστή τάρτα με καλοκαιρινά λαχανικά και Μπεσαμέλ

Λαχταριστή τάρτα με καλοκαιρινά λαχανικά και Μπεσαμέλ

Λαχταριστή τάρτα με καλοκαιρινά λαχανικά και Μπεσαμέλ!
 
Υλικά
 
Για τη ζύμη
 
    2 φλιτζ. τσαγιού Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις  Γιώτης+ λίγο επιπλέον, για το σκεύος
    3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
    1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
    10 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
    3 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
 
Για τη γέμιση
 
    1 φάκελος Μπεσαμέλ Γιώτης
    500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες, κρύο
    2 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
    2 κολοκυθάκια, σε πολύ λεπτές φέτες
    1 μικρή μελιτζάνα τσακώνικη, σε πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες που κόβουμε στη μέση
    1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες
    1 φλιτζ. τσαγιού τοματίνια-βελανίδια, κομμένα στη μέση
    50 ml ελαιόλαδο
    τα φύλλα από 4-5 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
    5-6 κλωνάρια από φρέσκο θυμάρι
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Διαδικασία
 
Ζύμη + Βάση: Στον κάδο του μίξερ πάγκου ρίχνουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις Γιώτης, το αλάτι και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το βούτυρο. Δουλεύουμε τα υλικά για 1 λεπτό το πολύ, με το γάντζο, με διακοπτόμενη λειτουργία, μέχρι τα υλικά να γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα. Ρίχνουμε το νερό και συνεχίζουμε να δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να ανακατευτούν αλλά να μην γίνουν ενιαία ζύμη (αν χρειαστεί ρίχνουμε ελάχιστο παγωμένο νερό επιπλέον). Τυλίγουμε το ζυμάρι σε διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 2 ώρες στο ψυγείο (μπορούμε να το αφήσουμε εκεί έως 2 ημέρες).
 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
 
Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, με τον πλάστη, σε σχετικά στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 28 εκ. Το στρώνουμε σε μια ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκ. την οποία έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει, εφαρμόζοντας καλά και στα τοιχώματα. Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο για 10 λεπτά. Στρώνουμε τη ζύμη με χαρτί ψησίματος, το γεμίζουμε με ρύζι και την ψήνουμε για 25 λεπτά. Πετάμε χαρτί και ρύζι και ψήνουμε για άλλα 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα. Την αφήνουμε να κρυώσει.
 
Γέμιση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°-250° C. Κόβουμε τις πιπεριές κατά μήκος, πετάμε κοτσάνια και σπόρια και βάζουμε τα κομμάτια στη μία άκρη μιας λαμαρίνας, στρωμένης με λαδόκολλα. Συνεχίζουμε απλώνοντας δίπλα στις πιπεριές τα κολοκύθια, μετά τη μελιτζάνα, μετά το κρεμμύδι και τέλος τα ντοματίνια.
 
Ραντίζουμε όλα τα λαχανικά με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ξεκινάμε το ψήσιμο των λαχανικών. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα όποιο λαχανικό είναι έτοιμο, δηλαδή έχει μαλακώσει και έχει ροδίσει. Πρώτα θα ετοιμαστούν τα κρεμμύδια, έπειτα οι ντομάτες και τα κολοκύθια και μετά από περίπου 30-35 λεπτά θα είναι έτοιμες και καλοροδισμένες οι μελιτζάνες και οι πιπεριές. Όταν ψηθούν οι πιπεριές και ροδίσουν έντονα στη φλούδα, τις βάζουμε αμέσως σε μπολ, το καλύπτουμε καλά με διάφανη μεμβράνη και τις αφήνουμε για 15 λεπτά για να ξεκολλήσει η φλούδα τους. Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε λωρίδες.
 
Ετοιμάζουμε τη Μπεσαμέλ, με το ένα από τα 3 φακελάκια που περιέχει η συσκευασία, χρησιμοποιώντας τα 500 ml κρύο γάλα και ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.
 
Τάρτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Απλώνουμε τα κρεμμύδια και τα μισά φυλλαράκια θυμαριού στη βάση της τάρτας. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα ψημένα λαχανικά στη μπεσαμέλ και προσθέτουμε το υπόλοιπο θυμάρι και το δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αδειάζουμε την έτοιμη μπεσαμέλ στη βάση, πάνω από τα κρεμμύδια. Ψήνουμε την τάρτα για 30-40 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να σφίξει και να ροδίσει απαλά η επιφάνειά της.
 
Σερβίρουμε την τάρτα χλιαρή.
 
Πηγή gastronomos.gr
 
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε