{ Τελευταία νέα }

Λευκός καπνός στη Σύνοδο των 27. Η Ελλάδα θα πάρει συνολικά 70 δισ. ευρώ δήλωσε ο Μητσοτάκης


Κατηγορίες: Πολιτική

Λευκός καπνός στη Σύνοδο των 27. Η Ελλάδα θα πάρει συνολικά 70 δισ. ευρώ δήλωσε ο ΜητσοτάκηςΛευκός καπνός στη Σύνοδο των 27 στις Βρυξέλλες μετά από πενταήμερες διαπραγματεύσεις.

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, στην πέμπτη ημέρα της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενημέρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω Twitter. «Η συμφωνία αυτή στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση», είπε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου, στην πέμπτη της ημέρα.
 
«Deal!» («συμφωνία!»), έγραψε ο Βέλγος στα αγγλικά.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν μέσω Twitter έκανε λόγο "για ιστορική ημέρα για την Ευρώπη".

Oι 27 ενέκριναν το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση — για πρώτη φορά — κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα εγγραφεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.

 

Η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει 32,1 δισ. ευρώ αλλά με μεγαλύτερη αναλογία δανείων προς επιχορηγήσεις σε σχέση με πριν (ως 12,5 δισ. δάνεια και λίγο πάνω από 19,5 δισ. επιχορηγήσεις).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης είπε:
Σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων
Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δις. ευρώ
Καταφέραμε μέσα από μία διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων να προστατεύσουμε τα προγράμματα που έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές.
Η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν
Η Ευρώπη πολλές φορές δείχνει πολλές φορές να είναι στατική αλλά μετά κάνει ένα άλμα.
Καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει εκταμίευση. Θα ήταν παράλογο αν θα μπορούσε να συμβεί αυτό.
 
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα θα πάρει συνολικά 70 δισ. ευρώ. Εννοεί τα χρήματα που αναλογούν στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
 
Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού.
"Πετύχαμε τελικά σήμερα να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση, μια αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί σε όλες τις οικονομίες η πανδημία. Νομίζω ότι είναι μια αντίδραση που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει τη βοή των επικείμενων γεγονότων. Οι περιστάσεις μάς ορίζουν και οι επιλογές μας τελικά μάς καθορίζουν και σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Απαντά με ένα Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ και με ένα προϋπολογισμό για τα επόμενα 7 έτη ύψους 1,074 τρισ. ευρώ".
 
"Για πρώτη φορά η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για να υπογραμμίσει: "Καταφέραμε τελικά μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων, συμβιβασμών, πράγματα, τα οποία είναι συνηθισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: να προστατεύσουμε πάνω από όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές. Και βέβαια η Ελλάδα έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα 4 τελευταία εικοσιτετράωρα. Συμμετείχαμε και εμείς στη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών, για μια απάντηση την οποία στέλνει ενωμένη σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, μια Ευρώπη που δείχνει αλληλεγγύη, στηρίζει την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες".
 

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ