Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου

Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η ιστορία της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου και της νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης - Σήμερα οι περισσότεροι αγνοούν τους λόγους που έγινε η Νέα Παραλία

Η Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ο κεντρικός δρόμος της Θεσσαλονίκης που εκτείνεται κατά μήκος της Νέας Παραλίας με φορά προς την ανατολική πλευρά της πόλης. Παλαιότερα ονομαζόταν Λεωφόρος Τζων Κένεντι.
Ξεκινά από τη συμβολή της με τη Λεωφόρο 3ης Σεπτεμβρίου, (στο ύψος περίπου που είναι τα συντριβάνια της νέα παραλίας και οι ομπρέλες του Ζογγολόπουλου), διατρέχει τη Νέα Παραλία, και διασταυρώνεται με τις κεντρικές οδούς 28ης Οκτωβρίου, Μάρκου Μπότσαρη, και Πέτρου Συνδίκα. Καταλήγει στο ύψος του πάρκου του νερού (στάση Γεωργίου) και συναντάται με την Γεωργίου Παπανδρέου (πρώην Ανθέων) και την Μαρία Κάλλας.

Η λεωφόρος διαθέτει 6 λωρίδες κυκλοφορίας σε όλο το μήκος της, και είναι ο δρόμος που τα τελευταία χρόνια γίνονται οι παρελάσεις (μαθητική και στρατιωτική).

Η ιστορία της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη νέας παραλίας

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η δαντελένια παραλία ανατολικά του Λευκού Πύργου φιλοξενούσε διάφορα ταβερνάκια, ουζερί όπως  η «Οαση», ο «Μπίμπας»,ο «Γαβρήλος», ο «Βασίλης», ο «Φλοίσβος», τα «Καμινίκια», τα «Πεταλάκια» και τον παραθαλάσσιο κινηματογράφο «Ποσειδώνιο». Η πιο διάσημη ταβέρνα στην περιοχή του Ποσειδωνίου, που έδινε και το όνομα στην περιοχή πριν από την επιχωμάτωση, ήταν το «Λουξεμβούργο». Τα καλοκαίρια οι κάτοικοι της πόλης κάνουν μπάνιο στις παραλίες «Μιραμάρ», «Τάμαριξ», «Ανάκτορα» και «Αλλατίνη».  Ο δρόμος που βρισκόταν πιο κοντά στη παραλία της πόλης ήταν η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας. Αυτά μέχρι το 1959 που ήταν η χρονιά που ξεκίνησε η επιχωμάτωση της παραλίας που θα μεταμόρφωνε τη Θεσσαλονίκη από το πάρκο του Λευκού Πύργου μέχρι το Καραμπουρνάκι. Υπαίθρια καφενεία και ταβέρνες ξηλώθηκαν Χιλιάδες τόνοι μπάζα από τις κατεδαφίσεις και τις εκσκαφές των νέων οικοδομών της πόλης, μετέτρεψαν τη δαντελένια ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, σε μία ευθύγραμμη προκυμαία.

Πολλές παραθαλάσσιες βίλες “έχασαν” την θάλασσα. Η περίφημη βίλα Καπαντζή στην Ανάληψη που στέγαζε μεταπολεμικά το περίφημο Ε γυμνάσιο, βρεχόταν, ως την επιχωμάτωσή της, από τη θάλασσα και ως τη δεκαετία του 1960 αρκετοί μαθητές έκαναν μπάνιο στη θάλασσα.

Σήμερα οι περισσότεροι αγνοούν τους λόγους που έγινε η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Ήταν ένα κολοσσιαίο έργο και ένα μεγάλο εκσυγχρονιστικό ταξίδι προς τον εξευρωπαϊσμό της πόλης. Αλλά ήταν πράγματα έτσι; Σήμερα  οι περισσότεροι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αγνοούν τους λόγους που έγινε η επιχωμάτωση και η δημιουργία της Νέας Παραλίας
Η κατασκευή της ανατολικής παραλίας πρόκειται για έργο που είχε προταθεί από το Σχέδιο Μάρσαλ! Το έργο της επιχωμάτωσης και της κατασκευής της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης είχε στρατιωτικό χαρακτήρα. Ο σκοπός κατασκευής του ήταν να διευκολύνει την κίνηση αποβατικών σκαφών σε περίπτωση ¨θερμού¨ επεισοδίου κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου!

Η παραλία θα χρησίμευε ως πίστα απόβασης νατοϊκών στρατευμάτων, σε περίπτωση κατάληψης της πόλης από τους κομμουνιστές, με τρία διακριτά σημεία που παραμένουν ορατά: ένα στο ξενοδοχείο ‘Makedonia Palace’, ένα στο Φάληρο και ένα στο Μέγαρο Μουσικής. Σήμερα η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους της αλλά και τους πολυπληθείς επισκέπτες της πόλης. Οι περιπατητές απολαμβάνουν τη βόλτα τους πλάι στη θάλασσα. Ειδικά το Σαββατοκύριακο χιλιάδες κόσμου περπατάνε μαζί με αμέτρητους ποδηλάτες σε όλο το μήκος της παραλίας. Σίγουρα ένα από τα τοπ 10 μέρη της πόλης που πρέπει να δεις και θα απολαύσεις.

cityportal.gr/ Πέτρος Γραμμενίδης
Φωτογραφία: http://thessaloniki.photos.vagk.gr
Με πληροφορίες από wikipedia / thessmemory.wordpress.com

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως