Η «γκρίζα» ιστορία του Λευκού Πύργου
Ποια είναι, όμως, η ιστορία πίσω από το οικείο αυτό μνημείο; Γιατί τον ονομάζουμε «λευκό» με τι συνδέονται οι άλλες ονομασίες του;
Πότε χτίστηκε ο λευκός πύργος
Το μνημείο αποτελεί ένα οθωμανικό κτίσμα του 15ου αιώνα. Συγκεκριμένα, ο Λευκός Πύργος χτίστηκε το 1430 στη θέση ενός παλαιού βυζαντινού πύργου που αποτελούσε κομμάτι της οχύρωσης της πόλης. Έτσι, ο Λευκός Πύργος οριοθετούσε το ανατολικό άκρο της θαλάσσιας οχύρωσης, ενώ ταυτόχρονα συνδεόταν με τον Πύργο του Τριγωνίου και το Επταπύργιο μέσω των τειχών.
Λευκός Πύργος περιγραφή
Ο Λευκός Πύργος είναι κυλινδρική κατασκευή έχει 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο. Έχει έξι ορόφους, οι οποίοι επικοινωνούν με εσωτερικό κλιμακοστάσιο. Η ύπαρξη τουαλετών, τζακιών και αγωγών καπνού υποδηλώνει πως ο πύργος προοριζόταν όχι μόνο ως αμυντικό έργο αλλά και για στρατιωτικό κατάλυμα.
Αν και η σημερινή του όψη στο άκρο της Λεωφόρου Νίκης, ανάμεσα από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και το Βασιλικό Θέατρο, δεν θυμίζει σε τίποτα τη σκληρή του πορεία στον χρόνο, ωστόσο το μνημείο αυτό συντροφεύεται από θλιβερές αναμνήσεις βίας και πολέμου. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα και μέχρι το 1826 ο πύργος στέγαζε την οθωμανική φρουρά των Γενιτσάρων. Ταυτόχρονα, λειτουργούσε ως φυλακή, ως τόπος βασανιστηρίων και εκτελέσεων. Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του μνημείου, στον εξώστη του κτίσματος γίνονταν εκτελέσεις βαρυποινιτών που στιγμάτιζαν τους τοίχους με το κόκκινο του αίματος.
Πως πήρε το όνομα Λευκός Πύργος
Δεν είχε, βέβαια, πάντοτε την ονομασία που του αποδίδουμε εμείς σήμερα. Η πρώτη του ονομασία ήταν Πύργος του Λέοντος και αργότερα Πύργος της Καλαμαριάς. Ονομάστηκε, ακόμη, Πύργος των Γενιτσάρων αλλά και «Κανλή Κουλέ» που μεταφράζεται ως «πύργος του αίματος». Το όνομά του καθοριζόταν από τη χρήση που γινόταν στο κτίσμα και που συχνά συνδεόταν με οδυνηρές στιγμές της ιστορίας της πόλης.
Η σημερινή ονομασία του κτίσματος δόθηκε μεταξύ των ετών 1883 και 1884 μετά από απαίτηση του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β΄ ή από πρωτοβουλία του βαλή της πόλης Γκαλίπ, ο οποίος για να πετύχει την αλλαγή του ονόματος επικαλέστηκε το όνομα του σουλτάνου. Πάντως επιβλήθηκε άνωθεν. Βάφτηκε λευκός και μετονομάστηκε σε «Μπεγιάζ Κουλέ» που σημαίνει «Λευκός Πύργος»
Πως θα πάτε στον Λευκό Πύργο
Με λεωφορείο
Από Κέντρο – Στάση Λευκός Πύργος (Παύλου Μελά) 3Κ, 5, 5Α, 6, 15, 33, 39, 39Α
Από Ανατολικά – Στάση Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή) 3Κ, 5,5Α 6,12,33, 58
Από Κέντρο – Στάση Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών (Νικολάου Γερμανού) 11, 11Β, 12, 15, 39
Πάρκινγκ για Λευκό Πύργο
– Τσιμισκή 138, τηλ 2310236736
– Εθ. Αμύνης 40 – 2310223267
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε
Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα
Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως